Boterkoekrecepten
Boterkoekrecepten

Boterkoekrecepten

Zelf boterkoek maken? Volgens klassiek recept of varieer eens met abrikozen en noten. Ga direct aan de slag met deze recepten!

Boterkoek
Boterkoek

Boterkoek

Ingrediënten

voor 24 porties
  • 300 patent tarwebloem
  • 250 g witte basterdsuiker
  • 250 g ongezouten roomboter
  • 1 mespunt zout
  • 1 middelgroot ei
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • vershoudfolie
  • bakpapier
  • ovenschaal (15 x 25cm)
  • bakkwastje
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Zeef de bloem en suiker boven een kom. Snijd de koude boter in 3 plakken en leg op het bloemmengsel. Snijd met twee messen de boter in kleine stukjes. Voeg het zout toe. Kneed met koele handen snel tot een deegbal. Pak in vershoudfolie. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  2. Bekleed de ovenschaal of brownievorm met bakpapier en verdeel het deeg erover. Zorg dat het overal even dik is. Strijk glad met de bolle kant van een lepel. Klop het ei los. Bestrijk de bovenkant van het deeg met behulp van het kwastje met het ei. Snijd met een mes een ruitpatroon in de bovenkant van het deeg, dit voorkomt dat het ei straks los laat. Bak de boterkoek in ca. 35 min. goudbruin. Laat helemaal afkoelen (minimaal 4 uur, liever langer), en snijd in stukjes.