Van Amerikaanse cherrypie tot Franse kersenclafoutis, heel de wereld is dol op kersen. Zelf ook het lekkerste kersentaart- of gebak maken? Allerhande geeft je receptinspiratie en andere tips.

Kersvers het lekkerst
De uitdrukking kersvers is er met een reden. De kers is namelijk de enige vrucht die niet het hele jaar door, maar slechts op één moment geoogst kan worden. Dit gebeurt altijd in de zomer, in zuidelijke contreien in juni en in Nederland in juli en augustus. Je eet ze het liefst ook zo vers mogelijk. Wereldwijd is Turkije de grootste kersenproducent, op de voet gevolgd door de Verenigde Staten. In Nederland worden ook wel kersen geteeld, maar op veel kleinere schaal. Zin in kersen, maar zijn ze niet in het seizoen? Geen nood, bevroren kersen of die je in een pot op siroop kunt vinden zijn ook prima om in gebak te gebruiken.

Kersen bewaren
Verse kersen zijn natuurlijk heerlijk om zo uit de hand te eten. Wacht niet te lang, dat gaat ten koste van de smaak. In de koelkast kun je ze in een plastic zak een dag of drie bewaren. Let erop dat de steeltjes nog aan de vrucht zitten als je ze koopt, die zorgen ervoor dat de kersen langer goed blijven. Je eet ze op kamertemperatuur, zo komen de zoete aroma's het best tot hun recht.

Clafoutis
Populair Frans gebak met kersen is de clafoutis. Omdat het beslag van de clafoutis een beetje vochtig blijft, het lijkt een beetje op een flan, behouden de kersen hun sappigheid. In de Limousin, waar het een typisch streekgerecht is, bakken ze de clafoutis met kersenpitten en al. Die geven namelijk veel smaak af, die doet denken aan amandel. Voor wie dat onhandig eten vindt bestaat er een apparaatje om de kersen mee van hun pit te ontdoen. Het is even wat werk, maar zo krijg je wel een heerlijk gebak van verse kersen zonder last te hebben van de pitten.

Lees meer

Kersentaart (31)

sorteer op

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.