Knolselderij

Knolselderij is misschien niet de knapste uit het groenteschap, maar wel een van de smaakvolste! Wij geven je tips en trucs om deze knoestige knol te laten schitteren op tafel.

Knolselderij recepten

Knolselderijsoep maken
Knolselderijsoep maken

Knolselderijsoep maken

Ingrediënten

voor 8 personen
  • 1.5 kg knolselderij
  • 2 tenen knoflook
  • 2 uien
  • 25 g ongezouten roomboter
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 1.25 liter kraanwater
  • 2 Conference peren
  • 125 ml verse slagroom
  • 30 g peterselie
  • 6 el traditionele olijfolie
  • 3 el appelciderazijn
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • staafmixer
  1. Schil de knolselderij en snijd in stukken van 2 cm. Snijd de knoflook fijn en snijd de ui in halve ringen. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en bak de knolselderij en ui 5 min. Roer regelmatig. Voeg de knoflook, nootmuskaat, peper en eventueel zout toe en bak 3 min. Roer regelmatig.
  2. Voeg de bouillontabletten en het water toe, breng aan de kook en laat in 15 min. op laag vuur met de deksel op de pan koken.
  3. Schil ondertussen de peren, snijd in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in parten. Neem de pan van het vuur, voeg de peer toe en pureer met de staafmixer. Maak de staafmixer schoon. Voeg de slagroom toe, breng op smaak met peper en eventueel zout en verwarm 5 min. op laag vuur.
  4. Snijd ondertussen de peterselie grof, doe met de olie en azijn in een hoge beker en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met (versgemalen) peper en eventueel zout. Verdeel de soep over kommen en besprenkel met de peterselie-olie.

Wat is knolselderij?

Knolselderij is, de naam zegt het al, de knol van de selderijplant. Je kunt de plant dus van top tot teen gebruiken. De knol is geweldig om friet van te maken, om te verwerken in stoofgerechten of om te poffen in de oven. Selderijblad is een aromatische smaakmaker in onder andere soep.

Hoe snijd je knolselderij?

Je kunt knolselderij het gemakkelijkst snijden door eerst de wortelige onderkant eraf te snijden. Nu heb je een platte kant. Zet de knol rechtop op die kant en snijd met een scherp mes voorzichtig rondom de schil eraf. Ga je de knolselderij poffen? Dan hoef je alleen de onderkant eraf te snijden en kun je de schil laten zitten. Wel even goed wassen!

Is knolselderij gezond?

Knolselderij is gezond. De groente bevat veel vezels en is een bron van vitamine C, vitamine K en kalium: het mineraal dat een gunstig effect heeft op de bloeddruk. Bovendien bevat knolselderij relatief weinig calorieën, dus je kunt er lekker veel van eten.

Knolselderij snijden

Wil je knolselderij snijden, maar weet je niet zeker hoe je dit het beste kunt doen? Bekijk dan de video en zie stap voor stap hoe je te werk moet gaan.
00:44