Cupcakes

Zet wat cupcakes op tafel en het is instant feest! Een basis-cupcake maken is simpel, maar met het gebakje versieren kun je je uitleven: je kunt eindeloos variëren met de toppings en frostings. Al onze gouden baktips vind je hier.

Cupcakes maken
Cupcakes maken

Cupcakes maken

Ingrediënten

voor 12 porties
  • 125 g ongezouten roomboter
  • 125 g kristalsuiker
  • 8 g vanillesuiker
  • 2 middelgrote eieren
  • 3 el halfvolle melk
  • 125 g zelfrijzend bakmeel
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • muffinvormen met 12 holtes
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de papieren vormpjes over de muffinvorm. Klop de boter met de suiker en vanillesuiker licht en luchtig met de mixer. Klop 4 min. Klop de eieren er 1 voor 1 door. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste helemaal is opgenomen. Klop nog 3 min.
  2. Verwarm de melk tot het lauwwarm is. Spatel het zelfrijzend bakmeel zo luchtig mogelijk door het beslag en voeg de melk toe. Verdeel het beslag over de muffinvorm. Bak ze in het midden van de oven in 15-20 min. goudbruin en gaar. Neem uit de oven en laat 5 min. in de vorm op een rooster afkoelen. Laat ze vervolgens uit de vorm op het rooster minimaal 2 uur verder afkoelen. Lekker met slagroom en discodip. Bon appétit!

Cupcakes maken: hoe doe je dat?

De basis van cupcakes is een ‘gewoon’ cakebeslag van bloem, boter, suiker, ei en melk, dat je bakt in papieren vormpjes in een muffinvorm. Door de vormpjes rijzen de cakejes goed en lopen ze niet uit in de breedte. Aan het basisbeslag kun je allerlei dingen toevoegen, zoals (gedroogd) fruit, noten en/of stukjes chocolade. Nadat de cupcakes uit de oven komen, kun je ze versieren met bijvoorbeeld slagroom, frosting, sprinkles, fruit, noten en meer.

Tips om cupcakes te versieren

Ga je cupcakes versieren, zorg er dan voor dat de cakejes goed zijn afgekoeld. Daarna kun je los! Klassiek worden cupcakes afgemaakt met een suikerglazuur of stevige ‘frosting’ in de vorm van een botercrème, waar al dan niet smaken of kleuren aan zijn toegevoegd. Andere versiertips zijn figuurtjes van marsepein, chocoladekrullen, gesuikerde bloemetjes en eetbare parels. Je kunt ook kiezen voor een thema. Leuk voor feestdagen als Koningsdag of ter viering van een nieuw seizoen, zoals met deze sneeuwman-cupcakes.

Hoe bewaar je cupcakes?

Je kunt cupcakes het beste goed afgedekt met folie bewaren op een koele plek. Heb je niet zo’n plek? In de koelkast bewaren kan ook, maar daar drogen ze wel wat sneller uit. Verpak ze dus goed in een luchtdichte trommel. Je kunt cupcakes, inclusief toppings, tot een week bewaren. Toch geldt hier net als voor veel baksels: vers zijn ze het allerlekkerst!

Cupcakes maken

Cupcakes zijn geweldig leuk om te maken. Je kunt ze lekker creatief versieren. Wil je zelf echte cupcakes maken, dan hebben we een overheerlijk cupcakes recept voor je, inclusief vele varianten en toppings.Cupcakes maken:Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de papieren vormpjes over de metalen muffinvorm. Stap 2: Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur en keurig afgemeten zijn. Dit is cruciaal bij cupcakes maken. Klop 125 gram zachte boter met 125 gram suiker en een zakje vanillesuiker licht en luchtig met de mixer. Klop zeker 4 minuten of totdat de suikerkristallen helemaal zijn opgelost. Klop 2 eieren één voor één door het beslag. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste helemaal is opgenomen en klop daarna nog 3 minuten. Spatel 125 gram zelfrijzend bakmeel zo luchtig mogelijk door het beslag en voeg als laatste 3 eetlepels lauwwarme, halfvolle melk toe.Stap 3: Verdeel het beslag over de vormpjes tot net iets onder de rand. Zet de cupcakes direct in het midden van de oven en bak ze in 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar. Laat ze vervolgens buiten de vorm op een rooster minimaal 2 uur afkoelen.Nadat je de melk hebt toegevoegd, kun je andere ingrediënten aan het beslag toevoegen: Voor een chocolate chip cupcake voeg je 1 eetlepel cacaopoeder en 100 gram extra pure chocoladestukjes toe.Voor een blueberry cupcake voeg je 4 eetlepels blauwe bessen toe.Voor een citroen-pistache cupcake voeg je het rasp van 1 schoongeboende citroen en 4 eetlepels fijngehakte pistachenoten toe.Ook lekker is een cupcake met rozijnen en sesam. Voeg daarvoor 4 eetlepels rozijnen en 3 eetlepels geroosterd sesamzaad toe.Voor een cupcake all’italiano voeg je 1 stick espresso oploskoffie toe aan het beslag. Verdeel de helft van het beslag over de vormpjes en schenk in elk vormpje 1 theelepel Nutella. Voeg nu de rest van het beslag toe aan de vormpjes.Een cupcake kun je op dezelfde manier met aardbeienjam vullen: doe de helft van het beslag in de vormpjes, voeg een eetlepel jam toe en verdeel rest van het beslag erover.Bekijk ook eens deze video over toetjes versieren van Allerhande Kids.Toppings voor cupcakes maken:Chocoladeglazuur: Hak 100 gram witte chocolade in kleine stukjes en smelt het au bain-marie onder regelmatig roeren. Snijd het topje van de cupcake af en bestrijk de chocolate chip cupcake met de gesmolten witte chocolade. Versier verder met bloemen van marsepein.Poedersuikerglazuur: Doe 200 gram poedersuiker in een mengkom en voeg 3 eetlepels warm water en gepureerde blauwe bessen of frambozen als smaakmaker toe. Dit kan ook citroensap, jam, gembersiroop, cacaopoeder of 2 eetlepels espresso oploskoffie zijn. Roer  het tot een dik, glad glazuur. Bestrijk de blueberry cupcake met het glazuur en garneer met verse blauwe bessen, zilveren  parels en witte chocoladevlokken.Koffieglazuur: Voeg 2 eetlepels oploskoffie toe aan het poedersuiker en het water. Dit  is een lekkere topping voor de cupcake all’italiano of met Nutella-vulling. Bestrijk de cupcake met het glazuur en garneer met een chocoladekoffieboontje. Bestrooi met wat extra pure chocoladehagel.Creamcheese frosting: Zorg dat 1 bakje roomkaas en 125 gram boter op kamertemperatuur zijn. Klop ze met 100 gram poedersuiker met de mixer tot een luchtige witte massa. Je kunt er 2 eetlepels citroensap en citroenrasp aan toevoegen voor een frisse smaak of voeg bietensap toe voor een mooie roze kleur. Garneer de citroen/pistache cupcake met behulp van een spuitzak. Houd de zak verticaal recht boven de cupcake. Maak een rozet en draai van buiten naar binnen. Bestrooi de cupcakes met gehakte pistachenoten. Pinklady cupcake: Bestrijk de cupcake met de jamvulling met roze creamcheese en bestrooi deze met granaatappelpitjes.Chocoladeganache: Verhit 200 ml slagroom in een steelpan, maar laat het niet koken. Hak 200 gram pure chocolade grof en doe de chocolade in een kom. Schenk de hete room erover en roer tot de chocolade is gesmolten. Laat de ganache circa 1 uur opstijven in de koelkast tot een stevig smeerbare massa. Bestrijk de rozijnen/sesam cupcakes met chocoladeganache of gebruik de spuitzak. Bestrooi met geroosterde sesamzaadjes en een Malteser.Met dit cupcakes recept en de verschillende varianten kun je zelf overheerlijke cupcakes maken. Geniet ervan!
08:15