Als snack tussendoor, in de pasta of geroosterd met olie en knoflook: de tomaat is al jaren favoriet bij groot en klein. Recepten genoeg!

Tomatensoorten
Er zijn tal van tomatensoorten, variërend van kleine cherrytomaten tot enorme vleestomaten en van lichtgeel tot donkerpaars. Cherrytomaten zijn lekker als gezonde snack of gehalveerd in een salade of pasta. De grotere tomaten zijn perfect voor tomatensaus en tomatensoep. Daarvoor kun je ook prima bliktomaten gebruiken.

Tomaten kiezen
Kies tomaten met een volle, rode kleur die stevig en iets zwaar aanvoelen. Ze moeten een gave schil hebben en lekker ruiken. Een rijpe tomaat geeft mee als je er zacht met je vinger op duwt.
 
Tomaten bewaren
Bewaar tomaten nooit in de koelkast. Daar drogen ze uit en bederven ze sneller. Op de fruitschaal kunnen tomaten nog wat narijpen, dit maakt ze nog lekkerder. Je kunt ze beter niet in de buurt van komkommers of aubergines bewaren. Tomaten maken tijdens het rijpen een stof aan, ethyleen, en veel andere groenten zijn daar gevoelig voor en zullen eerder bederven.

Tomaat eet je met…
Een ultieme Italiaanse combi is tomaat met mozzarella en basilicum, ook wel: salade caprese. Variatietip: probeer ook de quiche caprese, capreseburger en pasta caprese.
Andere lekkere combinaties zijn: gehakt met tomaat, tomaat met spinazie en vis met (gedroogde) tomaat. Probeer bijvoorbeeld de romige spinazielasagne, lasagnette met tomaat, spinazie en ricotta of mezzelune met gedroogde tomaat en zalm. Buon appetito!

Lees meer

Tomaat (2.972)

sorteer op
recept Over­heer­lij­ke cae­sar­sa­la­de met stok­brood

Over­heer­lij­ke cae­sar­sa­la­de met stok­brood

20 min.
(41)
recept Kriel­tjes-groen­te­sa­la­de met ham

Kriel­tjes-groen­te­sa­la­de met ham

20 min.
(44)
recept Pol­lo al­la par­mi­gi­a­na

Pol­lo al­la par­mi­gi­a­na

25 min.
(223)
recept Ge­hakt-au­ber­gi­ne­scho­tel

Ge­hakt-au­ber­gi­ne­scho­tel

40 min.
(145)
recept Vis­scho­tel met munt­cous­cous

Vis­scho­tel met munt­cous­cous

30 min.
(43)
recept Ta­gli­a­tel­le met sper­zie­bo­nen en to­maat

Ta­gli­a­tel­le met sper­zie­bo­nen en to­maat

20 min.
(30)
recept Gar­na­len­soep met kaas­crois­sants

Gar­na­len­soep met kaas­crois­sants

15 min.
(18)
recept Ta­gli­a­tel­le met krab en me­di­ter­ra­ne groen­ten

Ta­gli­a­tel­le met krab en me­di­ter­ra­ne groen­ten

20 min.
(33)
recept Vis­fi­let met au­gurk­sal­sa en pe­ter­se­lie­rijst

Vis­fi­let met au­gurk­sal­sa en pe­ter­se­lie­rijst

20 min.
(10)
recept Rijst­scho­tel met gar­na­len

Rijst­scho­tel met gar­na­len

20 min.
(49)
recept Sal­sic­ce con len­tic­chie (Ita­li­aan­se lin­zen­scho­tel)

Sal­sic­ce con len­tic­chie (Ita­li­aan­se lin­zen­scho­tel)

1 uur
(83)
recept Ge­bak­ken vis met sper­zie­bo­nen­sa­la­de

Ge­bak­ken vis met sper­zie­bo­nen­sa­la­de

15 min.
(12)
recept Pro­ven­çaal­se to­nijn­scho­tel

Pro­ven­çaal­se to­nijn­scho­tel

35 min.
(212)
recept Kip­fi­let met krui­di­ge to­nijn­mous­se

Kip­fi­let met krui­di­ge to­nijn­mous­se

10 min.
(42)
recept Ma­ca­ro­ni broc­co­li­scho­tel uit de oven

Ma­ca­ro­ni broc­co­li­scho­tel uit de oven

40 min.
(104)
recept Smo­key as­per­ge-to­maat­s­a­la­de met fe­ta

Smo­key as­per­ge-to­maat­s­a­la­de met fe­ta

15 min.
(0)
recept Ca­pre­se­tar­taartje

Ca­pre­se­tar­taart­je

30 min.
(0)
recept Pas­ta met ge­hakt­bal­le­tjes en moz­za­rel­la

Pas­ta met ge­hakt­bal­le­tjes en moz­za­rel­la

35 min.
(127)
recept Oven­scho­tel met ka­bel­jauw en krui­den­pu­ree

Oven­scho­tel met ka­bel­jauw en krui­den­pu­ree

1 u. 15 min.
(9)
recept Ta­gli­a­tel­le al­la bo­log­ne­se

Ta­gli­a­tel­le al­la bo­log­ne­se

45 min.
(113)
recept Prach­ti­ge ge­hakt­bal­le­tjes met kaas uit de oven

Prach­ti­ge ge­hakt­bal­le­tjes met kaas uit de oven

1 u. 30 min.
(392)
recept Quinoa­sa­la­de met fris­se groen­ten

Quinoa­sa­la­de met fris­se groen­ten

10 min.
(43)
recept Ge­roos­ter­de kar­bo­na­des met pe­pe­r­o­na­ta

Ge­roos­ter­de kar­bo­na­des met pe­pe­r­o­na­ta

30 min.
(34)
recept Pe­pe­r­o­na­ta

Pe­pe­r­o­na­ta

40 min.
(16)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.