Ben je op zoek naar oudhollandse recepten? Ga aan de slag met de vertrouwde aardappel, stamppot en gehaktbal, maar dan wel in verrassende variaties die je niet op je klompen aan voelt komen.

De Nederlanders zijn harde werkers. Vroeger werd er in veel gebieden zware fysieke arbeid verricht op het land. Door het harde werken in de buitenlucht krijg je trek en daarom zijn de typisch traditionele Nederlandse gerechten stevig en voedzaam.

Koloniaal
We kennen allemaal de uitdrukking: wat de boer niet kent... maar helemaal gaat dat niet op, want de Nederlandse keuken is zeker beïnvloed door andere landen. Zo hebben veel gerechten een koloniaal tintje uit de Indische en Surinaamse keuken. Maar je vindt ook ingrediënten en gerechten uit Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italië terug.

Typisch Hollands
Zeg je Hollandse pot dan denk je: aardappel, vlees en groenten met yoghurt of vla toe. Wij staan in het buitenland dan ook wel bekend als een land met een eenvoudige, zuinige rechttoe rechtaan keuken. Vroeger werd vooral in het oosten en noorden van Nederland tussen de middag warm gegeten zodat je weer energie had om 's middags het land op te gaan. Tegenwoordig eet bijna iedereen 's avonds warm.
Aardappelen en kroketten, hoe Nederlands wil je het hebben? Helaas, deze twee komen niet van oorsprong uit Nederland. De kroket werd door de Nederlandse bakker Kwekkeboom in Frankrijk ontdekt toen hij daar begin 1900 vakantie vierde. De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werd door de Spanjaarden meegenomen. Maar er zijn ook genoeg Nederlandse producten die wereldberoemd zijn geworden denk aan onze kazen en stroopwafels.

Grootmoeders groenten
In de Nederlandse keuken wordt er veel groente gebruikt, denk maar aan alle stamppotten en grootmoeders soep met balletjes. Met de komst van veel nieuwe producten uit andere werelddelen zijn sommige typisch Nederlandse groenten, zoals ze vroeger op tafel werden gezet, vergeten. Sinds een paar jaar hebben we gelukkig een comeback van de vergeten groenten. Denk dan aan koolraap, bospeen, pastinaak en knolselderij. Allerhande geeft je de lekkerste recepten zodat je weer weet hoe je deze klaar kunt maken. Geroosterde pastinaak met wortel, een quiche met koolraap of een roerbak van knolselderij en biet.

Lees meer

Hollandse recepten (2.431)

sorteer op
recept Wit­lof met ham, kaas & mos­terd­pu­ree

Wit­lof met ham, kaas & mos­terd­pu­ree

55 min.
(1.538)
recept Oven­huts­pot met kar­wij­zaad en braad­worst

Oven­huts­pot met kar­wij­zaad en braad­worst

30 min.
(15)
recept Ro­ze koe­ken van Rut­ger Bakt

Ro­ze koe­ken van Rut­ger Bakt

46 min.
(0)
recept Broc­co­li­cous­cous met spi­na­zie-kaas­ron­do's

Broc­co­li­cous­cous met spi­na­zie-kaas­ron­do's

20 min.
(10)
recept Bloem­kool-ker­rie­soep met ve­gaspek­jes

Bloem­kool-ker­rie­soep met ve­gaspek­jes

35 min.
(16)
recept Boe­ren­kool­stamp­pot met in­ge­maak­te ui

Boe­ren­kool­stamp­pot met in­ge­maak­te ui

30 min.
(1)
recept Snel­le anijs­hang­op met aard­bei­en

Snel­le anijs­hang­op met aard­bei­en

1 u. 10 min.
(0)
recept Arn­hem­se meis­jes van bak­ker Jur­jus

Arn­hem­se meis­jes van bak­ker Jur­jus

13 u. 5 min.
(0)
recept Gro­nin­ger mos­terd­soep van Abra­hams mos­terd­ma­ke­rij

Gro­nin­ger mos­terd­soep van Abra­hams mos­terd­ma­ke­rij

20 min.
(0)
recept Hol­land­se to­ma­ten­piz­za

Hol­land­se to­ma­ten­piz­za

22 min.
(0)
recept Hol­lands kaas­plank­je met in­ge­leg­de ra­dijs­jes

Hol­lands kaas­plank­je met in­ge­leg­de ra­dijs­jes

3 u. 15 min.
(0)
recept Hol­land­se kaas­bit­ter­bal­len

Hol­land­se kaas­bit­ter­bal­len

4 u. 40 min.
(0)
recept Lim­burg­se vlaai van de Bis­schops­mo­len

Lim­burg­se vlaai van de Bis­schops­mo­len

13 u. 55 min.
(0)
recept Bra­bants wor­sten­brood van Hou­ben

Bra­bants wor­sten­brood van Hou­ben

2 u. 32 min.
(1)
recept Zeeuw­se mos­se­len van De Oes­te­rij

Zeeuw­se mos­se­len van De Oes­te­rij

20 min.
(0)
recept Wor­tel­tor­til­la’s met Hol­land­se gar­na­len

Wor­tel­tor­til­la’s met Hol­land­se gar­na­len

20 min.
(0)
recept Run­dert­ar­taar met peen, broc­co­li en ge­bak­ken ui

Run­dert­ar­taar met peen, broc­co­li en ge­bak­ken ui

20 min.
(4)
recept Bloem­kool-pas­ti­naak­stamp­pot met spi­na­zie en tar­taar­bal­len

Bloem­kool-pas­ti­naak­stamp­pot met spi­na­zie en tar­taar­bal­len

30 min.
(32)
recept Ha­ring­tar­taar met ra­dijs & avo­ca­do­crè­me

Ha­ring­tar­taar met ra­dijs & avo­ca­do­crè­me

25 min.
(0)
recept Aard­ap­pel-knol­sel­de­rij­gra­tin

Aard­ap­pel-knol­sel­de­rij­gra­tin

1 u. 30 min.
(16)
recept Rund­vlees­cro­quet­ten van Holt­kamp

Rund­vlees­cro­quet­ten van Holt­kamp

32 u. 55 min.
(4)
recept Ge­roos­ter­de to­ma­ten­soep

Ge­roos­ter­de to­ma­ten­soep

1 u. 5 min.
(49)
recept Spek-kaaspan­nen­koe­ken op een stok­je

Spek-kaaspan­nen­koe­ken op een stok­je

30 min.
(2)
recept Ve­ge­ta­ri­sche huts­pot met gei­ten­kaas

Ve­ge­ta­ri­sche huts­pot met gei­ten­kaas

25 min.
(3)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.