Couscous is tegenwoordig op bijna elke menukaart te vinden. Het is een alternatief voor de Oer-Hollandse aardappel en je kunt bijna elke groente, vlees of vis toevoegen aan de bolletjes minipasta, want dat zijn het. Weer wat geleerd.

Bulgur, couscous, quinoa: wat is wat?
Couscous is het griesmeel van harde tarwe of gierst  en heeft een zachte smaak. Couscous maken is supermakkelijk: je laat de bolletjes kort (1 minuut) koken of wellen in water. Als al het water is opgenomen, gooi je er een scheut olijfolie overheen en daarna alle groenten en andere ingrediënten die je lekker vindt.  Mais bijvoorbeeld, voor in de bloemkoolcouscous. Of leg je gegrilde scholfilet op een couscous venkelsalade.

Bulgur
Het verschil tussen bulgur en couscous is dat de tarwe van bulgur eerst wordt gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen. Bulgurkorrels zijn dus groter dan couscouskorrels en hebben een iets andere bereidwijze (kort koken in klein beetje water). Bulgur bevat gluten, net als couscous. Weet je wat lekker is? Bulgur met druiven en pijnboompitten. Of met garnalen. Jum.

Spelt
Spelt is een eiwitrijke graansoort en bevat veel vitaminen én gluten. Daarnaast zitten er in spelt zes van de acht essentiële aminozuren die ervoor zorgen dat in het lichaam hormonen worden geproduceerd die onmisbaar zijn om je gelukkig en blij te voelen. Kijk, da’s handig. Je eet spelt net als rijst (speltcouscous met kruiden en granaatappel), of fijn gemalen, net als tarwemeel (daar maak je bijvoorbeeld banaanmuffins mee, of brood).

Quinoa
Quinoa is eigenlijk de vreemde eend in deze bijt, en wel hierom: 1. Quinoa bevat géén gluten en 2. Quinoa bevat geen granen. Het is een zogenaamd pseudograan, want het zijn eigenlijk zaadjes. Quinoa kun je zowel in koude als in warme gerechten gebruiken en ook als ontbijt of avondeten.. Quinoasalade met venkel en appel bijvoorbeeld, kan altijd, net als roerbak van quinoa, asperges en zalm.

Boekweit
De vruchtjes van de plant boekweit lijken op graankorrels en worden ook op die manier verwerkt in voedingsmiddelen. Boekweit is te verkrijgen als korrel, maar ook als meel. Van de korrels kun je zelf granola maken bijvoorbeeld en van het meel maak je perfecte pannenkoekjes met blauwe bessen. Boekweit bevat geen gluten en is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1 en B6, en verschillende mineralen, zoals magnesium.

Lees meer

Cous­cous (270)

sorteer op

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.