Kaaskop? Jazeker wel, we eten hier in Nederland graag kaas; wel zo’n 17 kilo per jaar. Kaas kun je dan ook op oneindig veel manieren combineren met deze lekkere recepten.

Kaasland
Nederland staat bekend om zijn kaas. We maken hier dan ook al sinds de prehistorie kaas. Er zijn potjes gevonden die 800 jaar voor Christus zijn gemaakt waarin gaatjes zitten waarin de wrongel kon uitlekken en drogen. Kortom, de kunst van het kaasmaken hebben we nu wel onder de knie.
Lange tijd werden onze kazen alleen in Nederland gegeten. Pas sinds de Middeleeuwen werden de Nederlandse kazen ook naar het buitenland verscheept. Sinds de Gouden Eeuw (1700-1800) staan we in het buitenland bekend als echt kaasland. Nederland produceert 650 miljoen kilo kaas per jaar en staat daarmee op de 5e plek van grootste kaasproducenten ter wereld. Toch handig als je je broodje Goudse niet kan missen in het buitenland.

Kaasplankje
Zet als nagerecht eens een kaasplankje op tafel. Het ziet er feestelijk uit en de variaties zijn eindeloos. Het leukste is om een gevarieerd kaasplankje te maken. Het ideale plankje heeft van elke soort iets: (half)harde kaas, blauwaderkaas, gewassen korstkaas, witte korstkaas en een geitenkaas.

Ga je voor kaas van eigen bodem kies dan bijvoorbeeld voor een stukje Twijfelaar, een stukje geitenkaas en Leidse belegen. Heerlijk met appelstroop en roggebrood. Wil je het met de Franse slag? Kies dan voor chaumes kaas, een zachte geitenkaas en een fourme d'ambert. Serveer met druiven en walnoten.

Lees meer

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.