Couscous is tegenwoordig op bijna elke menukaart te vinden. Het is een alternatief voor de Oer-Hollandse aardappel en je kunt bijna elke groente, vlees of vis toevoegen aan de bolletjes minipasta, want dat zijn het. Weer wat geleerd.

Bulgur, couscous, quinoa: wat is wat?
Couscous is het griesmeel van harde tarwe of gierst  en heeft een zachte smaak. Couscous maken is supermakkelijk: je laat de bolletjes kort (1 minuut) koken of wellen in water. Als al het water is opgenomen, gooi je er een scheut olijfolie overheen en daarna alle groenten en andere ingrediënten die je lekker vindt.  Mais bijvoorbeeld, voor in de bloemkoolcouscous. Of leg je gegrilde scholfilet op een couscous venkelsalade.

Bulgur
Het verschil tussen bulgur en couscous is dat de tarwe van bulgur eerst wordt gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen. Bulgurkorrels zijn dus groter dan couscouskorrels en hebben een iets andere bereidwijze (kort koken in klein beetje water). Bulgur bevat gluten, net als couscous. Weet je wat lekker is? Bulgur met druiven en pijnboompitten. Of met garnalen. Jum.

Spelt
Spelt is een eiwitrijke graansoort en bevat veel vitaminen én gluten. Daarnaast zitten er in spelt zes van de acht essentiële aminozuren die ervoor zorgen dat in het lichaam hormonen worden geproduceerd die onmisbaar zijn om je gelukkig en blij te voelen. Kijk, da’s handig. Je eet spelt net als rijst (speltcouscous met kruiden en granaatappel), of fijn gemalen, net als tarwemeel (daar maak je bijvoorbeeld banaanmuffins mee, of brood).

Quinoa
Quinoa is eigenlijk de vreemde eend in deze bijt, en wel hierom: 1. Quinoa bevat géén gluten en 2. Quinoa bevat geen granen. Het is een zogenaamd pseudograan, want het zijn eigenlijk zaadjes. Quinoa kun je zowel in koude als in warme gerechten gebruiken en ook als ontbijt of avondeten.. Quinoasalade met venkel en appel bijvoorbeeld, kan altijd, net als roerbak van quinoa, asperges en zalm.

Boekweit
De vruchtjes van de plant boekweit lijken op graankorrels en worden ook op die manier verwerkt in voedingsmiddelen. Boekweit is te verkrijgen als korrel, maar ook als meel. Van de korrels kun je zelf granola maken bijvoorbeeld en van het meel maak je perfecte pannenkoekjes met blauwe bessen. Boekweit bevat geen gluten en is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1 en B6, en verschillende mineralen, zoals magnesium.

Lees meer

Couscous (300)

sorteer op
recept Cous­cous met bloem­kool, tui­n­erw­ten en spek­jes

Cous­cous met bloem­kool, tui­n­erw­ten en spek­jes

15 min.
(154)
recept Cous­cous met pom­poen, kik­ker­erw­ten en ro­zij­nen

Cous­cous met pom­poen, kik­ker­erw­ten en ro­zij­nen

50 min.
(52)
recept To­ma­ten­cous­cous met kom­kom­mer en krui­di­ge kip

To­ma­ten­cous­cous met kom­kom­mer en krui­di­ge kip

15 min.
(68)
recept Groe­ne-krui­den­cous­cous met kaas en crunchy no­ten

Groe­ne-krui­den­cous­cous met kaas en crunchy no­ten

15 min.
(9)
recept Pa­rel­cous­cous met tuin­bo­nen, fe­ta en as­per­ges

Pa­rel­cous­cous met tuin­bo­nen, fe­ta en as­per­ges

25 min.
(18)
recept Si­naas­ap­pel­cous­cous met ka­bel­jauw en ven­kel

Si­naas­ap­pel­cous­cous met ka­bel­jauw en ven­kel

45 min.
(50)
recept Cous­cous met ka­kif­ruit, gei­ten­kaas en ha­ris­sa

Cous­cous met ka­kif­ruit, gei­ten­kaas en ha­ris­sa

20 min.
(15)
recept Bloem­kool­cous­cous met kal­koen en tuin­bo­nen

Bloem­kool­cous­cous met kal­koen en tuin­bo­nen

25 min.
(854)
recept Broc­co­li­cous­cous met spi­na­zie-kaas­ron­do's

Broc­co­li­cous­cous met spi­na­zie-kaas­ron­do's

20 min.
(10)
recept Ma­rok­kaan­se cous­cous met au­ber­gi­ne en fala­fel

Ma­rok­kaan­se cous­cous met au­ber­gi­ne en fa­la­fel

55 min.
(16)
recept Pit­ti­ge cous­cous met cho­ri­zo en sper­zie­bo­nen

Pit­ti­ge cous­cous met cho­ri­zo en sper­zie­bo­nen

20 min.
(484)
recept Cous­cous­sa­la­de met ge­roos­ter­de groen­ten

Cous­cous­sa­la­de met ge­roos­ter­de groen­ten

25 min.
(107)
recept Ci­troen­kip­spie­sen met kom­kom­mer­cous­cous

Ci­troen­kip­spie­sen met kom­kom­mer­cous­cous

20 min.
(79)
recept Lams­worst­jes met sal­sa ver­de en groe­ne cous­cous

Lams­worst­jes met sal­sa ver­de en groe­ne cous­cous

30 min.
(73)
recept Spelt­cous­cous­sa­la­de met ma­kreel

Spelt­cous­cous­sa­la­de met ma­kreel

25 min.
(10)
recept Spelt­cous­cous met ver­se krui­den en gra­naat­ap­pel

Spelt­cous­cous met ver­se krui­den en gra­naat­ap­pel

10 min.
(25)
recept Ver­se-ka­bel­jauw-cous­cous­ver­ras­sing uit de oven

Ver­se-ka­bel­jauw-cous­cous­ver­ras­sing uit de oven

35 min.
(10)
recept Cous­cous­sa­la­de met groe­ne as­per­ges en ba­si­li­cum

Cous­cous­sa­la­de met groe­ne as­per­ges en ba­si­li­cum

20 min.
(71)
recept Ge­gril­de schol­fi­let met cous­cous-ven­kel­sa­la­de

Ge­gril­de schol­fi­let met cous­cous-ven­kel­sa­la­de

40 min.
(45)
recept Zo­mer­se cous­cous met ore­ga­no-pa­pri­ka­braad­worst

Zo­mer­se cous­cous met ore­ga­no-pa­pri­ka­braad­worst

25 min.
(14)
recept Cous­cous met ge­roos­ter­de pom­poen en pad­den­stoe­len

Cous­cous met ge­roos­ter­de pom­poen en pad­den­stoe­len

40 min.
(74)
recept Een­den­borst met gra­naat­ap­pel en ci­trus­cous­cous

Een­den­borst met gra­naat­ap­pel en ci­trus­cous­cous

45 min.
(37)
recept Lauw­war­me cous­cous met groen­ten en krui­den­ri­cot­ta

Lauw­war­me cous­cous met groen­ten en krui­den­ri­cot­ta

15 min.
(70)
recept Me­di­ter­ra­ne groen­te­stoof met spelt­cous­cous en ei

Me­di­ter­ra­ne groen­te­stoof met spelt­cous­cous en ei

25 min.
(83)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.