Ben je op zoek naar oudhollandse recepten? Ga aan de slag met de vertrouwde aardappel, stamppot en gehaktbal, maar dan wel in verrassende variaties die je niet op je klompen aan voelt komen.

De Nederlanders zijn harde werkers. Vroeger werd er in veel gebieden zware fysieke arbeid verricht op het land. Door het harde werken in de buitenlucht krijg je trek en daarom zijn de typisch traditionele Nederlandse gerechten stevig en voedzaam.

Koloniaal
We kennen allemaal de uitdrukking: wat de boer niet kent... maar helemaal gaat dat niet op, want de Nederlandse keuken is zeker beïnvloed door andere landen. Zo hebben veel gerechten een koloniaal tintje uit de Indische en Surinaamse keuken. Maar je vindt ook ingrediënten en gerechten uit Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italië terug.

Typisch Hollands
Zeg je Hollandse pot dan denk je: aardappel, vlees en groenten met yoghurt of vla toe. Wij staan in het buitenland dan ook wel bekend als een land met een eenvoudige, zuinige rechttoe rechtaan keuken. Vroeger werd vooral in het oosten en noorden van Nederland tussen de middag warm gegeten zodat je weer energie had om 's middags het land op te gaan. Tegenwoordig eet bijna iedereen 's avonds warm.
Aardappelen en kroketten, hoe Nederlands wil je het hebben? Helaas, deze twee komen niet van oorsprong uit Nederland. De kroket werd door de Nederlandse bakker Kwekkeboom in Frankrijk ontdekt toen hij daar begin 1900 vakantie vierde. De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werd door de Spanjaarden meegenomen. Maar er zijn ook genoeg Nederlandse producten die wereldberoemd zijn geworden denk aan onze kazen en stroopwafels.

Grootmoeders groenten
In de Nederlandse keuken wordt er veel groente gebruikt, denk maar aan alle stamppotten en grootmoeders soep met balletjes. Met de komst van veel nieuwe producten uit andere werelddelen zijn sommige typisch Nederlandse groenten, zoals ze vroeger op tafel werden gezet, vergeten. Sinds een paar jaar hebben we gelukkig een comeback van de vergeten groenten. Denk dan aan koolraap, bospeen, pastinaak en knolselderij. Allerhande geeft je de lekkerste recepten zodat je weer weet hoe je deze klaar kunt maken. Geroosterde pastinaak met wortel, een quiche met koolraap of een roerbak van knolselderij en biet.

Lees meer

Hollandse recepten (2.431)

sorteer op
recept Knap­pe­ri­ge an­dij­vie-ra­dijs­stamp­pot met run­der­braad­worst

Knap­pe­ri­ge an­dij­vie-ra­dijs­stamp­pot met run­der­braad­worst

25 min.
(22)
recept Pas­tei­tje ki­pra­gout met sa­la­de

Pas­tei­tje ki­pra­gout met sa­la­de

22 min.
(20)
recept Var­kens­fi­let­lap­jes met mos­terd­jus en snij­boon­tjes

Var­kens­fi­let­lap­jes met mos­terd­jus en snij­boon­tjes

25 min.
(19)
recept Vis­pas­tei­tje met ap­pel-wor­tel­sa­la­de

Vis­pas­tei­tje met ap­pel-wor­tel­sa­la­de

35 min.
(13)
recept Kip­pen­bout in bok­bier

Kip­pen­bout in bok­bier

45 min.
(13)
recept Ge­hakt­brood

Ge­hakt­brood

1 uur
(89)
recept Spe­cu­laas­ijs met bok­bier­sa­bay­on

Spe­cu­laas­ijs met bok­bier­sa­bay­on

1 u. 15 min.
(41)
recept Zuur­kool­sa­la­de met ge­gril­de ap­pel en Leid­se kaas

Zuur­kool­sa­la­de met ge­gril­de ap­pel en Leid­se kaas

15 min.
(15)
recept Twee-bo­nen­stamp­pot met ba­con

Twee-bo­nen­stamp­pot met ba­con

15 min.
(286)
recept Re­gen­boog­wor­tels met aard­ap­pel en spek­lap­jes uit de oven

Re­gen­boog­wor­tels met aard­ap­pel en spek­lap­jes uit de oven

30 min.
(17)
recept Op­per­doe­zer Ron­de met ha­ring­sa­la­de en bies­look­saus

Op­per­doe­zer Ron­de met ha­ring­sa­la­de en bies­look­saus

30 min.
(32)
recept Hol­land­se maal­tijd­sa­la­de met ma­kreel

Hol­land­se maal­tijd­sa­la­de met ma­kreel

20 min.
(147)
recept Bloem­kool­sa­la­de met spek­jes en pa­pri­ka

Bloem­kool­sa­la­de met spek­jes en pa­pri­ka

30 min.
(22)
recept Ros­bief met pu­ree van oer­aard­ap­pel en win­ter­groen­ten

Ros­bief met pu­ree van oer­aard­ap­pel en win­ter­groen­ten

30 min.
(4)
recept Var­kens­haas met bloem­kool & kriel­tjes

Var­kens­haas met bloem­kool & kriel­tjes

25 min.
(15)
recept Spe­cu­laas

Spe­cu­laas

1 u. 25 min.
(22)
recept Aard­ap­pel­stoof­scho­tel met spek

Aard­ap­pel­stoof­scho­tel met spek

30 min.
(59)
recept Snel­le spi­na­zie­stamp­pot met ge­hakt­bal­le­tjes

Snel­le spi­na­zie­stamp­pot met ge­hakt­bal­le­tjes

15 min.
(65)
recept Bloem­kool-ge­hakt­scho­tel met ker­rie

Bloem­kool-ge­hakt­scho­tel met ker­rie

25 min.
(140)
recept Kip­haas­jes met no­ten­korst, sper­zie­bo­nen en aard­ap­pel

Kip­haas­jes met no­ten­korst, sper­zie­bo­nen en aard­ap­pel

17 min.
(27)
recept Avo­ca­do­sa­la­de met Hol­land­se gar­na­len en man­go

Avo­ca­do­sa­la­de met Hol­land­se gar­na­len en man­go

10 min.
(162)
recept Kool­vis met 'blo­te bil­le­tjes in het gras'

Kool­vis met 'blo­te bil­le­tjes in het gras'

20 min.
(22)
recept Pit­ti­ge ma­kreel in to­ma­ten­saus

Pit­ti­ge ma­kreel in to­ma­ten­saus

20 min.
(128)
recept An­dij­vie­wok met ker­rie en kriel­tjes

An­dij­vie­wok met ker­rie en kriel­tjes

20 min.
(31)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.