Een stevige bite, zachte koolsmaak en heel veel vitaminen: dat is broccoli. Kort gekookt is de groene groente heerlijk, maar ook lekker in een wokgerecht of salade. Mus try, het recept van de broccoliquiche met tomaatjes.

Goed voor je
Niet voor niks wordt altijd gezegd dat broccoli zo goed voor je is: de groente zit boordevol vezels, vitaminen en ijzer. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat broccoli kankerwerend werkt, vanwege de stof sulforafaan. Ook schijnt de groente je geheugen op peil te houden en zelfs UV-bescherming te bieden.

Met stronk
Broccoli bestaat uit kleine groene bloemknoppen op stelen. Naast de roosjes kun je de stronken goed eten. Kook, roerbak of stoom ze iets langer dan de roosjes. Ook heerlijk: snijd de stronken in reepjes en serveer met een dipsaus bij de borrel. Er wordt gezegd dat broccoli uit Azië en het Middellandse zeegebied vandaan komt. Waar ze gek zijn op broccoli? In Italië.

Voorbereiding
Kies een broccoli met een stevige structuur en egaal donkergroene roosjes. Verder moeten de knopjes goed gesloten zijn en het snijvlak van de stronk stevig aanvoelen.

Bereiden
Broccoli is heerlijk in pasta- of roerbakgerechten. Wat dacht je van pasta pesto met kip en broccoli bijvoorbeeld? Was de groente altijd grondig. En kook je de stronkjes mee, schil die dan eerst goed. Broccoli kook je in zo'n 3 minuten gaar. Roerbakken in 5-6 minuten is ook erg lekker. Je kunt broccoli ook stomen of smoren. Dat doe je in 4 minuten. Bekijk de instructievideo groenten stomen.

Lees meer

Broccolirecepten (626)

sorteer op

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.