Garnalencocktail
Garnalencocktail

Garnalencocktail

Romige whiskysaus, friszure slablaadjes en natuurlijk Neerlands trots: de Hollandse garnaal. Dat is de basis voor de klassieke Hollandse garnalencocktail. Saai, te vaak gegeten of te standaard? Ontdek spannende variaties!

Garnalencocktail recepten

Garnalencocktail maken
Garnalencocktail maken

Garnalencocktail maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 75 g crème fraîche
  • 4 el mayonaise
  • 2 el tomatenketchup
  • 1 el whisky
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl tabasco
  • 1/2 kropsla
  • 300 g Hollandse garnalen
  • 5 g verse krulpeterselie
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • glazen coupes
  1. Meng de crème fraîche met de mayonaise, ketchup en whisky tot cocktailsaus. Breng op smaak met het citroensap, de tabasco, peper en eventueel zout.
  2. Haal de blaadjes sla los van de krop, was en droog ze.
  3. Verdeel 4 mooie slablaadjes als een bedje over de coupes (per 4 personen), snijd de rest van de sla in reepjes en verdeel ook over de coupes. Verdeel de garnalen en vervolgens de cocktailsaus over de coupes. Snijd de peterselie grof en gebruik als garnering.

Wat is een garnalencocktail?

De klassieke garnalencocktail bestaat uit Hollandse garnalen, slablaadjes en (zelfgemaakte) whiskysaus. De cocktail ziet er chic uit – hij wordt vaak in een feestelijk glaasje geserveerd – en staat ook nog eens in no time op tafel. Dit maakt het een populair voorgerecht, geschikt voor elk feestje. Ook een voordeel: je kunt er volop mee variëren! Vul je garnalencocktail bijvoorbeeld aan met avocado, friszure appel en aardappel of serveer ’m in een blaadje witlof of sla.

Welke garnalen zijn geschikt voor een garnalencocktail?

Hollandse garnalen of grotere tijgergarnalen vormen met hun pittige, zilte smaak een goede basis voor de garnalencocktail. Noorse garnalen zijn ook een prima optie, al zijn deze garnalen minder sterk van smaak, waardoor ze nóg beter tot hun recht komen in onder andere roerbakgerechten.

Welke wijn past bij een garnalencocktail?

Een garnalencocktail kun je het beste combineren met een frisse, lichte witte wijn. Deze wijn past goed bij de volle smaak van de whiskysaus en de zacht-pittige smaak van de garnalen. Kies bijvoorbeeld voor een frisse sauvignon blanc of een droge riesling. Als je liever een iets vollere wijn wilt, past een fruitige chardonnay-semillon er ook goed bij.

Mag je garnalencocktail eten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, mag je alleen een garnalencocktail eten als de garnalen goed zijn verhit. De kerntemperatuur van de garnalen moet daarvoor 73 ºC zijn. Die temperatuur bereiken garnalen na 8 tot 12 minuten (afhankelijk van de grootte) in de oven op 180 ºC of 4 tot 5 minuten op middelhoog vuur in de koekenpan. De garnalen zijn goed verhit wanneer ze wit/roze kleuren (en niet meer doorzichtig/grijs zijn). Ook is het verstandig om de garnalen binnen 24 uur na het openen van het bakje op te eten. Hollandse garnalen zijn meestal al gekookt als je ze koopt, maar doordat ze langdurig gekoeld worden bewaard, kunnen ze alsnog worden besmet met de listeria-bacterie. Je kunt het beste rauwe garnalen kopen (eventueel uit de diepvries) en ze zelf garen. Naast de garnalen is de saus ook belangrijk. Een goed alternatief tijdens de zwangerschap is de whisky in de whiskeysaus te vervangen door bijvoorbeeld Worcestersaus.

Garnalencocktail

Een lekker klassiek voorgerecht: de garnalencocktail. Wil je dit zelf maken? Deze video laat je stap voor stap zien hoe je dat doet. WitlofschuitjesSnijd de onderkant van 2 stronken roodlof en 2 stronken witlof en haal steeds de eerste 5 mooie blaadjes los, daarna worden ze te klein. De kleine blaadjes gebruik je niet. Meng 2 eetlepels citroenmayonaise met 1 eetlepel ketchup, 1 eetlepel whisky en 1 eetlepel paprikapoeder, een beetje peper en eventueel zout. Roer 12 draadjes saffraan door 1 eetlepel heet water en laat 1 minuut staan. Roer het saffraanwater met de draadjes door 2 eetlepels citroenmayonaise. Roer er 1 mespunt kerrie madras door. Breng op smaak met peper en eventueel zout.Verdeel 300 gram Hollandse garnalen over de whiskysaus en saffraansaus en roer door. Leg de blaadjes lof om en om op een schaal. Vul de witlof met de whiskygarnalen en de roodlof met de saffraangarnalen. Snijd de blaadjes van de peterselie fijn en snijd de bieslook fijn. Garneer de saffraanschuitjes met peterselie en de whiskyschuitjes met bieslook. Zo maak je een garnalencocktail.
02:12