Gnocchi

Gnocchi maken? Of je het nu helemaal zelf doet of uit de winkel met een zalige saus serveert… Wij schuiven maar wat graag aan. Wist je trouwens dat je ‘gnocchi’ uitspreekt als ‘njokki’? En is het eigenlijk pasta?

Gnocchi recepten

Gnocchi maken
Gnocchi maken

Gnocchi maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 500 g kruimige aardappel
  • 2 middelgrote eieren
  • 100 g tarwebloem
  • 100 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 tl zout
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • pureestamper
  1. Schil de aardappelen. Snijd in gelijke stukken. Kook in water met zout in 25 min. gaar. Giet af. Laat afgedekt 10 min. uitdampen. Stamp fijn met de pureestamper. Laat 10 min. afkoelen. Splits het ei. Meng de bloem, kaas, het zout, de eidooiers en de helft van het eiwit door de aardappelpuree.
  2. Bestuif handen en werkblad met bloem. Schep het mengsel op het werkblad. Kneed in 2 min. tot samenhangend deeg. Verdeel het deeg in gelijke stukken (naar het aantal personen). Rol uit tot rolletjes van 1 ½ cm dik. Snijd in stukjes van 2 cm. Duw met de tanden van een vork aan 1 kant van de gnocchi een ribbelpatroon, daardoor hecht de saus beter.
  3. Breng een pan water met zout aan de kook. Kook de gnocchi in eenpersoonsporties. Als ze komen bovendrijven zijn ze gaar (ca. 2 min.). Schep met een schuimspaan uit de pan en houd afgedekt warm.

Wat is gnocchi?

Gnocchi zijn deegbolletjes die aan pasta doen denken. Het wordt dan ook vaak net zoals pasta klaargemaakt. Bijvoorbeeld gnocchi met tomatensaus of simpele gnocchi met boter en salie. De bekendste gnocchi (gnocchi di patate) is gemaakt van kruimige aardappelen, voor een luchtige textuur. Een andere bekende variant is gnocchi alla romana, gemaakt met semolina (griesmeel). Deze gnocchisoort bestond zelfs al voordat aardappelen in Europa werden geïntroduceerd. Onze favorieten? Deze gnocchi alla romana met truffel, gnocchi met spinazie en ricotta gnocchi.

Gnocchi: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Gnocchi – zowel zelfgemaakt als uit de winkel – kun je eenmaal bereid en afgekoeld 2 dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Ingevroren is gnocchi ongeveer 3 maanden houdbaar. Leg de deegbolletjes los van elkaar op een bord in de vriezer om plakken te voorkomen. Na 1 uur kun je ze overzetten naar een afgesloten bakje. Opwarmen? Laat 3 uur van tevoren ontdooien en bereid verder volgens de instructies van het recept.

Gnocchi maken

Dit gnocchirecept is een heerlijk alternatief voor pasta of rijst. Het is niet moeilijk, maar vergt alleen wat tijd. Bekijk de video van Allerhande en leer stap voor stap gnocchi maken. 
05:02