Paella

Eén hap paella en je waant je spontaan aan de Costa Brava! Dit rijstgerecht is het Spaanse antwoord op risotto. Saffraan, paellarijst, zeevruchten, bouillon en een portie geduld: que aproveche!

Paella recepten

Paella maken
Paella maken

Paella maken

Ingrediënten

voor 4 personen
 • 1/20 g saffraan
 • 6 el traditionele olijfolie
 • 600 g kipdrumsticks
 • 465 g geroosterde rode paprika's in pot
 • 3 tenen knoflook
 • 20 g verse platte peterselie
 • 1/2 el paprikapoeder
 • 1/2 el gedroogde oregano
 • 400 g tomatenblokjes
 • 1 liter kippenbouillon van tablet
 • 300 g risottorijst
 • 500 g diepvries cocktailgarnaal
Zet producten op mijn lijst
 1. Doe de saffraan in een kommetje en schep er een klein deel van de bouillon bij. Laat staan tot gebruik. Verhit de olie in een paella- of grote hapjespan en bak de drumsticks in 5 min. rondom goudbruin.
 2. Snijd ondertussen de paprika in reepjes en de knoflook en peterselie fijn. Voeg de knoflook, paprikapoeder, oregano, tomatenblokjes en paprikareepjes toe aan de drumsticks. Bak 1 min. mee.
 3. Doe vervolgens alle hete bouillon en de saffraan erbij. Roer door. Breng aan de kook, verdeel de rijst gelijkmatig over de pan en laat op middelhoog vuur in 25 min. garen zonder te roeren. Controleer na 20 min. op gaarheid door de bovenste rijst te proeven.
 4. Neem de pan van het vuur, leg de garnalen erop en bestrooi met de peterselie. Dek de pan af met aluminiumfolie of een deksel en laat 10 min. staan.

Wat is paella?

Paella is het nationale gerecht van Spanje, en komt uit het gebied rond Valencia. De basis bestaat uit rijst, saffraan en olijfolie, aangevuld met verschillende ingrediënten, die per streek verschillen. Vaak zit in paella kip, chorizo, mosselen, langoustines en doperwten. Het gerecht krijgt zijn Spaanse temperament door de toevoeging van cayennepeper.

Wat voor pan gebruik je voor paella?

Om paella te maken, gebruik je een paellapan (hier dankt het gerecht haar naam aan: paella betekent ‘pan’ in het Valenciaans). Dit is een platte, brede pan zonder steel, maar met twee tegenover elkaar liggende oren. Als je geen paellapan hebt, kun je ook een hapjespan of wok gebruiken. Bij de traditionele manier van bereiden stopt men op een gegeven moment met het omscheppen van de rijst. De krokante korst die dan ontstaat, heet ‘socarrat’. Thuis is dit, zeker zonder traditionele paellapan, lastiger te bereiken.

Met welke rijst maak je paella?

Voor paella kun je het best dikke, kortkorrelige rijst gebruiken. Echte paellarijst is het lekkerst. Deze rijst neemt veel bouillon en dus smaak op en heeft na het koken een zachte en romige structuur. Je kunt ook risottorijst of gele rijst gebruiken.

Paella maken

Paella is de nationale Spaanse dis en de ultieme zomerhit op het gebied van eten. De ingrediënten van de Spaanse paella zijn afhankelijk van de streek. Bekijk deze video van Allerhande en leer zelf paella maken. Allereerst wordt de basis van paella maken uitgelegd en in de variant wordt aan de basis kip en garnalen toegevoegd. 
05:47