Wortel en taart een vreemde combinatie? Echt niet! Worteltaart maken is supereasy en ontzettend lekker. Bekijk de recepten hier.

Groente in taart?
Zoet gebak met groente ligt misschien niet zo voor de hand, maar wortels bevatten van nature veel suiker en combineren dus prima met beslag. In de middeleeuwen was suiker voor velen nog onbetaalbaar en gebruikte men ook wel wortels om brood en gebak een zoete smaak te geven. Omdat wortels ook veel vocht bevatten krijgt het gebak een heerlijke smeuïge structuur. Je kunt ook nog wat extra's aan het beslag toevoegen, zoals noten, rozijnen of gemalen kokos.

Worteltaart: een wereldhit
Waar de worteltaart vandaan komt is niet onbetwist. In Engeland werd het een populair gerecht toen er in de Tweede Wereldoorlog ingeblikte worteltjes op rantsoen kwamen. In Amerika is worteltaart ofwel carrot cake sinds de jaren zestig een van de favoriete zoete gerechten. Daar krijgt de worteltaart een dikke laag 'icing', een romig mengsel van boter, roomkaas en poedersuiker. Een extra versiering bestaat uit zelfgemaakte worteltjes, die uit oranje marsepein worden geboetseerd.

Andere worteltaart
In Duitsland en Zwitserland kennen ze een andere versie van worteltaart, Rueblikuchen of Rueblitorte geheten. Dit gebak is lichter, omdat er geen boter in wordt gebruikt. Ook gaat er amandelmeel in plaats van gewone bloem door het beslag, dat extra luchtig wordt gemaakt door er stijfgeslagen eiwitten doorheen te spatelen. De Rueblitorte is zo misschien minder zwaar, maar een borrelglas amaretto, kirsch of rum door het beslag is niet ongebruikelijk. Ook geldt dat voor de versiering van de taart: poedersuiker vermengen met boter en rum en rijkelijk erover verdelen. Laat je inspireren door nog meer taarten.

Lees meer

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.