Ananas

Waan je in de tropen met deze sappige gele vrucht. Ananas is heerlijk in zoete gerechten, maar ook hartig kun je er alle culinaire kanten mee op.

Hoe kook je met ananas?
Hoe kook je met ananas?

Hoe kook je met ananas?

Ingrediënten

voor 4 personen
 • 300 g basmatirijst
 • 250 g verse ananasstukjes
 • 500 g scharrelkipdijfilet
 • 30 g amandelschaafsel
 • 2 el arachideolie
 • 2 tl curry madras
 • 1 el tarwebloem
 • 250 ml kookroom light
 • 2 kippenbouillontabletten
 • 100 ml water
 • 600 g koelverse gebroken sperzieboon
Zet producten op mijn lijst
 1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat afgedekt staan tot gebruik. Halveer ondertussen de stukjes ananas en snijd de kip in blokjes.
 2. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het amandelschaafsel 3 min. op middelhoog vuur. Laat afkoelen op een bord. Verhit de olie in dezelfde koekenpan en bak de kip met de curry madras 3 min. op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en bak 1 min. mee. Voeg al roerend de kookroom, bouillontabletten en het water toe en laat op laag vuur 5 min. zachtjes koken.
 3. Kook ondertussen de sperziebonen in water met eventueel zout in 6 min. beetgaar. Voeg de ananas toe aan de kip kerrie en verwarm nog 1 min. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de rijst over de borden, schep de kip kerrie en sperziebonen ernaast en bestrooi met het amandelschaafsel.

Is ananas gezond?

In ananas zit van nature vitamine C, een vitamine die het immuunsysteem ondersteunt. Bovendien helpt het je lichaam om ijzer op te nemen. Zoals bij elke fruitsoort kun je het beste de hele vrucht eten en niet alleen het sap van de ananas drinken. Het sap bevat veel suiker en juist minder belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels en vitaminen. Daarnaast geeft het minder snel een verzadigd gevoel dan het eten van fruit, waardoor je relatief veel calorieën binnenkrijgt.

Wanneer is een ananas rijp?

Je kunt testen of een ananas rijp is door er een blaadje uit te trekken. Gaat dit gemakkelijk? Dan is de ananas rijp! Daarnaast heeft rijpe ananas een heerlijk zoete geur. De kleur van de schil zegt niets; ook een groene ananas kan rijp zijn.

Ananas op pizza?

Je kunt ananas prima op een pizza doen: de combinatie van zoet en hartig vinden veel mensen lekker. Kies voor ananas met ham om een pizza Hawaï te maken, of beleg de pizza met allerlei verschillende ingrediënten, zoals deze ‘quattro gusti’ of deze pizza met ananas en parmaham.

Ananas schillen en snijden

Een ananas schillen leer je in dit instructiefilmpje. Net zoals de ananas snijden kun je dit prima zelf doen. Heb je een ananas, een keukenmes en snijplank dan kun je direct aan de slag. Allerhande doet het voor in dit filmpje. Leg de ananas dwars op je snijplank en snijd vervolgens de boven- en onderkant eraf. Bij het afsnijden van de onderkant is het prettig als de snede recht is zodat de ananas stevig op de snijplank kan staan. 
01:04