Couscous is tegenwoordig op bijna elke menukaart te vinden. Het is een alternatief voor de Oer-Hollandse aardappel en je kunt bijna elke groente, vlees of vis toevoegen aan de bolletjes minipasta, want dat zijn het. Weer wat geleerd.

Bulgur, couscous, quinoa: wat is wat?
Couscous is het griesmeel van harde tarwe of gierst  en heeft een zachte smaak. Couscous maken is supermakkelijk: je laat de bolletjes kort (1 minuut) koken of wellen in water. Als al het water is opgenomen, gooi je er een scheut olijfolie overheen en daarna alle groenten en andere ingrediënten die je lekker vindt.  Mais bijvoorbeeld, voor in de bloemkoolcouscous. Of leg je gegrilde scholfilet op een couscous venkelsalade.

Bulgur
Het verschil tussen bulgur en couscous is dat de tarwe van bulgur eerst wordt gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen. Bulgurkorrels zijn dus groter dan couscouskorrels en hebben een iets andere bereidwijze (kort koken in klein beetje water). Bulgur bevat gluten, net als couscous. Weet je wat lekker is? Bulgur met druiven en pijnboompitten. Of met garnalen. Jum.

Spelt
Spelt is een eiwitrijke graansoort en bevat veel vitaminen én gluten. Daarnaast zitten er in spelt zes van de acht essentiële aminozuren die ervoor zorgen dat in het lichaam hormonen worden geproduceerd die onmisbaar zijn om je gelukkig en blij te voelen. Kijk, da’s handig. Je eet spelt net als rijst (speltcouscous met kruiden en granaatappel), of fijn gemalen, net als tarwemeel (daar maak je bijvoorbeeld banaanmuffins mee, of brood).

Quinoa
Quinoa is eigenlijk de vreemde eend in deze bijt, en wel hierom: 1. Quinoa bevat géén gluten en 2. Quinoa bevat geen granen. Het is een zogenaamd pseudograan, want het zijn eigenlijk zaadjes. Quinoa kun je zowel in koude als in warme gerechten gebruiken en ook als ontbijt of avondeten.. Quinoasalade met venkel en appel bijvoorbeeld, kan altijd, net als roerbak van quinoa, asperges en zalm.

Boekweit
De vruchtjes van de plant boekweit lijken op graankorrels en worden ook op die manier verwerkt in voedingsmiddelen. Boekweit is te verkrijgen als korrel, maar ook als meel. Van de korrels kun je zelf granola maken bijvoorbeeld en van het meel maak je perfecte pannenkoekjes met blauwe bessen. Boekweit bevat geen gluten en is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1 en B6, en verschillende mineralen, zoals magnesium.

Lees meer

Couscous (300)

sorteer op
recept Cous­cous met tuin­boon­tjes en wit­te kaas

Cous­cous met tuin­boon­tjes en wit­te kaas

15 min.
(63)
recept Cous­cous met groen­te­bur­ger en spi­na­zie

Cous­cous met groen­te­bur­ger en spi­na­zie

30 min.
(74)
recept To­nijn­cous­cous met broc­co­li uit de oven

To­nijn­cous­cous met broc­co­li uit de oven

35 min.
(20)
recept Pa­rel­cous­cous­sa­la­de met sar­di­nes

Pa­rel­cous­cous­sa­la­de met sar­di­nes

15 min.
(6)
recept Cous­cous-groen­te­sa­la­de met ma­kreel

Cous­cous-groen­te­sa­la­de met ma­kreel

20 min.
(137)
recept Cous­cous met kip­fi­let en abri­ko­zen­jus

Cous­cous met kip­fi­let en abri­ko­zen­jus

20 min.
(24)
recept Cous­cous­sa­la­de met avo­ca­do en to­nijn

Cous­cous­sa­la­de met avo­ca­do en to­nijn

25 min.
(317)
recept Cham­pig­non­cous­cous met ge­rook­te kip

Cham­pig­non­cous­cous met ge­rook­te kip

20 min.
(38)
recept Ge­roos­ter­de kip met krui­den en cous­cous

Ge­roos­ter­de kip met krui­den en cous­cous

1 u. 40 min.
(71)
recept Si­naas­ap­pel­cous­cous met au­ber­gi­ne

Si­naas­ap­pel­cous­cous met au­ber­gi­ne

30 min.
(176)
recept Pit­ti­ge tofu met ko­ri­an­der­cous­cous

Pit­ti­ge tofu met ko­ri­an­der­cous­cous

20 min.
(104)
recept Oven­scho­tel van cous­cous en ge­le pa­pri­ka

Oven­scho­tel van cous­cous en ge­le pa­pri­ka

35 min.
(181)
recept Cous­cous­sa­la­de met ge­gril­de ci­troen

Cous­cous­sa­la­de met ge­gril­de ci­troen

20 min.
(72)
recept Cous­cous met ge­ma­ri­neer­de au­ber­gi­ne

Cous­cous met ge­ma­ri­neer­de au­ber­gi­ne

15 min.
(232)
recept Cous­cous­sa­la­de met biet en si­naas­ap­pel

Cous­cous­sa­la­de met biet en si­naas­ap­pel

25 min.
(50)
recept Cous­cous­sa­la­de met wit­te kaas & ver­se munt

Cous­cous­sa­la­de met wit­te kaas & ver­se munt

20 min.
(653)
recept Bloem­kool­cous­cous met ma­ïs

Bloem­kool­cous­cous met ma­ïs

15 min.
(73)
recept Abri­ko­zen­cous­cous met kip­kluif­jes

Abri­ko­zen­cous­cous met kip­kluif­jes

25 min.
(76)
recept Cous­cous met gar­na­len en stoom­groen­ten

Cous­cous met gar­na­len en stoom­groen­ten

20 min.
(26)
recept Cous­cous met fala­fel en ko­ri­an­der­pes­to

Cous­cous met fa­la­fel en ko­ri­an­der­pes­to

30 min.
(121)
recept Kal­koen­fi­let met to­ma­ten­cous­cous

Kal­koen­fi­let met to­ma­ten­cous­cous

15 min.
(96)
recept Pa­prika­cous­cous met kaas­schnit­zels

Pa­pri­ka­cous­cous met kaas­schnit­zels

20 min.
(84)
recept Rijk­ge­vul­de cous­cous sa­la­de met ri­cot­ta

Rijk­ge­vul­de cous­cous sa­la­de met ri­cot­ta

15 min.
(17)
recept Pit­ti­ge ge­hakt­bal­le­tjes met cous­cous

Pit­ti­ge ge­hakt­bal­le­tjes met cous­cous

25 min.
(83)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.