Ben je op zoek naar oudhollandse recepten? Ga aan de slag met de vertrouwde aardappel, stamppot en gehaktbal, maar dan wel in verrassende variaties die je niet op je klompen aan voelt komen.

De Nederlanders zijn harde werkers. Vroeger werd er in veel gebieden zware fysieke arbeid verricht op het land. Door het harde werken in de buitenlucht krijg je trek en daarom zijn de typisch traditionele Nederlandse gerechten stevig en voedzaam.

Koloniaal
We kennen allemaal de uitdrukking: wat de boer niet kent... maar helemaal gaat dat niet op, want de Nederlandse keuken is zeker beïnvloed door andere landen. Zo hebben veel gerechten een koloniaal tintje uit de Indische en Surinaamse keuken. Maar je vindt ook ingrediënten en gerechten uit Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italië terug.

Typisch Hollands
Zeg je Hollandse pot dan denk je: aardappel, vlees en groenten met yoghurt of vla toe. Wij staan in het buitenland dan ook wel bekend als een land met een eenvoudige, zuinige rechttoe rechtaan keuken. Vroeger werd vooral in het oosten en noorden van Nederland tussen de middag warm gegeten zodat je weer energie had om 's middags het land op te gaan. Tegenwoordig eet bijna iedereen 's avonds warm.
Aardappelen en kroketten, hoe Nederlands wil je het hebben? Helaas, deze twee komen niet van oorsprong uit Nederland. De kroket werd door de Nederlandse bakker Kwekkeboom in Frankrijk ontdekt toen hij daar begin 1900 vakantie vierde. De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werd door de Spanjaarden meegenomen. Maar er zijn ook genoeg Nederlandse producten die wereldberoemd zijn geworden denk aan onze kazen en stroopwafels.

Grootmoeders groenten
In de Nederlandse keuken wordt er veel groente gebruikt, denk maar aan alle stamppotten en grootmoeders soep met balletjes. Met de komst van veel nieuwe producten uit andere werelddelen zijn sommige typisch Nederlandse groenten, zoals ze vroeger op tafel werden gezet, vergeten. Sinds een paar jaar hebben we gelukkig een comeback van de vergeten groenten. Denk dan aan koolraap, bospeen, pastinaak en knolselderij. Allerhande geeft je de lekkerste recepten zodat je weer weet hoe je deze klaar kunt maken. Geroosterde pastinaak met wortel, een quiche met koolraap of een roerbak van knolselderij en biet.

Lees meer

Hollandse recepten (2.403)

sorteer op
recept Oven­ge­roos­ter­de pom­poen­stamp­pot met ro­de ui & licht­pit­ti­ge kip

Oven­ge­roos­ter­de pom­poen­stamp­pot met ro­de ui & licht­pit­ti­ge kip

30 min.
(0)
recept Boe­ren­huts­pot met fi­let­lap­jes en ge­bak­ken ui­en

Boe­ren­huts­pot met fi­let­lap­jes en ge­bak­ken ui­en

30 min.
(4)
recept Velds­la­stamp­pot met gro­ve mos­terd & ge­bak­ken schol (ad­ver­to­ri­al)

Velds­la­stamp­pot met gro­ve mos­terd & ge­bak­ken schol (ad­ver­to­ri­al)

20 min.
(1)
recept Pia­di­ne met Hol­land­se gar­na­len, ou­de kaas, ap­pel & sel­de­rij

Pia­di­ne met Hol­land­se gar­na­len, ou­de kaas, ap­pel & sel­de­rij

15 min.
(0)
recept Boe­ren­kool-knol­sel­de­rij­stamp met rook­worst­crou­tons

Boe­ren­kool-knol­sel­de­rij­stamp met rook­worst­crou­tons

25 min.
(0)
recept Prei­stamp met ve­ga rook­worst & ge­roos­terd aman­del­schaaf­sel

Prei­stamp met ve­ga rook­worst & ge­roos­terd aman­del­schaaf­sel

25 min.
(0)
recept He­le bloem­kool in bla­der­deeg

He­le bloem­kool in bla­der­deeg

1 u. 55 min.
(17)
recept Aard­ap­pel-tui­n­erw­ten­pu­ree

Aard­ap­pel-tui­n­erw­ten­pu­ree

20 min.
(0)
recept Zalm met ven­kel, si­naas­ap­pel en ver­se krui­den

Zalm met ven­kel, si­naas­ap­pel en ver­se krui­den

50 min.
(8)
recept Sa­la­de met rood­lof, wor­tel­pe­ter­se­lie en man­da­rijn

Sa­la­de met rood­lof, wor­tel­pe­ter­se­lie en man­da­rijn

20 min.
(0)
recept Kaas­plank­taart

Kaas­plank­taart

15 min.
(5)
recept Mar­se­pei­nen sin­ter­klaas­jes & ca­deaus

Mar­se­pei­nen sin­ter­klaas­jes & ca­deaus

35 min.
(2)
recept Stamp­pot met an­dij­vie, ve­ga­bal­le­tjes & Am­ster­dam­se-ui­en­jus

Stamp­pot met an­dij­vie, ve­ga­bal­le­tjes & Am­ster­dam­se-ui­en­jus

25 min.
(5)
recept Har­ti­ge taart met zoe­te punt­pa­pri­ka & ou­de kaas

Har­ti­ge taart met zoe­te punt­pa­pri­ka & ou­de kaas

1 u. 10 min.
(3)
recept Ge­roos­ter­de bloem­kool met sla­vink en aard­ap­pel­pu­ree

Ge­roos­ter­de bloem­kool met sla­vink en aard­ap­pel­pu­ree

45 min.
(1)
recept Ro­de­kool- en bie­ten­stamp­pot met rook­worst

Ro­de­kool- en bie­ten­stamp­pot met rook­worst

25 min.
(3)
recept Ver­ge­ten-groen­te­soep met stok­brood­je knof­look­bo­ter

Ver­ge­ten-groen­te­soep met stok­brood­je knof­look­bo­ter

30 min.
(5)
recept Ro­ze koe­ken van Rut­ger Bakt

Ro­ze koe­ken van Rut­ger Bakt

46 min.
(0)
recept Sch­nit­zel met kriel­tjes en ker­rie­bloem­kool

Sch­nit­zel met kriel­tjes en ker­rie­bloem­kool

45 min.
(0)
recept Ge­roos­ter­de aard­ap­pe­len

Ge­roos­ter­de aard­ap­pe­len

1 uur
(6)
recept Knol­sel­de­rij­huts­pot met ve­ge­ta­ri­sche rook­worst

Knol­sel­de­rij­huts­pot met ve­ge­ta­ri­sche rook­worst

20 min.
(6)
recept Pom­poen-knol­sel­de­rij­stamp­pot met pad­den­stoe­len­jus

Pom­poen-knol­sel­de­rij­stamp­pot met pad­den­stoe­len­jus

30 min.
(14)
recept Klas­sie­ke bo­ter­koek

Klas­sie­ke bo­ter­koek

40 min.
(1)
recept Ba­naan­bi­tes

Ba­naan­bi­tes

25 min.
(0)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.