Ben je op zoek naar oudhollandse recepten? Ga aan de slag met de vertrouwde aardappel, stamppot en gehaktbal, maar dan wel in verrassende variaties die je niet op je klompen aan voelt komen.

De Nederlanders zijn harde werkers. Vroeger werd er in veel gebieden zware fysieke arbeid verricht op het land. Door het harde werken in de buitenlucht krijg je trek en daarom zijn de typisch traditionele Nederlandse gerechten stevig en voedzaam.

Koloniaal

We kennen allemaal de uitdrukking: wat de boer niet kent... maar helemaal gaat dat niet op, want de Nederlandse keuken is zeker beïnvloed door andere landen. Zo hebben veel gerechten een koloniaal tintje uit de Indische en Surinaamse keuken. Maar je vindt ook ingrediënten en gerechten uit Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italië terug.

Typisch Hollands

Zeg je Hollandse pot dan denk je: aardappel, vlees en groenten met yoghurt of vla toe. Wij staan in het buitenland dan ook wel bekend als een land met een eenvoudige, zuinige rechttoe rechtaan keuken. Vroeger werd vooral in het oosten en noorden van Nederland tussen de middag warm gegeten zodat je weer energie had om 's middags het land op te gaan. Tegenwoordig eet bijna iedereen 's avonds warm.
Aardappelen en kroketten, hoe Nederlands wil je het hebben? Helaas, deze twee komen niet van oorsprong uit Nederland. De kroket werd door de Nederlandse bakker Kwekkeboom in Frankrijk ontdekt toen hij daar begin 1900 vakantie vierde. De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werd door de Spanjaarden meegenomen. Maar er zijn ook genoeg Nederlandse producten die wereldberoemd zijn geworden denk aan onze kazen en stroopwafels.

Grootmoeders groenten

In de Nederlandse keuken wordt er veel groente gebruikt, denk maar aan alle stamppotten en grootmoeders soep met balletjes. Met de komst van veel nieuwe producten uit andere werelddelen zijn sommige typisch Nederlandse groenten, zoals ze vroeger op tafel werden gezet, vergeten. Sinds een paar jaar hebben we gelukkig een comeback van de vergeten groenten. Denk dan aan koolraap, bospeen, pastinaak en knolselderij. Allerhande geeft je de lekkerste recepten zodat je weer weet hoe je deze klaar kunt maken. Geroosterde pastinaak met wortel, een quiche met koolraap of een roerbak van knolselderij en biet.

Lees meer

Hol­land­se re­cep­ten (2.342)

sorteer op
recept Palingbroodjes

Pa­ling­brood­jes

(14)
2 u. 20 min.
recept Gehaktballetjes en rodekool met speculaaskruiden

Ge­hakt­bal­le­tjes en ro­de­kool met spe­cu­laas­krui­den

(47)
30 min.
recept Lamskoteletjes met bonenpuree

Lams­ko­te­le­tjes met bo­nen­pu­ree

(10)
7 u. 35 min.
recept Kip met gemberjus en kerrieaardappeltjes

Kip met gem­ber­jus en ker­rie­aard­ap­pel­tjes

(10)
20 min.
recept Griesmeelpudding met bessensap

Gries­meel­pud­ding met bes­sen­sap

(49)
5 u. 25 min.
recept Hartige banketstaaf stap-voor-stap

Har­ti­ge ban­ket­staaf stap-voor-stap

(83)
1 u. 5 min.
recept Aspergeomelet met ham en aardappels

As­per­ge­o­me­let met ham en aard­ap­pels

(57)
30 min.
recept Hamrolletjes met zuurkool en kaas

Ham­rol­le­tjes met zuur­kool en kaas

(40)
30 min.
recept Slastamppotje met Zeeuws spek

Sla­stamp­pot­je met Zeeuws spek

(12)
35 min.
recept Gepofte aardappel met romige garnalen

Ge­pof­te aard­ap­pel met ro­mi­ge gar­na­len

(20)
40 min.
recept Bietenstamppot met wortel en citroen

Bie­ten­stamp­pot met wor­tel en ci­troen

(132)
30 min.
recept Aardappel-witloftaart

Aard­ap­pel-wit­lof­taart

(180)
45 min.
recept Gestoofde peren met slavinken

Ge­stoof­de pe­ren met sla­vin­ken

(19)
2 uur
recept Sandwich met tonijn-citroensalade

Sand­wich met to­nijn-ci­troen­sa­la­de

(42)
10 min.
recept Jachtschotel van hete bliksem

Jacht­scho­tel van he­te blik­sem

(148)
4 u. 30 min.
recept Hollands vispotje in mosterdsaus

Hol­lands vis­pot­je in mos­terd­saus

(196)
20 min.
recept Schoorsteentjes met strooigoed

Schoor­steen­tjes met strooi­goed

(50)
2 u. 40 min.
recept Kerriesaucijs met broccoli en geroosterd amandelschaafsel

Ker­riesau­cijs met broc­co­li en ge­roos­terd aman­del­schaaf­sel

(27)
20 min.
recept Plaattaart met appel en cranberry's

Plaat­taart met ap­pel en cran­ber­ry's

(153)
1 u. 40 min.
recept Bloem­kool­stamp­ met spekjes en krokante visburger

Bloem­kool­stamp­ met spek­jes en kro­kan­te vis­bur­ger

(235)
30 min.
recept Slavinken met champignons en augurk

Sla­vin­ken met cham­pig­nons en au­gurk

(18)
20 min.
recept Gegratineerde andijviestamppot

Ge­gra­ti­neer­de an­dij­vie­stamp­pot

(211)
25 min.
recept Boerenomelet met bieslook

Boe­re­no­me­let met bies­look

(58)
25 min.
recept Broodje tartaar met witlof-oranjesalade

Brood­je tar­taar met wit­lof-oran­jesa­la­de

(13)
10 min.
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.