De maan schijnt al door de bomen en aan gedichten en surprises wordt hard gewerkt. Vol verwachting klopt ons hart, want Sinterklaas is in aantocht. Dat vraagt om lekkere sinthapjes voor het heerlijkste avondje van het jaar. Bekijk hier alle sintvideo's.

Sinterklaas typisch Nederlands?
Dat de goedheiligman elk jaar uit Spanje komt, weten we allemaal. Toch kwam de echte Sinterklaas uit Turkije waar hij de beschermheilige werd van zeelieden, dieven en kinderen. Sinterklaas wordt gezien als typisch Nederlands, toch worden er in andere landen ook sinterklaasfeesten gevierd, maar wel net even anders dan bij ons. In België komt de goedheiligman op 6 december pakjes brengen. En in Oost-Europa zetten kinderen ook hun schoen. Deze wordt alleen niet voor de open haard of kachel gezet, maar in de vensterbank. In Zwitserland heeft de sint geen mooi wit paard, maar rijdt hij op een ezeltje.

Pepernoten en speculaas
Zonder kruidnoten, pepernoten en speculaas geen heerlijk avondje! Het strooien van pepernoten komt van een oude legende: Er waren eens drie arme meisjes van wie de ouders geen geld hadden voor een bruidsschat. Sinterklaas strooide toen muntstukken door het raam naar binnen zodat ze toch konden trouwen. Een aantal muntstukken kwam ook in hun schoenen terecht, vandaar het zetten van de schoen!

Allerhande laat in een video zien hoe je heel eenvoudig zelf pepernoten bakt. Probeer ook eens de kruidnoten met witte chocolade en cacao. Of een glutenvrije speculaas. Wedden dat Sinterklaas deze prachtig vindt? En voor het paard van Sint doe je er natuurlijk een verrukkelijk worteltaartje bij. Voor het lekkerste strooigoed ga je naar ah.nl/sinterklaas

Lees meer

Sinterklaas recepten (107)

sorteer op

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.