Gewokt, gebakken, in een salade, gefrituurd, als soep: courgette leent zich door zijn milde smaak en stevige structuur voor tientallen bereidingswijzen. Kijk maar naar deze veelzijdige recepten.

Wat een makkie
Tegenwoordig variëren we eindeloos met courgette. En dat mag ook wel, want het is een van de makkelijkst te telen groenten. Ook het schoonmaken is zo gepiept: schillen is niet nodig, maar even wassen en de uiteinden eraf snijden is wel aan te raden. Een courgette snijden kan in de lengte of de breedte. Leuk weetje: ook de bloemen van de courgetteplant zijn te eten. Gefrituurd of gevuld zijn het echte delicatessen!

Wie, wat, waar?
In grotten in Mexico zijn courgettezaden gevonden die al tienduizend jaar oud waren. Het verhaal gaat dat Columbus courgettezaden uit Mexico meenam op zijn ontdekkingsreis naar Amerika. In de zestiende eeuw kwam de courgette naar Europa. De langwerpige groente is met name geschikt voor tropische landen, waar hij het hele jaar door kan groeien. In Nederland wordt courgette van april tot november geteeld.

Hoe kleiner, hoe lekkerder
De donkergroene is de bekendste variant, maar er zijn ook roomwitte, gele en gespikkeld lichtgroene courgettes. Alle kleuren hebben dezelfde smaak. Wat wél effect heeft op de smaak, is de grootte van de courgette. Over het algemeen geldt: hoe kleiner, hoe lekkerder. Verder hoort de groente stevig en gaaf te zijn. En het steelstompje moet er nog aan zitten, dan is courgette beter houdbaar.

Bereiden
Courgette moet knapperig blijven, dus hoeft maar kort te worden bereid. Het is heerlijk om 'm te barbecueen of grillen en daarna te eten met een beetje olijfolie, peper en zout. Ook lekker: als soep, gefrituurd of geroerbakt.

Ga je courgette bakken of grillen, houd dan zo'n 5-7 minuten aan. Je kunt courgette ook in de oven bereiden. Snijd de courgette in dikke plakken en bak op 190°C in 6-8 minuten.

Lees meer

Courgetterecepten (886)

sorteer op
recept Kip­bur­gers met cour­get­te en knol­sel­de­rijf­ri­tes

Kip­bur­gers met cour­get­te en knol­sel­de­rijf­ri­tes

30 min.
(31)
recept Zwar­te-bo­nen­sa­la­de met wit­te kaas & ge­bak­ken cour­get­te

Zwar­te-bo­nen­sa­la­de met wit­te kaas & ge­bak­ken cour­get­te

15 min.
(38)
recept Ta­gli­a­tel­le met cour­get­te­saus & warm­ge­rook­te zalm

Ta­gli­a­tel­le met cour­get­te­saus & warm­ge­rook­te zalm

17 min.
(61)
recept Ste­vi­ge cour­get­te­soep met to­ma­ten­bruschet­ta

Ste­vi­ge cour­get­te­soep met to­ma­ten­bruschet­ta

30 min.
(79)
recept Cour­get­te­stamp­pot met ge­rook­te zalm

Cour­get­te­stamp­pot met ge­rook­te zalm

30 min.
(124)
recept In ham ge­wik­kel­de cour­get­te­s­taaf­jes

In ham ge­wik­kel­de cour­get­te­s­taaf­jes

35 min.
(39)
recept As­per­ges en cour­get­tes met been­ham­saus

As­per­ges en cour­get­tes met been­ham­saus

30 min.
(42)
recept Aard­ap­pel-cour­get­te­scho­tel uit de oven

Aard­ap­pel-cour­get­te­scho­tel uit de oven

55 min.
(109)
recept Bi­o­lo­gi­sche cour­get­teo­me­let met ri­cot­ta & veld­sla

Bi­o­lo­gi­sche cour­get­teo­me­let met ri­cot­ta & veld­sla

20 min.
(4)
recept Ti­la­pia met bies­look­olie en ge­roos­ter­de cour­get­te

Ti­la­pia met bies­look­olie en ge­roos­ter­de cour­get­te

1 uur
(33)
recept Pen­ne met ge­hakt­bal­le­tjes, cour­get­te & broc­co­li­saus

Pen­ne met ge­hakt­bal­le­tjes, cour­get­te & broc­co­li­saus

25 min.
(41)
recept Pen­ne met 4 soor­ten kaas en cour­get­te­sa­la­de

Pen­ne met 4 soor­ten kaas en cour­get­te­sa­la­de

20 min.
(11)
recept Ge­gril­de tar­taar met cour­get­te­sa­la­de

Ge­gril­de tar­taar met cour­get­te­sa­la­de

20 min.
(27)
recept Ge­gra­ti­neer­de kip­fi­let met to­ma­ten­saus & cour­get­te

Ge­gra­ti­neer­de kip­fi­let met to­ma­ten­saus & cour­get­te

25 min.
(0)
recept Cour­get­te-moz­za­rel­la­rol­le­tjes met pes­todres­sing

Cour­get­te-moz­za­rel­la­rol­le­tjes met pes­todres­sing

20 min.
(71)
recept Su­per­sim­pe­le cour­get­te­soep met ker­rie­kaas­koek­jes

Su­per­sim­pe­le cour­get­te­soep met ker­rie­kaas­koek­jes

15 min.
(78)
recept Gar­na­len met cour­get­te­lin­ten & pas­ta in ro­mi­ge to­ma­ten­saus

Gar­na­len met cour­get­te­lin­ten & pas­ta in ro­mi­ge to­ma­ten­saus

20 min.
(17)
recept Aard­ap­pel-cour­get­te­taart met an­sjo­vis

Aard­ap­pel-cour­get­te­taart met an­sjo­vis

55 min.
(35)
recept Mi­ni­piz­za's met moz­za­rel­la & sa­la­mi en cour­get­te & ro­de pe­per

Mi­ni­piz­za's met moz­za­rel­la & sa­la­mi en cour­get­te & ro­de pe­per

35 min.
(33)
recept Cour­get­te­rös­ti met ro­maatjes­sal­sa en ci­troen­yog­hurt

Cour­get­te­rös­ti met ro­maatjes­sal­sa en ci­troen­yog­hurt

1 u. 5 min.
(37)
recept Fo­rel­fi­lets ge­wik­keld in cour­get­te en ham met pap­par­del­le

Fo­rel­fi­lets ge­wik­keld in cour­get­te en ham met pap­par­del­le

35 min.
(61)
recept Me­di­ter­ra­ne pen­ne met an­sjo­vis, cour­get­te en gre­mo­la­ta

Me­di­ter­ra­ne pen­ne met an­sjo­vis, cour­get­te en gre­mo­la­ta

25 min.
(30)
recept Bief­stuk met oven­aard­ap­pe­len en to­maat-cour­get­te­sa­la­de

Bief­stuk met oven­aard­ap­pe­len en to­maat-cour­get­te­sa­la­de

55 min.
(11)
recept Cour­get­te­taart met yog­hurt­fros­ting en pis­ta­che­no­ten

Cour­get­te­taart met yog­hurt­fros­ting en pis­ta­che­no­ten

3 uur
(3)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.