Ben je op zoek naar oudhollandse recepten? Ga aan de slag met de vertrouwde aardappel, stamppot en gehaktbal, maar dan wel in verrassende variaties die je niet op je klompen aan voelt komen.

De Nederlanders zijn harde werkers. Vroeger werd er in veel gebieden zware fysieke arbeid verricht op het land. Door het harde werken in de buitenlucht krijg je trek en daarom zijn de typisch traditionele Nederlandse gerechten stevig en voedzaam.

Koloniaal
We kennen allemaal de uitdrukking: wat de boer niet kent... maar helemaal gaat dat niet op, want de Nederlandse keuken is zeker beïnvloed door andere landen. Zo hebben veel gerechten een koloniaal tintje uit de Indische en Surinaamse keuken. Maar je vindt ook ingrediënten en gerechten uit Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italië terug.

Typisch Hollands
Zeg je Hollandse pot dan denk je: aardappel, vlees en groenten met yoghurt of vla toe. Wij staan in het buitenland dan ook wel bekend als een land met een eenvoudige, zuinige rechttoe rechtaan keuken. Vroeger werd vooral in het oosten en noorden van Nederland tussen de middag warm gegeten zodat je weer energie had om 's middags het land op te gaan. Tegenwoordig eet bijna iedereen 's avonds warm.
Aardappelen en kroketten, hoe Nederlands wil je het hebben? Helaas, deze twee komen niet van oorsprong uit Nederland. De kroket werd door de Nederlandse bakker Kwekkeboom in Frankrijk ontdekt toen hij daar begin 1900 vakantie vierde. De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werd door de Spanjaarden meegenomen. Maar er zijn ook genoeg Nederlandse producten die wereldberoemd zijn geworden denk aan onze kazen en stroopwafels.

Grootmoeders groenten
In de Nederlandse keuken wordt er veel groente gebruikt, denk maar aan alle stamppotten en grootmoeders soep met balletjes. Met de komst van veel nieuwe producten uit andere werelddelen zijn sommige typisch Nederlandse groenten, zoals ze vroeger op tafel werden gezet, vergeten. Sinds een paar jaar hebben we gelukkig een comeback van de vergeten groenten. Denk dan aan koolraap, bospeen, pastinaak en knolselderij. Allerhande geeft je de lekkerste recepten zodat je weer weet hoe je deze klaar kunt maken. Geroosterde pastinaak met wortel, een quiche met koolraap of een roerbak van knolselderij en biet.

Lees meer

Hollandse recepten (2.431)

sorteer op
recept Nieu­we stijl boe­ren­kool­stamp­pot

Nieu­we stijl boe­ren­kool­stamp­pot

30 min.
(52)
recept Stamp­pot met ru­co­la en ou­de kaas

Stamp­pot met ru­co­la en ou­de kaas

30 min.
(201)
recept Kip­schnit­zel met ge­pof­te aard­ap­pel

Kip­schnit­zel met ge­pof­te aard­ap­pel

30 min.
(15)
recept Run­der­vink­scho­tel met cour­get­te

Run­der­vink­scho­tel met cour­get­te

40 min.
(31)
recept Krui­di­ge haas­kar­bo­na­des met an­dij­vie

Krui­di­ge haas­kar­bo­na­des met an­dij­vie

30 min.
(13)
recept Pas­tei­tjes met ei­er­ra­gout

Pas­tei­tjes met ei­er­ra­gout

30 min.
(35)
recept Gar­na­lent­ar­taar

Gar­na­lent­ar­taar

15 min.
(102)
recept Zach­te kalfs­ra­gout (met knol­sel­de­rij­koek­jes)

Zach­te kalfs­ra­gout (met knol­sel­de­rij­koek­jes)

2 u. 15 min.
(91)
recept Pud­din­kjes met boe­ren­jon­gens­com­po­te

Pud­din­kjes met boe­ren­jon­gens­com­po­te

1 u. 5 min.
(32)
recept Hol­land­se ui­en­soep met tosti­re­pen

Hol­land­se ui­en­soep met tos­ti­re­pen

25 min.
(313)
recept Aard­ap­pel­pu­ree

Aard­ap­pel­pu­ree

30 min.
(148)
recept Ha­ring in dil­lesaus

Ha­ring in dil­lesaus

25 min.
(26)
recept Hol­land­se ge­hakt­bal­len met mos­terd­saus

Hol­land­se ge­hakt­bal­len met mos­terd­saus

40 min.
(65)
recept Ste­vi­ge aard­ap­pel­sa­la­de

Ste­vi­ge aard­ap­pel­sa­la­de

15 min.
(29)
recept Har­ti­ge taart met Smac

Har­ti­ge taart met Smac

50 min.
(53)
recept Tar­taar met pe­ter­se­lie­bo­ter

Tar­taar met pe­ter­se­lie­bo­ter

25 min.
(49)
recept Ge­pof­te aard­ap­pe­len met ho­ning­kar­bo­na­des

Ge­pof­te aard­ap­pe­len met ho­ning­kar­bo­na­des

20 min.
(77)
recept Ro­mi­ge fruit­pan­nen­koe­ken

Ro­mi­ge fruit­pan­nen­koe­ken

25 min.
(27)
recept Cho­co­lade­toe­tje met ba­naan

Cho­co­la­de­toe­tje met ba­naan

5 min.
(82)
recept Kip met ge­pof­te groen­ten

Kip met ge­pof­te groen­ten

1 u. 10 min.
(192)
recept Wor­sten­brood­jes

Wor­sten­brood­jes

30 min.
(79)
recept Wor­tel­stamp­pot met cas­hew­no­ten en ko­ri­an­der

Wor­tel­stamp­pot met cas­hew­no­ten en ko­ri­an­der

1 uur
(103)
recept Stamp­pot met zuur­kool en ko­mijn (en drum­sticks)

Stamp­pot met zuur­kool en ko­mijn (en drum­sticks)

1 u. 10 min.
(23)
recept To­nijn-aard­ap­pel-vis­koek­jes

To­nijn-aard­ap­pel-vis­koek­jes

50 min.
(89)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.