Hollandse ovenschotelrecepten
Hollandse ovenschotelrecepten

Hollandse ovenschotelrecepten

Boerenkool of witlof uit de oven: winters en Hollands. Tover de lekkerste Hollandse ovenschotels op tafel met deze recepten.

Gegratineerde zuurkoolschotel
Gegratineerde zuurkoolschotel

Gegratineerde zuurkoolschotel

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 kg aardappel eigenheimer
  • 2 el venkelzaad
  • 500 g zuurkool naturel
  • 75 g gewelde abrikozen zonder pit
  • 75 g gedroogde cranberry's
  • 150 ml houdbare slagroom
  • 2 el grove mosterd
  • 100 g knabbelspek
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • ovale ovenschaal (20 x 30 cm)
  • pureestamper
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de ovenschaal in. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in 20 min. gaar.
  2. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster het venkelzaad 3 min. Neem uit de pan en laat afkoelen op een bord. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Snijd de abrikozen in stukjes. Meng het venkelzaad, de cranberry's en abrikozen door de zuurkool. Verdeel over de ovenschaal.
  3. Giet de aardappelen af, doe terug in de pan en stamp met de slagroom en mosterd tot een puree. Breng op smaak met peper. Schep de puree op de zuurkool. Hak het knabbelspek in stukjes en verdeel over de puree.
  4. Bak in het midden van de oven in ca. 15 min. goudbruin.