Wie is er niet gek op lekker knapperig bladerdeeg? Ideaal om zelf mee te bakken. Allerhande geeft je bakinspiratie.

Bladerdeeg is een lekker brosse deegsoort en wordt ook wel korstdeeg genoemd. Van croissants en appelflappen tot saucijzenbroodjes en quiches: bladerdeeg vormt de basis. Banketbakkers maken het deeg zelf, een heel bewerkelijke klus. Het kost veel tijd en daarom is bladerdeeg niet zo geschikt om zelf te maken. Gelukkig is de diepvriesvariant prima om zelf mee aan de slag te gaan.

Wat is bladerdeeg?
Millefeuille, oftewel 'duizend lagen', noemen de Fransen bladerdeeg. Dat heeft te maken met hoe bladerdeeg gemaakt wordt: het wordt opgebouwd uit lagen deeg en boter, die steeds opnieuw met een deegroller samen platgerold en dan weer opgevouwen worden. Toerneren noemen bakkers dat. Zo ontstaat er een gelaagd deeg met een goede verdeling tussen vet en bloem. Tijdens het bakken verdampt het vocht uit de boter waardoor er luchtbellen tussen de laagjes deeg ontstaan. Zo wordt het een luchtig en knapperig deeg.

Werken met bladerdeeg
Laat de plakjes bladerdeeg het liefst afgedekt in de koelkast ontdooien voor het beste resultaat. Je kunt de plakjes goed op elkaar stapelen en op een bebloemd werkblad uitrollen tot de gewenste grootte. Om te voorkomen dat de bodem van je taart gaat rijzen, kun je het deeg kort blind bakken. Je kunt ook gaatjes in de bodem prikken zodat de lucht eruit kan ontsnappen.

Goed plakken voor het bakken
Om je bladerdeeg goed dicht te plakken voor je gaat bakken, zoals bij appelflappen of banketletters, kun je de randen het beste bestrijken met een beetje eiwit. Dat hecht namelijk beter dan wanneer je water gebruikt. Zorg dat je het gebak met de kant van de naden naar beneden op de bakplaat legt. Zo voorkom je dat de naden openbarsten tijdens het bakken.

Mooie korst
Als je het bladerdeeg van een mooie goudbruine kleur wilt voorzien bestrijk je het deeg met wat losgeklopt ei of met een beetje melk. Zoet gebak kun je de laatste vijf minuten van de baktijd nog eens bestuiven met poedersuiker. Dit zorgt voor een prachtige glans op het deeg.

Lees meer

Bakken met bladerdeeg (410)

sorteer op
recept Ge­stoof­de ge­hakt­bal­le­tjes met bla­der­deeg

Ge­stoof­de ge­hakt­bal­le­tjes met bla­der­deeg

45 min.
(34)
recept To­ma­ten­soep met pes­to en bla­der­deeg­kro­kant­je

To­ma­ten­soep met pes­to en bla­der­deeg­kro­kant­je

20 min.
(164)
recept Bla­der­deeg­vlin­ders met ge­rook­te zalm

Bla­der­deeg­vlin­ders met ge­rook­te zalm

25 min.
(140)
recept Se­badas (bla­der­deeg­rond­jes met gei­ten­kaas en ho­ning)

Se­badas (bla­der­deeg­rond­jes met gei­ten­kaas en ho­ning)

40 min.
(54)
recept Bla­der­deeg­taartjes met ge­le room en per­zik

Bla­der­deeg­taart­jes met ge­le room en per­zik

40 min.
(71)
recept Ver­se kip­pen­bouil­lon met bla­der­deeg­vorm­pjes

Ver­se kip­pen­bouil­lon met bla­der­deeg­vorm­pjes

1 u. 20 min.
(11)
recept Me­di­ter­ra­ne oven­scho­tel met bla­der­deeg­dak­je

Me­di­ter­ra­ne oven­scho­tel met bla­der­deeg­dak­je

40 min.
(24)
recept Ra­chel Khoo's met groen­ten ge­vul­de bla­der­deeg­bak­jes

Ra­chel Khoo's met groen­ten ge­vul­de bla­der­deeg­bak­jes

50 min.
(34)
recept Bla­der­deeg­slof met blauw­a­der­kaas en peer

Bla­der­deeg­slof met blauw­a­der­kaas en peer

35 min.
(100)
recept Spie­ge­lei­tje van bla­der­deeg van Ro­bèrt van Beck­ho­ven

Spie­ge­lei­tje van bla­der­deeg van Ro­bèrt van Beck­ho­ven

1 uur
(6)
recept Bla­der­deeg­pak­ket­je met ra­gout, pad­den­stoe­len en dop­erw­ten

Bla­der­deeg­pak­ket­je met ra­gout, pad­den­stoe­len en dop­erw­ten

40 min.
(21)
recept Ita­li­aan­se bla­der­deeg­taartjes met worst en to­ma­ten­sal­sa

Ita­li­aan­se bla­der­deeg­taart­jes met worst en to­ma­ten­sal­sa

30 min.
(10)
recept Pad­den­stoe­len-prei­taart met bla­der­deeg­s­ter­ren

Pad­den­stoe­len-prei­taart met bla­der­deeg­s­ter­ren

1 u. 30 min.
(164)
recept Prui­men­taart met pe­can­krui­mels

Prui­men­taart met pe­can­krui­mels

40 min.
(23)
recept Kron­kels

Kron­kels

30 min.
(37)
recept Pi­ro­schki met ge­rook­te zalm

Pi­ro­schki met ge­rook­te zalm

45 min.
(27)
recept Pi­ro­schki met krui­den­ri­cot­ta

Pi­ro­schki met krui­den­ri­cot­ta

35 min.
(35)
recept Ge­vul­de ap­pel­bol­len

Ge­vul­de ap­pel­bol­len

50 min.
(79)
recept Em­pana­dil­las met pad­den­stoe­len en gar­na­len

Em­pa­na­dil­las met pad­den­stoe­len en gar­na­len

20 min.
(80)
recept Tom­poe­zen met zo­mer­fruit

Tom­poe­zen met zo­mer­fruit

1 u. 20 min.
(28)
recept Aman­del­drie­hoek­jes met si­naas­ap­pel

Aman­del­drie­hoek­jes met si­naas­ap­pel

30 min.
(8)
recept Se­sam­sten­gels met ma­kreel­dip

Se­sam­sten­gels met ma­kreel­dip

20 min.
(24)
recept War­me ap­pel-pe­ren­taar­tjes

War­me ap­pel-pe­ren­taar­tjes

40 min.
(100)
recept Cho­co­la­de­mous­se tom­poe­zen

Cho­co­la­de­mous­se tom­poe­zen

30 min.
(23)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.