Wie is er niet gek op lekker knapperig bladerdeeg? Ideaal om zelf mee te bakken. Allerhande geeft je bakinspiratie.

Bladerdeeg is een lekker brosse deegsoort en wordt ook wel korstdeeg genoemd. Van croissants en appelflappen tot saucijzenbroodjes en quiches: bladerdeeg vormt de basis. Banketbakkers maken het deeg zelf, een heel bewerkelijke klus. Het kost veel tijd en daarom is bladerdeeg niet zo geschikt om zelf te maken. Gelukkig is de diepvriesvariant prima om zelf mee aan de slag te gaan.

Wat is bladerdeeg?
Millefeuille, oftewel 'duizend lagen', noemen de Fransen bladerdeeg. Dat heeft te maken met hoe bladerdeeg gemaakt wordt: het wordt opgebouwd uit lagen deeg en boter, die steeds opnieuw met een deegroller samen platgerold en dan weer opgevouwen worden. Toerneren noemen bakkers dat. Zo ontstaat er een gelaagd deeg met een goede verdeling tussen vet en bloem. Tijdens het bakken verdampt het vocht uit de boter waardoor er luchtbellen tussen de laagjes deeg ontstaan. Zo wordt het een luchtig en knapperig deeg.

Werken met bladerdeeg
Laat de plakjes bladerdeeg het liefst afgedekt in de koelkast ontdooien voor het beste resultaat. Je kunt de plakjes goed op elkaar stapelen en op een bebloemd werkblad uitrollen tot de gewenste grootte. Om te voorkomen dat de bodem van je taart gaat rijzen, kun je het deeg kort blind bakken. Je kunt ook gaatjes in de bodem prikken zodat de lucht eruit kan ontsnappen.

Goed plakken voor het bakken
Om je bladerdeeg goed dicht te plakken voor je gaat bakken, zoals bij appelflappen of banketletters, kun je de randen het beste bestrijken met een beetje eiwit. Dat hecht namelijk beter dan wanneer je water gebruikt. Zorg dat je het gebak met de kant van de naden naar beneden op de bakplaat legt. Zo voorkom je dat de naden openbarsten tijdens het bakken.

Mooie korst
Als je het bladerdeeg van een mooie goudbruine kleur wilt voorzien bestrijk je het deeg met wat losgeklopt ei of met een beetje melk. Zoet gebak kun je de laatste vijf minuten van de baktijd nog eens bestuiven met poedersuiker. Dit zorgt voor een prachtige glans op het deeg.

Lees meer

Bak­ken met bla­der­deeg (364)

sorteer op
recept Visragout met bladerdeeg

Vis­ra­gout met bla­der­deeg

(70)
55 min.
recept Witlof in bladerdeeg met pittige kaas

Wit­lof in bla­der­deeg met pit­ti­ge kaas

(80)
50 min.
recept Zalm met bieslookroomkaas in bladerdeeg

Zalm met bies­look­room­kaas in bla­der­deeg

(246)
55 min.
recept Kip in bladerdeeg

Kip in bla­der­deeg

(207)
45 min.
recept Gevulde kipfilet in bladerdeeg

Ge­vul­de kip­fi­let in bla­der­deeg

(158)
50 min.
recept Romige vis met knapperig bladerdeeg

Ro­mi­ge vis met knap­pe­rig bla­der­deeg

(42)
25 min.
recept Worstjes in bladerdeeg met gebakken kool

Worst­jes in bla­der­deeg met ge­bak­ken kool

(50)
45 min.
recept Gestoofde gehaktballetjes met bladerdeeg

Ge­stoof­de ge­hakt­bal­le­tjes met bla­der­deeg

(34)
45 min.
recept Courgettetaartje in bladerdeeg

Cour­get­te­taartje in bla­der­deeg

(434)
50 min.
recept Knapperig bladerdeeg gevuld met gehakt

Knap­pe­rig bla­der­deeg ge­vuld met ge­hakt

(96)
50 min.
recept Appel-bladerdeegtaartjes

Ap­pel-bla­der­deeg­taartjes

(73)
45 min.
recept Appel-bladerdeegtaartjes

Ap­pel-bla­der­deeg­taartjes

(66)
40 min.
recept Lente-uisoep met bladerdeegpakketjes

Len­te-ui­soep met bla­der­deeg­pak­ket­jes

(42)
35 min.
recept Bladerdeegpie met kip, champignons en dragon

Bla­der­deeg­pie met kip, cham­pig­nons en dra­gon

(73)
55 min.
recept Verse kippenbouillon met bladerdeegvormpjes

Ver­se kip­pen­bouil­lon met bla­der­deeg­vorm­pjes

(11)
1 u. 20 min.
recept Bladerdeegpakketje met ragout, paddenstoelen en doperwten

Bla­der­deeg­pak­ket­je met ra­gout, pad­den­stoe­len en dop­erw­ten

(20)
40 min.
recept Sebadas (bladerdeegrondjes met geitenkaas en honing)

Se­badas (bla­der­deeg­rond­jes met gei­ten­kaas en ho­ning)

(54)
40 min.
recept Appel-bladerdeegcroissantjes

Ap­pel-bla­der­deeg­crois­sant­jes

(5)
35 min.
recept Bladerdeeghapje met geitenkaas

Bla­der­deeg­hap­je met gei­ten­kaas

(70)
35 min.
recept Hollandse appel-bladerdeegtaartjes

Hol­land­se ap­pel-bla­der­deeg­taartjes

(13)
1 u. 10 min.
recept Rachel Khoo's met groenten gevulde bladerdeegbakjes

Ra­chel Khoo's met groen­ten ge­vul­de bla­der­deeg­bak­jes

(32)
50 min.
recept Romige bladerdeeggebakjes

Ro­mi­ge bla­der­deeg­ge­bak­jes

(49)
1 u. 25 min.
recept Mediterrane ovenschotel met bladerdeegdakje

Me­di­ter­ra­ne oven­scho­tel met bla­der­deeg­dak­je

(16)
40 min.
recept Bladerdeegslof met blauwaderkaas en peer

Bla­der­deeg­slof met blauw­a­der­kaas en peer

(98)
35 min.
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.