Ben je op zoek naar oudhollandse recepten? Ga aan de slag met de vertrouwde aardappel, stamppot en gehaktbal, maar dan wel in verrassende variaties die je niet op je klompen aan voelt komen.

De Nederlanders zijn harde werkers. Vroeger werd er in veel gebieden zware fysieke arbeid verricht op het land. Door het harde werken in de buitenlucht krijg je trek en daarom zijn de typisch traditionele Nederlandse gerechten stevig en voedzaam.

Koloniaal
We kennen allemaal de uitdrukking: wat de boer niet kent... maar helemaal gaat dat niet op, want de Nederlandse keuken is zeker beïnvloed door andere landen. Zo hebben veel gerechten een koloniaal tintje uit de Indische en Surinaamse keuken. Maar je vindt ook ingrediënten en gerechten uit Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italië terug.

Typisch Hollands
Zeg je Hollandse pot dan denk je: aardappel, vlees en groenten met yoghurt of vla toe. Wij staan in het buitenland dan ook wel bekend als een land met een eenvoudige, zuinige rechttoe rechtaan keuken. Vroeger werd vooral in het oosten en noorden van Nederland tussen de middag warm gegeten zodat je weer energie had om 's middags het land op te gaan. Tegenwoordig eet bijna iedereen 's avonds warm.
Aardappelen en kroketten, hoe Nederlands wil je het hebben? Helaas, deze twee komen niet van oorsprong uit Nederland. De kroket werd door de Nederlandse bakker Kwekkeboom in Frankrijk ontdekt toen hij daar begin 1900 vakantie vierde. De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werd door de Spanjaarden meegenomen. Maar er zijn ook genoeg Nederlandse producten die wereldberoemd zijn geworden denk aan onze kazen en stroopwafels.

Grootmoeders groenten
In de Nederlandse keuken wordt er veel groente gebruikt, denk maar aan alle stamppotten en grootmoeders soep met balletjes. Met de komst van veel nieuwe producten uit andere werelddelen zijn sommige typisch Nederlandse groenten, zoals ze vroeger op tafel werden gezet, vergeten. Sinds een paar jaar hebben we gelukkig een comeback van de vergeten groenten. Denk dan aan koolraap, bospeen, pastinaak en knolselderij. Allerhande geeft je de lekkerste recepten zodat je weer weet hoe je deze klaar kunt maken. Geroosterde pastinaak met wortel, een quiche met koolraap of een roerbak van knolselderij en biet.

Lees meer

Hollandse recepten (2.372)

sorteer op
recept Friet­je Gooi­se dip

Friet­je Gooi­se dip

10 min.
(1)
recept Hol­land­se bur­ger met zelf­ge­maak­te fri­tes & knap­pe­ri­ge rauw­kost­sa­la­de

Hol­land­se bur­ger met zelf­ge­maak­te fri­tes & knap­pe­ri­ge rauw­kost­sa­la­de

1 u. 5 min.
(3)
recept Ru­co­la­stamp­pot met pa­pri­ka en ei

Ru­co­la­stamp­pot met pa­pri­ka en ei

30 min.
(22)
recept Ko­nings­bur­ger met zoe­te aard­ap­pelfriet

Ko­nings­bur­ger met zoe­te aard­ap­pelfriet

35 min.
(2)
recept Spek-kaaspan­nen­koe­ken op een stok­je

Spek-kaaspan­nen­koe­ken op een stok­je

30 min.
(2)
recept Ge­roos­ter­de to­ma­ten­soep

Ge­roos­ter­de to­ma­ten­soep

1 u. 5 min.
(19)
recept Rund­vlees­cro­quet­ten van Holt­kamp

Rund­vlees­cro­quet­ten van Holt­kamp

32 u. 55 min.
(2)
recept Prei-sla­stamp­pot met zoe­te aard­ap­pel en ver­se worst

Prei-sla­stamp­pot met zoe­te aard­ap­pel en ver­se worst

30 min.
(9)
recept Oven­huts­pot met kar­wij­zaad en braad­worst

Oven­huts­pot met kar­wij­zaad en braad­worst

30 min.
(11)
recept An­dij­vie­muf­fins met fe­ta en soep­bal­le­tjes

An­dij­vie­muf­fins met fe­ta en soep­bal­le­tjes

50 min.
(4)
recept Zuur­kool­plaat­taart met worst

Zuur­kool­plaat­taart met worst

45 min.
(4)
recept Boe­ren­kool­ca­ke met worst en aman­de­len

Boe­ren­kool­ca­ke met worst en aman­de­len

1 u. 10 min.
(2)
recept Bloem­kool-pas­ti­naak­stamp­pot met spi­na­zie en tar­taar­bal­len

Bloem­kool-pas­ti­naak­stamp­pot met spi­na­zie en tar­taar­bal­len

30 min.
(6)
recept Prei­stamp­pot­je met ge­bak­ken zalm en bier­saus

Prei­stamp­pot­je met ge­bak­ken zalm en bier­saus

30 min.
(3)
recept Brood­je bal met cae­s­ardres­sing

Brood­je bal met cae­s­ar­d­res­sing

15 min.
(0)
recept Huts­pot met ro­mai­ne

Huts­pot met ro­mai­ne

30 min.
(7)
recept On­ge­stamp­te huts­pot met ge­hakt­bal­len

On­ge­stamp­te huts­pot met ge­hakt­bal­len

30 min.
(3)
recept Spruit­jes-prei­stamp­pot met ge­hakt­bal­len

Spruit­jes-prei­stamp­pot met ge­hakt­bal­len

25 min.
(10)
recept Broc­co­li­stamp­pot met ge­rook­te zalm

Broc­co­li­stamp­pot met ge­rook­te zalm

25 min.
(26)
recept Vol­ko­ren­toast met scram­b­led eggs

Vol­ko­ren­toast met scram­b­led eggs

10 min.
(0)
recept Hol­land­se run­der­stoof met knol­sel­de­rijf­ri­tes

Hol­land­se run­der­stoof met knol­sel­de­rijf­ri­tes

5 u. 45 min.
(9)
recept Glu­ten­vrije pe­per­no­ten

Glu­ten­vrije pe­per­no­ten

35 min.
(5)
recept Mac ’n Chee­se bit­ter­bal­len

Mac ’n Chee­se bit­ter­bal­len

4 u. 45 min.
(2)
recept Ver­se to­ma­ten­soep met crè­me fraî­che mij­ter

Ver­se to­ma­ten­soep met crè­me fraî­che mij­ter

25 min.
(6)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.