Maaltijdsalade

Een goedgevulde maaltijdsalade is licht, maar toch voedzaam. Je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten en hem zo helemaal aanpassen aan ieders smaak én aan het seizoen. Eventueel wat knapperig brood erbij, en klaar!

Hoe maak je een goed gevulde maaltijdsalade?
Hoe maak je een goed gevulde maaltijdsalade?

Hoe maak je een goed gevulde maaltijdsalade?

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 300 g fusilli
  • 1 komkommer
  • 400 g rivolo-cherrytomaten
  • 250 g warmgerookte zalmstukken
  • 85 g rucola
  • 90 g koelverse pestospread
Zet producten op mijn lijst
  1. Kook de fusilli volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Was ondertussen de komkommer, halveer ondertussen de komkommer in de lengte en verwijder met een theelepel de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in plakjes en snijd deze in reepjes. Halveer de tomaten.
  2. Giet de pasta af in een vergiet, spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken. Haal het vel van de zalm en verdeel de vis in stukjes. Meng de pasta met de zalm, komkommer, tomaat, rucola en pestospread en serveer op een grote schaal. Breng op smaak met peper en zout.

Hoe maak je een vullende maaltijdsalade?

Een vullende maaltijdsalade maak je door de groenten in de salade aan te vullen met koolhydraat- en eiwitbronnen. Maak bijvoorbeeld een rijstsalade met kip, een pastasalade met makreel, een quinoasalade met geitenkaas of een couscoussalade met gegrilde groenten en witte kaas. Maar ook noedels, aardappelen en peulvruchten zijn lekkere aanvullingen. Maak je salade af met knapperig gebakken noten of pitten en natuurlijk een goede saladedressing.

Is een maaltijdsalade gezond?

Afhankelijk van de ingrediënten kan een maaltijdsalade gezond zijn, zeker als je ervoor zorgt dat de basis bestaat uit voornamelijk groenten aangevuld met peulvruchten en/of volkoren granen. Vermijd kant-en-klare dressings, omdat die vaak toegevoegde suikers bevatten. En wees voorzichtig met het toevoegen van kaas, want die bevat vaak veel verzadigd vet en zout.

Wat zijn lekkere maaltijdsalades voor in de zomer en winter?

Wie kiest voor seizoensproducten, eet altijd een maaltijdsalade die past bij het seizoen. Zo smaakt een salade van tomaten in de zomer fantastisch, en kun je in de winter bijvoorbeeld aan de slag met het maken van een bietensalade.

Zomerse pastabowl

Pastasalade liefhebbers opgelet, dit pastarecept maken we als poébowl in een kom móét je proberen. Ideaal om mee te nemen naar een picknick in het park of als heerlijk zomers hoofdgerecht aan de tuintafel.
00:43