Bij de Franse keuken denk je misschien aan bekende gerechten als coq-au-vin of quiche lorraine. Die zijn ook goddelijk, maar er is zoveel meer lekkers te vinden. En: vergeet de heerlijke wijn daarbij niet. Met deze recepten hoef je niet de hele Route du Soleil af te rijden om je aan tafel als God in Frankrijk te voelen.

Recepten: elke streek ‘n specialiteit
Mocht je je wel op deze snelweg bevinden, dan is het goed te weten waar je afslaat. Elk gebied in Frankrijk heeft namelijk een eigen kook- en eettraditie.  Grof gezegd (want in het noordoosten kun je heus ook een tarte tartin krijgen) staan in het noordwesten van Frankrijk veel gerechten met appels en room op de menukaart. In de zuidelijke Provence werkt men in de keuken veelal met olijfolie, kruiden en tomaten. In het noordoosten proef je de Duitse invloeden en houden ze van worst, bier en zuurkool. Geen paniek: je mag daar ook best een Frans wijntje bij drinken.

Franse (stoof)pot
Ondanks deze regionale verschillen hebben wij het vaak over ‘de’ Franse keuken. Hiermee wordt meestal de chique keuken van Parijs bedoeld met de dure, verfijnde gerechten op de kaart. Heerlijk, maar geen dagelijkse kost voor de gemiddelde Fransman. En, eerlijk is eerlijk; voor ons fromage-hoofden ook niet. Kies daarom ook eens voor een Pro¬ven¬çaals vis¬stoof¬pot¬je, een heerlijke quiche of de klassieke salade niçoise. Maak als toetje tarte tartin of crème brûlée en sluit de avond af met verrukkelijke Franse kaasjes en wijnen. Dat is toch echt ‘de’ perfecte Franse avond?

Franse wijn
Al die smaakvolle gerechten, da’s très heerlijk natuurlijk, maar we trekken in de zomer toch ook massaal naar Frankrijk vanwege de wijn. Het is niet voor niets het grootste wijnland ter wereld. De bekendste wijnsoorten zijn de klassieke rode cabernet sauvignon en de merlot, en de witte chardonnay en sauvignon blanc. Goede gewoonte: deze en andere heerlijke wijnsoorten komen vaak al bij de lunch op tafel.

Franse slag
Schoonmaken ‘met de Franse slag’ is een beetje wapperen met je stofdoek en denken dat alles dan vanzelf wel glanst en blinkt. Mais non. Koken met de Franse slag is een stuk efficiënter: met relatief weinig moeite zet je de lekkerste Franse gerechten op tafel. Tip: organiseer voor je vrienden een Frans avondje en maak de lekkerste bistrorecepten zoals eendenborst of entrecote met béarnaise. Tover je tafel om tot een gezellig rommelig Frans geheel door verschillend servies door elkaar heen te gebruiken. Sluit af met een heerlijk kaasplankje met fourme d'ambert, chaumes, druiven en walnoten. Hoppa: slag geslagen, en nog Frans ook.

Lees meer

Fran­se re­cep­ten (706)

sorteer op
recept Kruidige spelt met mediteraanse ratatouille

Krui­di­ge spelt met me­di­ter­aan­se ra­ta­touil­le

(0)
1 u. 20 min.
recept Bolcourgette met ratatouille

Bol­cour­get­te met ra­ta­touil­le

(0)
45 min.
recept Tarte tatin

Tar­te ta­tin

(5)
1 u. 15 min.
recept Franse perentaart

Fran­se pe­ren­taart

(4)
45 min.
recept In bockbier gestoofde kippenpoten

In bock­bier ge­stoof­de kip­pen­po­ten

(21)
1 u. 30 min.
recept Hele mosterdkip uit de oven

He­le mos­terd­kip uit de oven

(2)
1 u. 35 min.
recept Zomerse niçoise met kriel en tonijn

Zo­mer­se ni­çoi­se met kriel en to­nijn

(3)
25 min.
recept Pittige vegahotdog met Franse mosterd

Pit­ti­ge veg­ahot­dog met Fran­se mos­terd

(2)
10 min.
recept Miniquiches met spek & groene-aspergetips

Mi­ni­qui­ches met spek & groe­ne-as­per­ge­tips

(1)
45 min.
recept Franse vissoep

Fran­se vis­soep

(13)
20 min.
recept Goudbruine aardappelgratin met tijm

Goud­brui­ne aard­ap­pel­gra­tin met tijm

(7)
1 u. 30 min.
recept Steak de boeuf met gebakken aardappel en sperziebonen

Steak de boeuf met ge­bak­ken aard­ap­pel en sper­zie­bo­nen

(27)
25 min.
recept Cassoulet (Franse stoofschotel) met kip, worst en limabonen

Cas­soulet (Fran­se stoof­scho­tel) met kip, worst en li­ma­bo­nen

(54)
30 min.
recept Steak de boeuf met Franse roerbakgroente

Steak de boeuf met Fran­se roer­bak­groen­te

(17)
20 min.
recept Eclairs met matcha, vlierbloesemsiroop en limoencrème

Eclairs met mat­cha, vlier­bloe­sem­si­roop en li­moen­crè­me

(6)
2 uur
recept Frambozen-eclairs met kardamon banketbakkersroom

Fram­bo­zen-eclairs met kardamon ban­ket­bak­kers­room

(9)
2 u. 45 min.
recept Chocolade-eclairs met dulce de leche en karamelmeringues

Cho­co­la­de-eclairs met dul­ce de le­che en ka­ra­mel­me­rin­gues

(4)
3 uur
recept Witlof tarte tatin

Wit­lof tar­te ta­tin

(2)
1 u. 5 min.
recept Maaltijdsalade niçoise

Maal­tijd­sa­la­de ni­çoi­se

(58)
15 min.
recept Supersnelle kokosmakronen

Su­per­snel­le ko­kos­ma­kro­nen

(60)
25 min.
recept Zalm in roomsaus met dillekriel, spinazie en venkel

Zalm in room­saus met dil­le­kriel, spi­na­zie en ven­kel

(32)
25 min.
recept Franse stoof met kip, prei en champignons

Fran­se stoof met kip, prei en cham­pig­nons

(32)
25 min.
recept Aardappelgratin en witlof-bietensalade met runderworst

Aard­ap­pel­gra­tin en wit­lof-bie­ten­sa­la­de met run­der­worst

(6)
30 min.
recept Alain Carons kip met mosterd-gembersaus, pilav rijst en gestoofde prei

Alain Ca­rons kip met mos­terd-gem­ber­saus, pi­la­v rijst en ge­stoof­de prei

(6)
1 u. 20 min.
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.