Wie is er niet gek op lekker knapperig bladerdeeg? Ideaal om zelf mee te bakken. Allerhande geeft je bakinspiratie.

Bladerdeeg is een lekker brosse deegsoort en wordt ook wel korstdeeg genoemd. Van croissants en appelflappen tot saucijzenbroodjes en quiches: bladerdeeg vormt de basis. Banketbakkers maken het deeg zelf, een heel bewerkelijke klus. Het kost veel tijd en daarom is bladerdeeg niet zo geschikt om zelf te maken. Gelukkig is de diepvriesvariant prima om zelf mee aan de slag te gaan.

Wat is bladerdeeg?
Millefeuille, oftewel 'duizend lagen', noemen de Fransen bladerdeeg. Dat heeft te maken met hoe bladerdeeg gemaakt wordt: het wordt opgebouwd uit lagen deeg en boter, die steeds opnieuw met een deegroller samen platgerold en dan weer opgevouwen worden. Toerneren noemen bakkers dat. Zo ontstaat er een gelaagd deeg met een goede verdeling tussen vet en bloem. Tijdens het bakken verdampt het vocht uit de boter waardoor er luchtbellen tussen de laagjes deeg ontstaan. Zo wordt het een luchtig en knapperig deeg.

Werken met bladerdeeg
Laat de plakjes bladerdeeg het liefst afgedekt in de koelkast ontdooien voor het beste resultaat. Je kunt de plakjes goed op elkaar stapelen en op een bebloemd werkblad uitrollen tot de gewenste grootte. Om te voorkomen dat de bodem van je taart gaat rijzen, kun je het deeg kort blind bakken. Je kunt ook gaatjes in de bodem prikken zodat de lucht eruit kan ontsnappen.

Goed plakken voor het bakken
Om je bladerdeeg goed dicht te plakken voor je gaat bakken, zoals bij appelflappen of banketletters, kun je de randen het beste bestrijken met een beetje eiwit. Dat hecht namelijk beter dan wanneer je water gebruikt. Zorg dat je het gebak met de kant van de naden naar beneden op de bakplaat legt. Zo voorkom je dat de naden openbarsten tijdens het bakken.

Mooie korst
Als je het bladerdeeg van een mooie goudbruine kleur wilt voorzien bestrijk je het deeg met wat losgeklopt ei of met een beetje melk. Zoet gebak kun je de laatste vijf minuten van de baktijd nog eens bestuiven met poedersuiker. Dit zorgt voor een prachtige glans op het deeg.

Lees meer

Bakken met bladerdeeg (410)

sorteer op
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.