Pruimentaart
Pruimentaart

Pruimentaart

Zijn de pruimen in het seizoen? Houd je bakgerei dan in de aanslag, want er gaat weinig boven een zelfgebakken pruimentaart. Succes gegarandeerd!

Pruimentaart recepten

hoe doe je dat?
hoe doe je dat?

hoe doe je dat?

Ingrediënten

voor 12 personen
 • 25 g ongezouten roomboter
 • 450 ml volle melk
 • 100 ml kraanwater
 • 250 g broodmix wit
 • 150 g kristalsuiker
 • 2 el tarwebloem
 • 500 g verse pruim
 • 2 cm verse gember
 • 1 medium handsinaasappel
 • 2 tl vijfkruidenpoeder
 • 2 el maizena
 • 30 g custardpoeder
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

 • quichevorm met losse bodem (Ø 28 cm)
 • uitsteekvormpje bloem
 1. Smelt de boter in een steelpan en voeg 100 ml melk en het water toe. Verwarm tot het mengsel lauwwarm is. Zeef de broodmix boven een kom, voeg 25 g suiker en het botermengsel toe. Kneed tot een soepel deeg en bestuif met bloem. Laat het deeg afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plaats 1 uur rijzen.
 2. Halveer ondertussen voor de taartvulling de pruimen en verwijder de pitten. Schil en rasp de gember. Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Doe de pruimen, gember, het sinaasappelrasp en -sap, 75 g suiker en 5 spices in een pan en breng aan de kook. Laat 10 min. zachtjes koken. Roer regelmatig.
 3. Meng de maizena met 2 el water en voeg al roerend toe aan de pruimencompote totdat deze is ingedikt. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Verwarm ondertussen voor de custard de rest van de melk en klop het custardpoeder en de rest van de suiker erdoor. Laat op laag vuur 3 min. al roerend zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Roer regelmatig door zodat er geen vel ontstaat. Verwarm de oven voor op 175 ˚C.
 4. Bestuif het werkblad en de deegbal met bloem en rol de rol de helft van het deeg uit tot een cirkel met 33 cm ø. Bestuif het werkblad en de deegbal met bloem en rol de rol de helft van het deeg uit tot een cirkel met 33 cm ø. Leg in de quichevorm en druk de randen goed aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Schep eerst de custard in de quichevorm en dan de pruimenvulling erbovenop. Verdeel de rest van het deeg in twee delen. Rol de ene helft uit tot een rechthoek van 40 cm lengte. Snijd 12 linten van een 1/2 cm en vlecht er 4 vlechten van. Rol de rest van het deeg uit tot een rechthoek met een lengte van 28 cm. Snijd vier stroken van 4 cm en vier stroken van 2 cm. Steek met een uitsteekvormpje leuke vormpjes (bijvoorbeeld vlindertjes of bloemen) uit van de restjes deeg. Leg de repen en 2 vlechten in een gewoven ruitpatroon op de taart. Leg de andere twee vlechten op de rand van de taart. Leg de vlinders er random bovenop en bak de taart in het midden van de oven in ca. 40 min. goudbruin en gaar. Laat iets afkoelen voor je hem aansnijdt.

Pruimentaart: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kunt pruimentaart goed afgedekt of in een luchtdichte bak 3 dagen in de koelkast bewaren. De taart is dan niet meer zo knapperig als toen-ie net uit de oven kwam, maar nog steeds goed. Hij wordt iets ‘zompiger’, wat in het geval van pruimentaart vaak juist wel lekker is. Haal hem een halfuur voordat je de taart wilt eten uit de koelkast, dan komt de smaak beter tot z’n recht. Je kunt pruimentaart ook invriezen, in een luchtdichte bak of zak. In de vriezer is de taart 3 maanden houdbaar. Haal ’m de avond voor gebruik uit de vriezer om te laten ontdooien. Eventueel kun je de pruimentaart dan nog een minuut of 10 opwarmen in een voorverwarmde oven op 180 °C .

Pruimentaart

Taart kan altijd. Pruimentaart met verse pruimen however is tijdelijk. Dus pluk er de vruchten van.Taartdeeg makenSmelt 25 gr boter in een steelpan en voeg 100 ml melk en 100 ml water toe. Verwarm tot het mengsel lauwwarm is. Zeef 250 gr broodmix boven een kom, voeg 25 gr suiker en het botermengsel toe. Kneed tot een soepel deeg en bestuif met bloem. Laat het deeg afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plaats 1 uur rijzen.Vulling van pruimenHalveer ondertussen voor de taartvulling 500 gr pruimen en verwijder de pitten. Schil en rasp 2 cm gember. Rasp de oranje schil van 1 sinaasappel en pers de vrucht uit. Doe de pruimen, gember, sinaasappelrasp en sap, 75 g suiker en 5 spice powder in een pan en breng aan de kook. Laat 10 min. zachtjes koken. Roer regelmatig. Meng 2 el maïzena met 2 el water en voeg al roerend toe aan de pruimencompote totdat deze is ingedikt. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.Custard makenVerwarm ondertussen voor de custard 350 ml melk en klop 30 gr custardpoeder en 50 gr suiker erdoor. Laat op laag vuur 3 min. al roerend zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Roer regelmatig door zodat er geen vel ontstaat.Taart vullenVerwarm de oven voor op 175 ˚C. Bestuif het werkblad en de deegbal met bloem en rol de helft van het deeg uit tot een cirkel met 33 cm ø. Leg in de springvorm en druk de randen goed aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Schep eerst de custard in de taartvorm en dan de pruimenvulling erbovenop.Patroon van deegVerdeel de rest van het deeg in twee delen. Rol de ene helft uit tot een rechthoek van 40 cm lengte. Snijd 12 linten van 0,5 cm en vlecht er 4 vlechten van. Rol de rest van het deeg uit tot een rechthoek met een lengte van 28 cm. Snijd vier stroken van 4 cm en vier stroken van 2 cm. Steek met een uitsteekvormpje vlindertjes uit van de restjes deeg. Leg de repen en 2 vlechten in een gewoven ruitpatroon op de taart. Leg de andere twee vlechten op de rand van de taart.Taart bakkenLeg de vlinders er random bovenop en bak de taart in het midden van de oven in ca. 40 min. goudbruin en gaar. Laat iets afkoelen voor je hem aansnijdt.
01:25