Ben je op zoek naar oudhollandse recepten? Ga aan de slag met de vertrouwde aardappel, stamppot en gehaktbal, maar dan wel in verrassende variaties die je niet op je klompen aan voelt komen.

De Nederlanders zijn harde werkers. Vroeger werd er in veel gebieden zware fysieke arbeid verricht op het land. Door het harde werken in de buitenlucht krijg je trek en daarom zijn de typisch traditionele Nederlandse gerechten stevig en voedzaam.

Koloniaal

We kennen allemaal de uitdrukking: wat de boer niet kent... maar helemaal gaat dat niet op, want de Nederlandse keuken is zeker beïnvloed door andere landen. Zo hebben veel gerechten een koloniaal tintje uit de Indische en Surinaamse keuken. Maar je vindt ook ingrediënten en gerechten uit Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italië terug.

Typisch Hollands

Zeg je Hollandse pot dan denk je: aardappel, vlees en groenten met yoghurt of vla toe. Wij staan in het buitenland dan ook wel bekend als een land met een eenvoudige, zuinige rechttoe rechtaan keuken. Vroeger werd vooral in het oosten en noorden van Nederland tussen de middag warm gegeten zodat je weer energie had om 's middags het land op te gaan. Tegenwoordig eet bijna iedereen 's avonds warm.
Aardappelen en kroketten, hoe Nederlands wil je het hebben? Helaas, deze twee komen niet van oorsprong uit Nederland. De kroket werd door de Nederlandse bakker Kwekkeboom in Frankrijk ontdekt toen hij daar begin 1900 vakantie vierde. De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werd door de Spanjaarden meegenomen. Maar er zijn ook genoeg Nederlandse producten die wereldberoemd zijn geworden denk aan onze kazen en stroopwafels.

Grootmoeders groenten

In de Nederlandse keuken wordt er veel groente gebruikt, denk maar aan alle stamppotten en grootmoeders soep met balletjes. Met de komst van veel nieuwe producten uit andere werelddelen zijn sommige typisch Nederlandse groenten, zoals ze vroeger op tafel werden gezet, vergeten. Sinds een paar jaar hebben we gelukkig een comeback van de vergeten groenten. Denk dan aan koolraap, bospeen, pastinaak en knolselderij. Allerhande geeft je de lekkerste recepten zodat je weer weet hoe je deze klaar kunt maken. Geroosterde pastinaak met wortel, een quiche met koolraap of een roerbak van knolselderij en biet.

Lees meer

Hol­land­se re­cep­ten (2.361)

sorteer op
recept Ovenhutspot met karwijzaad en braadworst

Oven­huts­pot met kar­wij­zaad en braad­worst

(5)
30 min.
recept Andijviemuffins met feta en soepballetjes

An­dij­vie­muf­fins met fe­ta en soep­bal­le­tjes

(3)
50 min.
recept Zuurkoolplaattaart met worst

Zuur­kool­plaat­taart met worst

(2)
45 min.
recept Boerenkoolcake met worst en amandelen

Boe­ren­kool­ca­ke met worst en aman­de­len

(1)
1 u. 10 min.
recept Bloemkool-pastinaakstamppot met spinazie en tartaarballen

Bloem­kool-pas­ti­naak­stamp­pot met spi­na­zie en tar­taar­bal­len

(3)
30 min.
recept Preistamppotje met gebakken zalm en biersaus

Prei­stamp­pot­je met ge­bak­ken zalm en bier­saus

(1)
30 min.
recept Broodje bal met caesardressing

Brood­je bal met cae­s­ardres­sing

(0)
15 min.
recept Hutspot met romaine

Huts­pot met ro­mai­ne

(5)
30 min.
recept Ongestampte hutspot met gehaktballen

On­ge­stamp­te huts­pot met ge­hakt­bal­len

(1)
30 min.
recept Spruitjes-preistamppot met gehaktballen

Spruit­jes-prei­stamp­pot met ge­hakt­bal­len

(4)
25 min.
recept Broccolistamppot met gerookte zalm

Broc­co­li­stamp­pot met ge­rook­te zalm

(16)
25 min.
recept Volkorentoast met scrambled eggs

Vol­ko­ren­toast met scram­b­led eggs

(0)
10 min.
recept Hollandse runderstoof met knolselderijfrites

Hol­land­se run­der­stoof met knol­sel­de­rijf­ri­tes

(5)
5 u. 45 min.
recept Glutenvrije pepernoten

Glu­ten­vrije pe­per­no­ten

(5)
35 min.
recept Mac ’n Cheese bitterballen

Mac ’n Chee­se bit­ter­bal­len

(0)
4 u. 45 min.
recept Verse tomatensoep met crème fraîche mijter

Ver­se to­ma­ten­soep met crè­me fraî­che mij­ter

(6)
25 min.
recept Zaanlander kaasfondue

Zaan­lan­der kaas­fon­due

(0)
10 min.
recept Hollandse borrelplank

Hol­land­se bor­rel­plank

(2)
40 min.
recept Aardappel-knolselderijgratin

Aard­ap­pel-knol­sel­de­rij­gra­tin

(11)
1 u. 30 min.
recept Mosterdpuree met witlof uit de oven

Mos­terd­pu­ree met wit­lof uit de oven

(2)
50 min.
recept Appeltaart van Rutger Bakt

Ap­pel­taart van Rut­ger Bakt

(12)
1 u. 30 min.
recept Herfstbladkoekjes met hazelnoten en specerijen

Herfst­blad­koek­jes met ha­zel­no­ten en spe­ce­rij­en

(2)
6 u. 35 min.
recept Pumpkin pancakes

Pump­kin pan­ca­kes

(4)
20 min.
recept Knolselderijgratin met appel en walnoten

Knol­sel­de­rij­gra­tin met ap­pel en wal­no­ten

(51)
45 min.
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.