Bananen zijn wereldwijd de meest gegeten vruchten. Geen wonder, want de romige zoete smaak laat zich goed combineren, ook in allerlei heerlijk gebak. Zelf bakken met banaan? Kijk hier voor meer tips en recepten.

Wereldfruit
De banaan is een wereldster. Zowel in Azië, Afrika als Zuid-Amerika groeien er volop bananenplanten, met India als topproducent en Ecuador als grootste exportland.
Wij kennen de banaan pas sinds de vijftiende eeuw, toen ontdekkingsreizigers hem vanuit Afrika meenamen naar Europa. Lange tijd was de banaan een schaars exotisch product. Nadat de stoomboot was uitgevonden konden er grotere hoeveelheden verscheept worden vanuit de tropen en werd de banaan een welkome gast op iedere Nederlandse fruitschaal.

Bakken met banaan
Zo uit het vuistje is de banaan al heerlijk. Met een beetje citroensap haal je de zoete smaak extra naar voren, bovendien zorgt dat ervoor dat de banaan niet verkleurd als hij eenmaal gepeld is. Ook in fruitshakes en als broodbeleg is het een allemansvriend. Maar bakken met banaan is hier niet zo bekend. Hoe doen ze dat in de tropen?
In Azië bakt men graag bananenpannenkoekjes. Een ander populair gerecht met banaan is het Indonesische pisang goreng, waarbij de banaan in een zoet beslaglaagje wordt gefrituurd. Hiervoor gebruiken ze bakbanaan, een harde banaansoort, die niet zoet wordt bij de rijping. Gewone bananen zijn te zacht om ze zo te frituren, dan wordt de vulling papperig. Van deze harde bakbanaan is ook heel goed chips te bakken. Een delicatesse in de Surinaamse keuken. Hier bakken we de banaan graag op de barbecue, het liefst gevuld met stukjes chocolade en afgemaakt met een scheutje likeur.

Bananenbrood
Bananenbrood is een nieuwe trend, die net als bij veel ander populair gebak overgewaaid is vanuit Amerika. Het is een goede manier om overrijpe bananen te verwerken die eigenlijk al iets te zacht zijn geworden om uit de hand te eten. Die zachtheid maakt ze namelijk perfect voor in het beslag. Omdat het vaak met bakpoeder in plaats van met gist wordt bereid lijkt het eigenlijk meer op cake dan brood. Bananenbrood heeft een stevige sappige structuur. Voor wat extra bite kun je er andere ingrediënten aan toevoegen. Denk aan noten, rozijnen en gehakte stukjes chocolade. Bekijk de kookles bananenbrood en ga aan de slag!

Lees meer

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.