Gelukkig worden van een geur? Ja! Van die van versgebakken brood. Gegarandeerd. Dus de keuken in en kneden maar. Schuif ze maar meteen per twee de oven in.

Oerbrood en bierbrood
Brood: we zijn er dol op, en al lang ook. De oermens maalde al planten en wortels fijn en bakte dat op een steen in het vuur tot een primitief platbrood. Later werd er van gemalen granen en water een papje geroerd om brood van te bakken. Maar het begon pas echt ergens op te lijken toen ontdekt werd dat je brood kon laten rijzen door bier aan het deeg toe te voegen. Bier bevat gist en dat zorgt ervoor dat er luchtbellen in het beslag komen. Zo krijg je een luchtig brood. Geen bier meer tegenwoordig, maar gewoon bakkersgist.

Altijd in beweging
Variaties in brood zijn er eindeloos. Net als de de graansoorten die gebruikt worden. Zo ligt er bij de bakker nu brood van speltmeel, boekweitmeel of volkorenmeel. Ook is er tegenwoordig glutenvrij brood.

Zelf bakken
Je broodje staat of valt met het rijzen, dat is het geheim. Zorg ervoor dat de gist de tijd krijgt om zijn werk te doen na het kneden. Leg het deeg afgedekt met een schone theedoek op een warme, liefst vochtige plek. Met een broodbakmachine is het helemaal makkelijk, die doet zowel het kneden als het rijzen en bakken automatisch.

Oud brood
Als brood niet meer kakelvers is, kun je het nog prima even opbakken in de oven of in een broodrooster. Van oudbakken brood kun je heel goed zelf paneermeel maken door het te roosteren in de oven en te vermalen tot kruimels, of je bakt er wentelteefjes van.

Lees meer

Brood bakken (89)

sorteer op
recept Fo­cac­cia met olij­ven

Fo­cac­cia met olij­ven

1 u. 45 min.
(32)
recept Ham­bur­ger­brood­jes

Ham­bur­ger­brood­jes

3 u. 20 min.
(21)
recept To­ma­ten­brood met gei­ten­brie

To­ma­ten­brood met gei­ten­brie

1 u. 10 min.
(14)
recept Se­sam­rin­gen

Se­sam­rin­gen

2 u. 35 min.
(9)
recept Con­chas (Mexi­caan­se brood­jes)

Con­chas (Mexi­caan­se brood­jes)

1 u. 55 min.
(14)
recept Do­nut uit de oven

Do­nut uit de oven

1 u. 10 min.
(141)
recept Op­ge­rol­de zuid­vruch­ten­taart met ka­neel­gla­zuur

Op­ge­rol­de zuid­vruch­ten­taart met ka­neel­gla­zuur

2 u. 10 min.
(30)
recept To­ma­ten-olij­ven­brood met ro­ze­ma­rijn

To­ma­ten-olij­ven­brood met ro­ze­ma­rijn

2 u. 30 min.
(40)
recept Kaas­brood met ui­en­soep

Kaas­brood met ui­en­soep

1 u. 40 min.
(85)
recept Mi­ni­fo­cac­cia met olij­ven

Mi­ni­fo­cac­cia met olij­ven

1 u. 10 min.
(32)
recept Maan­zaads­co­nes

Maan­zaads­co­nes

30 min.
(29)
recept Plat brood ge­vuld met spi­na­zie (dür­üm)

Plat brood ge­vuld met spi­na­zie (dür­üm)

50 min.
(30)
recept Pi­de (plat dun brood)

Pi­de (plat dun brood)

1 u. 40 min.
(41)
recept Zoe­te kwark-room­brood­jes

Zoe­te kwark-room­brood­jes

1 u. 5 min.
(22)
recept Vol­ko­ren pi­ta­brood­jes

Vol­ko­ren pi­ta­brood­jes

5 u. 7 min.
(22)
recept Cas­ti­li­aans rond brood

Cas­ti­li­aan­s rond brood

2 u. 25 min.
(36)
recept Krui­di­ge brood­sten­gels

Krui­di­ge brood­sten­gels

40 min.
(26)
recept Bri­o­che (ei­er­brood)

Bri­o­che (ei­er­brood)

1 u. 35 min.
(49)
recept Ka­neel­brood­jes met wal­no­ten en ro­zij­nen

Ka­neel­brood­jes met wal­no­ten en ro­zij­nen

2 u. 25 min.
(4)
recept Sco­nes met zon­ne­bloem­pit­ten

Sco­nes met zon­ne­bloem­pit­ten

35 min.
(29)
recept Kwark­bol­le­tjes met boe­ren­kaas en ro­zen­bot­tel­jam

Kwark­bol­le­tjes met boe­ren­kaas en ro­zen­bot­tel­jam

1 u. 35 min.
(28)
recept Me­di­ter­raan ka­bel­jauw­brood

Me­di­ter­raan ka­bel­jauw­brood

30 min.
(3)
recept No­ten-ro­zij­nen­ro­zet

No­ten-ro­zij­nen­ro­zet

2 u. 35 min.
(39)
recept Su­ka­de­brood­jes

Su­ka­de­brood­jes

1 u. 20 min.
(8)
recept Ba­na­nen­brood­tul­band met no­ten

Ba­na­nen­brood­tul­band met no­ten

2 uur
(4)
recept An­sjo­vis­brood­jes

An­sjo­vis­brood­jes

2 u. 5 min.
(21)
recept Zoet aman­del­brood

Zoet aman­del­brood

3 u. 40 min.
(6)
recept Chel­sea buns

Chel­sea buns

2 u. 15 min.
(73)
recept No­ten-ro­zij­nen­brood

No­ten-ro­zij­nen­brood

2 uur
(4)
recept Apen­brood

Apen­brood

4 u. 40 min.
(9)
recept Kof­fie­brood­jes

Kof­fie­brood­jes

1 u. 45 min.
(25)
recept Maan­zaad­bol­le­tjes

Maan­zaad­bol­le­tjes

3 u. 45 min.
(8)
recept Har­ti­ge brood­krans ca­pre­se

Har­ti­ge brood­krans ca­pre­se

1 uur
(19)
recept Brood­krans

Brood­krans

2 u. 30 min.
(7)
recept Iers so­da­brood met ha­zel­no­ten en ro­zij­nen

Iers so­da­brood met ha­zel­no­ten en ro­zij­nen

1 uur
(6)
recept Paas­brood

Paas­brood

40 min.
(65)
recept Op­ge­rol­de ka­neel-wal­no­ten-ro­zij­nen­brood­jes

Op­ge­rol­de ka­neel-wal­no­ten-ro­zij­nen­brood­jes

2 u. 25 min.
(0)
recept Plat brood met ro­ze­ma­rijn, olij­ven en ui

Plat brood met ro­ze­ma­rijn, olij­ven en ui

1 u. 45 min.
(40)
recept Sui­ker­brood

Sui­ker­brood

2 uur
(69)
recept Wal­no­ten­plaat­brood

Wal­no­ten­plaat­brood

1 u. 30 min.
(21)
recept Zeeuw­se bo­lus­sen

Zeeuw­se bo­lus­sen

2 u. 15 min.
(92)
recept Sco­nes met mas­car­po­ne en fram­bo­zen-si­naas­ap­pel­jam

Sco­nes met mas­car­po­ne en fram­bo­zen-si­naas­ap­pel­jam

40 min.
(93)
recept Gem­bers­co­nes met room

Gem­bers­co­nes met room

40 min.
(23)
recept Stok­brood

Stok­brood

4 u. 20 min.
(25)
recept Plat­brood van de bar­be­cue

Plat­brood van de bar­be­cue

30 min.
(60)
recept Glu­ten­vrij plat­brood met dop­erw­ten­spread

Glu­ten­vrij plat­brood met dop­erw­ten­spread

25 min.
(0)
recept Kro­kan­te flat­bread met groen­te­spread

Kro­kan­te flat­bread met groen­te­spread

25 min.
(0)
recept Paastul­band

Paastul­band

1 u. 25 min.
(61)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.