Couscous is tegenwoordig op bijna elke menukaart te vinden. Het is een alternatief voor de Oer-Hollandse aardappel en je kunt bijna elke groente, vlees of vis toevoegen aan de bolletjes minipasta, want dat zijn het. Weer wat geleerd.

Bulgur, couscous, quinoa: wat is wat?
Couscous is het griesmeel van harde tarwe of gierst  en heeft een zachte smaak. Couscous maken is supermakkelijk: je laat de bolletjes kort (1 minuut) koken of wellen in water. Als al het water is opgenomen, gooi je er een scheut olijfolie overheen en daarna alle groenten en andere ingrediënten die je lekker vindt.  Mais bijvoorbeeld, voor in de bloemkoolcouscous. Of leg je gegrilde scholfilet op een couscous venkelsalade.

Bulgur
Het verschil tussen bulgur en couscous is dat de tarwe van bulgur eerst wordt gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen. Bulgurkorrels zijn dus groter dan couscouskorrels en hebben een iets andere bereidwijze (kort koken in klein beetje water). Bulgur bevat gluten, net als couscous. Weet je wat lekker is? Bulgur met druiven en pijnboompitten. Of met garnalen. Jum.

Spelt
Spelt is een eiwitrijke graansoort en bevat veel vitaminen én gluten. Daarnaast zitten er in spelt zes van de acht essentiële aminozuren die ervoor zorgen dat in het lichaam hormonen worden geproduceerd die onmisbaar zijn om je gelukkig en blij te voelen. Kijk, da’s handig. Je eet spelt net als rijst (speltcouscous met kruiden en granaatappel), of fijn gemalen, net als tarwemeel (daar maak je bijvoorbeeld banaanmuffins mee, of brood).

Quinoa
Quinoa is eigenlijk de vreemde eend in deze bijt, en wel hierom: 1. Quinoa bevat géén gluten en 2. Quinoa bevat geen granen. Het is een zogenaamd pseudograan, want het zijn eigenlijk zaadjes. Quinoa kun je zowel in koude als in warme gerechten gebruiken en ook als ontbijt of avondeten.. Quinoasalade met venkel en appel bijvoorbeeld, kan altijd, net als roerbak van quinoa, asperges en zalm.

Boekweit
De vruchtjes van de plant boekweit lijken op graankorrels en worden ook op die manier verwerkt in voedingsmiddelen. Boekweit is te verkrijgen als korrel, maar ook als meel. Van de korrels kun je zelf granola maken bijvoorbeeld en van het meel maak je perfecte pannenkoekjes met blauwe bessen. Boekweit bevat geen gluten en is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1 en B6, en verschillende mineralen, zoals magnesium.

Lees meer

Couscous (301)

sorteer op
recept Ge­stoof­de kip met ka­neel en prui­men

Ge­stoof­de kip met ka­neel en prui­men

30 min.
(99)
recept Lams­ko­te­le­tjes met ras el han­out

Lams­ko­te­le­tjes met ras el han­out

35 min.
(48)
recept Tofu met pad­de­stoe­len en spi­na­zie

Tofu met pad­de­stoe­len en spi­na­zie

20 min.
(56)
recept Lams­stoof­pot

Lams­stoof­pot

1 u. 55 min.
(92)
recept Ge­gril­de hal­lou­mi met zelf­ge­maak­te ru­co­la­hum­mus

Ge­gril­de hal­lou­mi met zelf­ge­maak­te ru­co­la­hum­mus

30 min.
(35)
recept Griek­se kip in to­ma­ten­saus

Griek­se kip in to­ma­ten­saus

30 min.
(195)
recept Li­ba­ne­se kib­be met yog­hurt­dip

Li­ba­ne­se kib­be met yog­hurt­dip

9 uur
(53)
recept Ge­vul­de zoe­te punt­pa­pri­ka's

Ge­vul­de zoe­te punt­pa­pri­ka's

45 min.
(154)
recept Lams­haas met ge­vul­de au­ber­gi­ne­rol­le­tjes

Lams­haas met ge­vul­de au­ber­gi­ne­rol­le­tjes

40 min.
(4)
recept Ge­vul­de pa­pri­ka met to­maat

Ge­vul­de pa­pri­ka met to­maat

30 min.
(175)
recept Ko­ri­an­der-ge­hakt­bal­le­tjes

Ko­ri­an­der-ge­hakt­bal­le­tjes

25 min.
(65)
recept Kip met yog­hurt en olij­ven

Kip met yog­hurt en olij­ven

15 min.
(78)
recept Tab­bou­leh met to­maat­jes en kaas

Tab­bou­leh met to­maat­jes en kaas

1 uur
(29)
recept Ta­boulé met knof­look­mos­se­len

Ta­boulé met knof­look­mos­se­len

25 min.
(17)
recept Ge­hakt­bal­le­tjes met munt­saus

Ge­hakt­bal­le­tjes met munt­saus

25 min.
(54)
recept Po­werfood­sa­la­de met spi­na­zie en bie­ten

Po­werfood­sa­la­de met spi­na­zie en bie­ten

25 min.
(26)
recept Ge­gril­de bief­stuk met ro­de­kool

Ge­gril­de bief­stuk met ro­de­kool

30 min.
(12)
recept Ge­gril­de to­nijn­steak met ba­si­li­cum­saus

Ge­gril­de to­nijn­steak met ba­si­li­cum­saus

40 min.
(128)
recept Pan­gasi­us­fi­let in to­ma­ten-spek­jes­saus

Pan­ga­si­us­fi­let in to­ma­ten-spek­jes­saus

30 min.
(170)
recept Bloem­kool-broc­co­li­cur­ry met kip

Bloem­kool-broc­co­li­cur­ry met kip

15 min.
(139)
recept Ma­ge­re run­der­spie­sen

Ma­ge­re run­der­spie­sen

25 min.
(54)
recept Ma­rok­kaan­se kip met abri­ko­zen

Ma­rok­kaan­se kip met abri­ko­zen

1 u. 30 min.
(261)
recept Ge­hakt­bal­le­tjes in een rijk­ge­vul­de to­ma­ten­stoof

Ge­hakt­bal­le­tjes in een rijk­ge­vul­de to­ma­ten­stoof

30 min.
(149)
recept Run­der­stoof­pot met pa­pri­ka en cour­get­te

Run­der­stoof­pot met pa­pri­ka en cour­get­te

3 uur
(114)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.