Brunch

Breakfast + lunch = brunch. Een van de leukere gewoontes die is overgewaaid uit de VS, als je het ons vraagt. Perfect voor dagen waarop je het lekker rustig aan kunt doen. Wij delen onze favoriete brunchideeën!

Wat maak je tijdens de brunch?
Wat maak je tijdens de brunch?

Wat maak je tijdens de brunch?

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 10 el witte wijn
  • 2 el dragonazijn
  • 5 peperkorrels
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 150 g ongezouten roomboter
  • 8 middelgrote eieren
  • 2 el azijn
  • 4 sneetjes witbrood
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • keukenthermometer
  • broodrooster
  1. Breng in een pannetje de wijn met de dragonazijn, peperkorrels en laurier aan de kook. Kook de wijn zachtjes 5 min. Smelt ondertussen in een andere pan de boter.
  2. Zeef de wijn boven een kom die precies op een pan past. Splits 4 eieren en voeg de eidooiers toe aan de wijn, het eiwit gebruik je niet. Klop alles goed los.
  3. Breng een pan met een laag water tegen de kook aan. Hang de kom in de pan. De kom mag het water niet raken. Doe eventueel een thermometer in de kom. Laat het mengsel al kloppend dikker worden. Voeg al kloppend de boter langzaam in een dun straaltje toe. Blijf kloppen tot de saus 65 °C of dik genoeg is.
  4. Zet de kom 10 sec. in een laagje met koud water, zo stopt het kookproces. Breng op smaak met peper en zout. Leg er een schoteltje op zodat de saus warm blijft.
  5. Breng een laag van 6 cm water aan de kook in een lage, brede pan en voeg de azijn en het zout toe. Draai het vuur laag, zodat het water niet meer borrelt. Breek een ei boven een kopje, maak met een lepel een draaikolk in het het water en laat het ei voorzichtig in de draaikolk glijden.
  6. Pocheer het ei 5 (voor een halfzachte dooier) tot 7 min. (voor een harde dooier). Laat de andere eieren op dezelfde manier in het water glijden.
  7. Haal ondertussen de korsten van de boterhammen en rooster de boterhammen.
  8. Schep met een schuimspaan de eieren uit het water, laat ze even op keukenpapier uitlekken en leg ze elk op een boterham. Verdeel de saus erover.

Wat is brunchen?

Zoals het woord al doet vermoeden, is brunch een combinatie van ontbijt (breakfast) en lunch. Het woord zou voor het eerst zijn gebruikt in het tijdschrift Hunter's Weekly in 1895, door de Britse auteur Guy Beringer. Hij pleitte voor ‘brunch’ als alternatief voor de toen gebruikelijke zware maaltijden op zondag na de kerk. De ideale tijd voor een brunch ligt ergens tussen 11.00 en 14.00 uur, maar in restaurants is het all day brunch-concept nu ook steeds meer in opkomst.

Wat serveer je tijdens brunch?

Vaak staan er op een brunchtafel zowel zoete als hartige gerechten. Maar je kunt natuurlijk maken waar je zelf zin in hebt. Denk aan wentelteefjes, een quiche, muffins en pancakes, maar ook aan salades, broodjes en smoothies. Of maak deze prachtige schuimomelet, galettes met ham en ei of zelfs een ontbijtpizza!

Wat heb je nodig voor een brunch?

Je hebt voor een brunch dezelfde ingrediënten nodig als voor het ontbijt en de lunch. Je kunt kiezen voor een heel eenvoudige brunch van bijvoorbeeld yoghurt en muesli en vers brood met beleg, of juist voor een tafel vol met verschillende gerechten. Maak het zo klein of zo groot als je wilt! Om de brunch extra feestelijk te maken, kun je kiezen voor een speciaal drankje, zoals deze klassieke mimosa. Liever geen alcohol? Dan is deze virgin bloody mary misschien iets voor jou.

Florentijnse eieren

Florentijnse eieren… Zo maak je gepocheerde eieren. Florentine style.
02:35