Worteltaart / carrotcake
Worteltaart / carrotcake

Worteltaart / carrotcake

Kruidig, zoet en smeuïg: zie een zelfgebakken worteltaart maar eens te weerstaan. Als grote carrotcake of kleine cupcake, en met of zonder romige topping. Aan een gezondere versie hebben we natuurlijk ook gedacht!

Worteltaart recepten

Worteltaart maken
Worteltaart maken

Worteltaart maken

Ingrediënten

voor 20 personen
  • 200 g ongezouten roomboter
  • 4 middelgrote eieren
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 100 g kokosbloesemsuiker
  • 2 tl vanillearoma
  • 175 g patenttarwebloem
  • 16 g bakpoeder
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 250 g winterpeen
  • 150 g ongezouten walnoten
  • 150 g fruitspread abrikoos
  • 100 g zuivelspread naturel
  • 50 g poedersuiker
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • bakvorm (30x30cm)
  • bakpapier
  • sateprikker
  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Smelt ¾ van de roomboter in een steelpan, zet het vuur uit als de boter nog niet helemaal is gesmolten. Doe de eieren met de kristalsuiker, de kokosbloesemsuiker en de helft van het vanillearoma in een kom. Klop met een mixer in 4 min. luchtig. Klop de gesmolten boter erdoor.
  2. Zeef de bloem, bakpoeder en kaneel erboven en spatel door het beslag. Schil de peen zo dun mogelijk en rasp fijn. Houd 20 hele walnoten achter en hak de rest grof. Spatel de geraspte wortel, gehakte walnoten en de abrikozenspread door het beslag.
  3. Bekleed de bakvorm met bakpapier en schep het beslag erin. Bak de taart in 50-55 min. gaar in het midden van de oven. Controleer na 45 min. op gaarheid door de satéprikker in de taart te steken. Als deze er schoon uitkomt, is de taart gaar. Neem de taart uit de oven en laat in 2 uur helemaal afkoelen.
  4. Doe de zuivelspread, de rest van de boter (op kamertemperatuur), de rest van het vanillearoma en de poedersuiker in een kom en klop met een garde door elkaar. Neem de taart uit de bakvorm en bestrijk de bovenkant met de roomkaasfrosting. Verdeel de rest van de walnoten in 4 rijen over de taart.
Hoe maak je worteltaart?
Hoe maak je worteltaart?

Hoe maak je worteltaart?

Voor worteltaart heb je natuurlijk wortels nodig. Nu maakt het niet zo veel uit welke wortels je kiest, maar winterpeen is het meest gangbaar. Je kunt zelf kiezen welke soort meel je gebruikt. Ga je voor gewone bloem, volkorenmeel of amandelmeel? En gebruik je eieren of houd je ’m liever plantaardig? In dat laatste geval vervang je de eieren door een mengsel van lijnzaad en water. Afhankelijk van het recept gebruik je boter of olie als vet in je worteltaart. De topping wordt klassiek gemaakt van roomkaas. Je kunt kiezen voor de naturelvariant, of voor een plantaardig alternatief voor roomkaas, als je een vegan versie bakt.

Is worteltaart gezond?
Is worteltaart gezond?

Is worteltaart gezond?

In de meeste gevallen is worteltaart niet gezond, omdat er over het algemeen suiker of een andere zoetstof wordt toegevoegd. Als je kiest voor volkorenmeel en geen suiker maar wat dadels gebruikt, kan worteltaart passen binnen de richtlijnen van de Schijf van Vijf.

Worteltaart: hoe bewaren en invriezen?
Worteltaart: hoe bewaren en invriezen?

Worteltaart: hoe bewaren en invriezen?

Je kunt worteltaart goed ingepakt in plastic- of aluminiumfolie 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Het liefst met de topping apart, omdat hij anders wat lastiger te verpakken is. Zit er al een topping op? Zorg dan voor een bak die hoog genoeg is, zodat de topping de bovenkant ervan niet raakt. Invriezen kan ook: luchtdicht verpakt is worteltaart in de vriezer 3 maanden houdbaar. Haal hem de avond voor gebruik uit de vriezer, zodat hij kan ontdooien.

Worteltaart met banaan

Eigen taart is goud waard! Houd jij ook zo van zelf taart bakken? Probeer dan eens dit populaire worteltaartrecept uit. In de handige receptvideo zie je hoe je een heerlijke carrotcake met banaan maakt. Aan de slag! Worteltaart met banaan maken: Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een springvorm met een doorsnede van 24 centimeter in met wat boter. Beslag makenKlop met een mixer 4 biologische eieren, 200 gram lichtbruine basterdsuiker en een mespunt zout tot een schuimige crème. Zet de mixer op de laagste stand en meng er 200 milliliter biologische zonnebloemolie door. Zeef 250 gram zelfrijzend bakmeel, 2 theelepels gemalen kaneel en een half zakje bakpoeder boven het eimengsel en meng alles met een houten lepel voorzichtig door elkaar. De vullingRasp 300 gram winterpeen fijn en prak 2 gepelde bananen. Hak 60 gram walnoten fijn. Voeg de peen, banaan en walnoten toe aan het beslag. Doe het in de springvorm. Bak 70-90 min. en controleer na 50 min. regelmatig of de taart gaar is. Steek een satéprikker in de taart. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat afkoelen in de vorm en verwijder daarna de springvorm. Glazuur makenMeng met een vork 25 gram biologische boter, 200 gram poedersuiker en 3 eetlepels roomkaas in een kom tot glazuur. Verdeel het glazuur met de bolle kant van een lepel over de worteltaart.Zo maak je worteltaart met banaan. Eet smakelijk!
03:29