Recept afbeelding: Quiche en hartige taart

Quiche en hartige taart

Quiche, hartige taart en plaattaart… Je krijgt er nooit genoeg van! De basis is vaak hetzelfde, de variaties eindeloos. Nog een pluspunt: makkelijk vooraf gemaakt, dus even opwarmen in de oven en je hebt op drukke dagen zo een heerlijke maaltijd.

Quiche en hartige (plaat)taart

Quiches bakken hebben we geleerd van de Fransen uit de streek Lorraine (Lotharingen). Vroeger was dit Duits grondgebied. Het woord quiche komt dan ook van het Duitse woord voor koek: 'kuchen'. De streek Lorraine staat bekend om haar eigen quiche Lorraine. Deze is gevuld met eieren, room, spek en kaas. Vega versie maken? Probeer eens deze vegetarische quiche Lorraine. Hartige taarten heb je natuurlijk in nog veel meer smaken. Een paar van onze favorieten? Wat dacht je van deze mini-quichespreitaart of plaattaart met courgette (hierbij wordt het deeg dun uitgerold, belegd en op een bakplaat afgebakken). 

Quiche en hartige taart: bewaren / invriezen / opwarmen

Afgekoelde quiche en hartige taart kun je 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.Verwarm ca. 30 min. afgedekt met aluminiumfolie (anders verbrandt de bovenkant) in een voorverwarmde oven op 160 °C. Je kunt de quiche tevens op kamertemperatuur serveren. Invriezen kan ook, de quiche is dan 3 maanden te bewaren. Ontdooien doe je de avond van tevoren in de koelkast. Daarna kun je hem weer opwarmen zoals hierboven beschreven. 

Quiche- en hartige taartbodem tips

Geen soggy bottoms: maak een waterproof laagje: bestrijk de bodem met wat losgeklopt eiwit en bestrooi met paneermeel voordat je de vulling erop schept. Het paneermeel neemt het vocht op, wat de kans op een zachte bodem verkleint. Verwarm een bakplaat mee tijdens het voorverwarmen van de oven. Zet daar vervolgens de taartvorm op. De plaat geeft de bodem een hitteboost, waardoor het deeg stevig wordt en het vocht kan opnemen.