
Koriander
Op zoek naar dat wow-effect in Midden-Oosterse en Aziatische gerechten? Kies koriander! Of je nu het verse blad of de gedroogde zaden gebruikt, koriander is een geweldige smaakmaker.

Nachos met kaas en koriander maken
Ingrediënten
voor 4 personen- 1 rode ui
- 1 el jalapeñoplakjes in pot
- 2 tomaten
- 150 g tortillachips
- 125 ml crème fraîche light
- 100 g geraspte belegen kaas
- 15 g verse koriander
Nodig in de keuken
- lage ovenschaal
- Verwarm de oven voor op 200 ºC. Snijd de rode ui in ringen en jalopeñoplakjes fijn. Verwijder de zaadjes van de tomaten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
- Verdeel de chips over een ingevette lage ovenschaal. Schep de crème fraîche erop en verdeel de ringen ui, blokjes tomaat en jalapeñopepers erover. Bestrooi met de geraspte kaas. Zet de nachos 5-10 min. in de oven tot de kaas is gesmolten. Strooi de koriander over de nachos.

In welke vormen kun je koriander gebruiken?
Koriander is verkrijgbaar in verschillende vormen. Korianderblad, oftewel verse koriander, is een groen kruid dat qua uiterlijk veel lijkt op peterselie maar verfijnder is van structuur. Het heeft een uitgesproken bitterzoete smaak die volgens sommige mensen doet denken aan zeepsop. Je voegt het op het laatste moment toe aan gerechten. Korianderzaad zijn de gedroogde zaden van de korianderplant. Korianderzaad heeft een milde, kruidige en wat zoete citrussmaak, die niet zo ‘zepig’ is als verse koriander. Fijngemalen wordt het verkocht als korianderpoeder.
Wat kun je met koriander maken?
Korianderblad, oftewel verse koriander, is lekker als smaakmaker. Het groene kruid kleurt goed als garnering op een salade, curry, soep of roerbakgerecht. Je kunt van korianderblad ook saus en pesto maken, of het verwerken in chimichurri, guacamole of een dip. Korianderzaad of korianderpoeder wordt als specerij in zowel zoete als pittige gerechten gebruikt en zit vaak in curry’s en soepen. Je kunt het ook gebruiken voor het op smaak brengen van vlees, kip en groente.


Koriander: hoe bewaren en invriezen?
Verse koriander kun je in vochtig keukenpapier ongeveer 2 dagen in een goed afgesloten plastic bakje of zakje in de koelkast bewaren. Als je verse koriander invriest, kun je dit het beste in ijsblokjesvorm doen. Mix met voldoende olijfolie in een keukenmachine of blender. Vul de ijsblokjesvorm voor ¾ met korianderolie en eindig met een laagje olijfolie. Zo is koriander 6 maanden houdbaar in de vriezer. Ontdooi door het al roerend in een gerecht te verwarmen.