Eigen taart is goud waard! Houd jij ook zo van zelf taart bakken? Bekijk de lekkerste Allerhande taartrecepten en handige video’s voor het beste resultaat.

Antieke taarten bakken
Het woord taart komt van het Latijnse woord torta, wat plat gezegd rond baksel betekende. In de tijd van de Romeinen werden er dus al taarten gebakken. In de tweede eeuw voor onze jaartelling was er een Romeinse staatsman, Marcus Cato, die in zijn boek De agri cultura melding maakte van een populaire taart, placenta genaamd. Deze taart bestond uit een knapperige deegkorst gevuld met een zoete romige kaasvulling: een antieke cheesecake dus.

Suikerbakkers
In het Midden-Oosten bestonden er vroeger ook al 'suikerbakkers', de voorlopers van banketbakkers. Zij specialiseerden zich in het maken van zoet gebak. Denk hierbij aan koeken met honing, noten, gedroogde vruchten en zelfs marsepein. Door de ontdekkingsreizigers kwamen wij ook in aanraking met deze baktraditie en de ingrediënten die daarbij kwamen kijken die hier niet voor handen waren, zoals suiker.

Taartspecialiteiten
Inmiddels is er door de eeuwen heen een flink aantal taartsoorten bijgekomen. De technieken raakten verfijnd en banketbakkers bleven hun taarten steeds mooier maken. Taarten van zoet korstdeeg, kruimeldeeg of luchtig biscuitdeeg voorzien van lagen room, versierd met fruit of bedolven onder een dikke laag chocolade. Een weelde van taart om uit te kiezen. Ieder land heeft wel zijn eigen taartspecialiteiten, vaak gebaseerd op de lokale producten en tradities. Daar is de Hollandse appeltaart een goed voorbeeld van. In de vulling zitten appels van eigen bodem, vermengd met specerijen die door de VOC werden meegenomen.

Vieren met taart
Taarten markeren vaak een bijzondere gebeurtenis, denk aan verjaardagtaart of aan bruidstaart. Het genieten van zoete lekkernijen doen we dus om samen iets te vieren. Maar ook zonder speciale gelegenheid is taart een feest. Gewoon bij de koffie of als dessert, taart maak altijd blij. Welke taart is jouw favoriet?

Lees meer

taart (302)

sorteer op
recept Po­len­ta­taart met ge­kon­fij­te si­naas­ap­pel & si­naas­ap­pel­si­roop

Po­len­ta­taart met ge­kon­fij­te si­naas­ap­pel & si­naas­ap­pel­si­roop

2 u. 15 min.
(31)
recept Drui­ven­taart met aman­de­len

Drui­ven­taart met aman­de­len

2 u. 15 min.
(45)
recept Fi­lo­deeg­taartjes met drui­ven­sal­sa

Fi­lo­deeg­taart­jes met drui­ven­sal­sa

1 uur
(35)
recept Spe­cu­laas­taart met abri­ko­zen

Spe­cu­laas­taart met abri­ko­zen

1 u. 25 min.
(113)
recept Whis­ky-cho­co­la­de­taart met zee­zout

Whis­ky-cho­co­la­de­taart met zee­zout

3 u. 5 min.
(121)
recept Wor­tel­taart met cho­co­la­de

Wor­tel­taart met cho­co­la­de

2 u. 40 min.
(166)
recept Wal­no­ten­taart

Wal­no­ten­taart

1 u. 35 min.
(105)
recept Bra­men­taart met munt

Bra­men­taart met munt

1 u. 5 min.
(192)
recept Spe­cu­laas­taart met peer

Spe­cu­laas­taart met peer

1 u. 10 min.
(271)
recept Cho­co­la­de­taartjes met ka­ra­mel en zee­zout

Cho­co­la­de­taart­jes met ka­ra­mel en zee­zout

5 u. 45 min.
(59)
recept Man­go­t­aart met le­mon curd

Man­go­t­aart met le­mon curd

1 u. 10 min.
(47)
recept Rijst­taart

Rijst­taart

1 u. 30 min.
(39)
recept Cho­co­t­aart met fram­bo­zen en da­dels

Cho­co­t­aart met fram­bo­zen en da­dels

1 u. 50 min.
(100)
recept Krui­dig cho­co­la­de­taartje

Krui­dig cho­co­la­de­taart­je

45 min.
(34)
recept Si­ci­li­aan­se kwark­taart

Si­ci­li­aan­se kwark­taart

4 u. 50 min.
(175)
recept Fran­se ap­pel­taart met cal­va­dos

Fran­se ap­pel­taart met cal­va­dos

5 u. 15 min.
(101)
recept Sui­ker­vrije ap­pel­taart met ha­ver­mout en cran­ber­ry’s

Sui­ker­vrije ap­pel­taart met ha­ver­mout en cran­ber­ry’s

1 uur
(138)
recept Fi­lo­deeg­taart met se­sam­vul­ling en ho­ning­s­iroop

Fi­lo­deeg­taart met se­sam­vul­ling en ho­ning­s­iroop

1 uur
(11)
recept Lich­te ci­troen­taart

Lich­te ci­troen­taart

2 u. 25 min.
(134)
recept Wit­te-cho­co­la­de­taart met si­naas­ap­pel­room

Wit­te-cho­co­la­de­taart met si­naas­ap­pel­room

1 u. 10 min.
(142)
recept Ba­naan-slag­room­taart met ka­ra­mel

Ba­naan-slag­room­taart met ka­ra­mel

3 u. 15 min.
(67)
recept Nor­man­di­sche ap­pel­taart

Nor­man­di­sche ap­pel­taart

2 u. 5 min.
(163)
recept Si­naas­ap­pel­taart

Si­naas­ap­pel­taart

1 u. 35 min.
(80)
recept Aard­bei­en­taar­tjes

Aard­bei­en­taar­tjes

10 min.
(158)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.