Kaaskop? Jazeker wel, we eten hier in Nederland graag kaas; wel zo’n 17 kilo per jaar. Kaas kun je dan ook op oneindig veel manieren combineren met deze lekkere recepten.

Kaasland
Nederland staat bekend om zijn kaas. We maken hier dan ook al sinds de prehistorie kaas. Er zijn potjes gevonden die 800 jaar voor Christus zijn gemaakt waarin gaatjes zitten waarin de wrongel kon uitlekken en drogen. Kortom, de kunst van het kaasmaken hebben we nu wel onder de knie.
Lange tijd werden onze kazen alleen in Nederland gegeten. Pas sinds de Middeleeuwen werden de Nederlandse kazen ook naar het buitenland verscheept. Sinds de Gouden Eeuw (1700-1800) staan we in het buitenland bekend als echt kaasland. Nederland produceert 650 miljoen kilo kaas per jaar en staat daarmee op de 5e plek van grootste kaasproducenten ter wereld. Toch handig als je je broodje Goudse niet kan missen in het buitenland.

Kaasplankje
Zet als nagerecht eens een kaasplankje op tafel. Het ziet er feestelijk uit en de variaties zijn eindeloos. Het leukste is om een gevarieerd kaasplankje te maken. Het ideale plankje heeft van elke soort iets: (half)harde kaas, blauwaderkaas, gewassen korstkaas, witte korstkaas en een geitenkaas.

Ga je voor kaas van eigen bodem kies dan bijvoorbeeld voor een stukje Twijfelaar, een stukje geitenkaas en Leidse belegen. Heerlijk met appelstroop en roggebrood. Wil je het met de Franse slag? Kies dan voor chaumes kaas, een zachte geitenkaas en een fourme d'ambert. Serveer met druiven en walnoten.

Lees meer

recepten met kaas (2.960)

sorteer op
recept Zelf­ge­maak­te pin­da­kaas

Zelf­ge­maak­te pin­da­kaas

18 min.
(19)
recept Har­ti­ge taart met gar­na­len en room­kaas

Har­ti­ge taart met gar­na­len en room­kaas

45 min.
(181)
recept Zwit­ser­se kaas­soep

Zwit­ser­se kaas­soep

30 min.
(28)
recept Pas­ta met groe­ne as­per­ges in kaas­saus

Pas­ta met groe­ne as­per­ges in kaas­saus

15 min.
(38)
recept Ita­li­aan­se kaas­plank

Ita­li­aan­se kaas­plank

35 min.
(40)
recept Ve­gan room­kaas voor de bor­rel

Ve­gan room­kaas voor de bor­rel

5 u. 10 min.
(5)
recept Boe­ren­kool­stamp met krui­den­room­kaas

Boe­ren­kool­stamp met krui­den­room­kaas

15 min.
(63)
recept Rijst­sa­la­de met kaas­snip­pers

Rijst­sa­la­de met kaas­snip­pers

15 min.
(16)
recept Ei­er­dop­ba­gel met zalm en room­kaas

Ei­er­dop­ba­gel met zalm en room­kaas

15 min.
(59)
recept Kaas­plank met zil­ver­ui­tjes

Kaas­plank met zil­ver­ui­tjes

1 u. 15 min.
(32)
recept Tor­tel­li­ni-kaas­scho­tel uit de mag­ne­tron

Tor­tel­li­ni-kaas­scho­tel uit de mag­ne­tron

30 min.
(24)
recept To­nijn­steak met zout kaas­korst­je

To­nijn­steak met zout kaas­korst­je

25 min.
(10)
recept Aard­ap­pel-kaas­taart

Aard­ap­pel-kaas­taart

1 u. 15 min.
(57)
recept Groen­te­pak­ket­je met blauw­a­der­kaas

Groen­te­pak­ket­je met blauw­a­der­kaas

25 min.
(15)
recept Wit­lof met kaas­saus

Wit­lof met kaas­saus

20 min.
(32)
recept Pro­ven­çaal­se tor­til­la met zach­te gei­ten­kaas

Pro­ven­çaal­se tor­til­la met zach­te gei­ten­kaas

30 min.
(127)
recept Me­di­ter­ra­ne aard­ap­pel­tjes met kaas­schnit­zel

Me­di­ter­ra­ne aard­ap­pel­tjes met kaas­schnit­zel

20 min.
(4)
recept Vis­pak­ket­jes met prei en room­kaas

Vis­pak­ket­jes met prei en room­kaas

45 min.
(171)
recept Bla­der­deeg­slof met blauw­a­der­kaas en peer

Bla­der­deeg­slof met blauw­a­der­kaas en peer

35 min.
(100)
recept Met blauw­a­der­kaas ge­vul­de to­ma­ten

Met blauw­a­der­kaas ge­vul­de to­ma­ten

20 min.
(14)
recept Ali­got (aard­ap­pel-kaaspu­ree)

Ali­got (aard­ap­pel-kaaspu­ree)

40 min.
(22)
recept Mos­se­len met kaas­saus

Mos­se­len met kaas­saus

15 min.
(6)
recept Blauw­a­der­kaas met prui­men­pu­ree

Blauw­a­der­kaas met prui­men­pu­ree

15 min.
(14)
recept Ta­gli­a­tel­le met roer­bak­mix en Par­ra­no kaas­snip­pers

Ta­gli­a­tel­le met roer­bak­mix en Par­ra­no kaas­snip­pers

15 min.
(11)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.