Pasta carbonara

Pasta carbonara is een van de meest geliefde Italiaanse recepten. Van de romige textuur met krokante spekjes en kaas krijgen wij geen genoeg. En het pastagerecht staat immers al in 20 minuten op tafel.

Pasta carbonara maken
Pasta carbonara maken

Pasta carbonara maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 3 liter kraanwater
  • 300 g spaghetti
  • 160 g pancetta
  • 2 tenen knoflook
  • 4 middelgrote eieren
  • 150 g Parmigiano Reggiano
Zet producten op mijn lijst
  1. Breng het water aan de kook in een ruime pan. Voeg, als het water kookt, zout toe en doe de spaghetti in het kokende water. Roer de spaghetti een keer door als deze helemaal onder water staat en kook hem in 8 min. beetgaar.
  2. Bak ondertussen de pancetta in een koekenpan zonder olie of boter in 6 min. uit. Roer regelmatig. Snijd de knoflook fijn en voeg toe en bak 1 min. mee. Zet dan het vuur uit. Splits ondertussen de helft van de eieren. Doe de eidooiers met de rest van de eieren in een kom en klop met ⅔ van de kaas tot een samenhangende saus. Breng op smaak met peper.
  3. Giet de spaghetti af en vang een kopje kookvocht op. Doe de spaghetti direct terug in de pan en voeg, van het vuur af, de pancetta toe. Voeg al roerend met een houten lepel de saus toe. Blijf roeren tot de saus iets is ingedikt en aan de pasta blijft hangen. Voeg zo nodig wat kookvocht toe om een smeuïger geheel te krijgen. Verdeel over diepe borden en serveer direct met de rest van de kaas.

Pasta carbonara met of zonder room?

Originele pasta carbonara maak je zonder room. Er is niet meer nodig dan ei, kaas en spek. In Nederland lusten we daarentegen beide varianten. Een van de populairste Allerhande-recepten aller tijden is deze superromige spaghetti carbonara. Met room, dus. Over het traditionele carbonara-recept zijn ook Italianen het onderling niet altijd eens. Spek moet eigenlijk guanciale (kinnebakspek) zijn of pancetta. Knoflook toevoegen of kruiden zoals peterselie? Daar zijn de meningen over verdeeld. Maar pasta carbonara zonder room , daar zijn ze het unaniem over eens.

Welke groente past bij pasta carbonara?

In de originele pasta carbonara zitten geen groenten. Natuurlijk kun je wel variëren en de pasta combineren met verschillende groenten. Groene groenten en bladgroenten zijn een gouden match, bijvoorbeeld courgette of een salade van verse spinazie voor erbij. Liever groenten door je pasta carbonara? Ga dan voor spaghetti carbonara met groene asperges of gebruik de pasta als vulling voor een gevulde courgette carbonara. Genoeg opties om mee te variëren.

Is pasta carbonara gezond?

Pasta carbonara is geen gezonde keuze. De hoofdingrediënten staan namelijk niet in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Maar je kunt een bewuste ingrediëntkeuze maken. Gebruik bijvoorbeeld volkorenpasta in plaats van witte. In (Parmezaanse) kaas en spek zit veel verzadigd vet en zout, waardoor het af te raden is dit vaak te eten. Kies net als in de originele saus voor eieren in plaats van room. Wil je een extra romige textuur? Meng dan een gepureerde avocado door de pasta zoals in deze spaghetti carbonara met avocado.

Wat zijn variaties op pasta carbonara?

Met pasta carbonara kun je eindeloos variëren . Het heeft dan nog weinig weg van het origineel, maar dat maakt het niet minder lekker! Maak carbonara bijvoorbeeld extra creamy door room toe te voegen. Of geef het een extraatje door nog een gepocheerd ei op de spaghetti te serveren.

Wat betreft andere ingrediënten: leef je uit. Voeg groene groenten toe zoals courgette en asperges of maak de pasta met erwten en artisjok. Voeg gerookte zalm toe in plaats van spekjes of gebruik kip. Variëren kan eindeloos, maar laat het de Italianen niet weten ;)