Carpaccio

Carpaccio is dé ultieme antipasto. Maak dit klassiek Italiaanse gerecht van ossenhaas, met mayonaisedressing en kappertjes of supersmaakvolle olijfolie en citroensap. Variëren met vis of groente kan ook. Hoe eet jij ’m het liefst?

Carpaccio recepten

Carpaccio maken
Carpaccio maken

Carpaccio maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 250 g ossenhaas
  • 30 g pijnboompitten
  • 1/2 citroen
  • 2 el mayonaise
  • 1/2 el extra vierge olijfolie
  • 40 g Parmigiano Reggiano
  • 40 g misticanza salade
  • 10 g verse basilicum
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • vershoudfolie
  • rasp
  • kaasschaaf
  1. Wikkel de ossenhaas strak in vershoudfolie tot een rol. Leg 30 min. in de vriezer. Het vlees mag niet bevriezen, maar moet wel stevig worden. Dan kun je het goed snijden.
  2. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pijnboompitten in 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord.
  3. Boen de halve citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Meng de mayonaise met het citroenrasp, citroensap en de olie tot een dressing. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Snijd de ossenhaas met een scherp koksmes in zo dun mogelijke plakjes en verdeel over de borden. Besprenkel met de dressing.
  5. Schaaf de Parmezaanse kaas er met een kaasschaaf over. Meng de misticanza salade met de blaadjes basilicum. Leg de kruidensla in het midden van het vlees. Bestrooi met de pijnboompitten.

Wat is carpaccio?

Carpaccio is een populair koud gerecht uit de Italiaanse keuken. Het bestaat uit zeer dun gesneden plakjes rauw rundvlees en wordt traditioneel als voorgerecht geserveerd met kappertjes en een dressing van mayonaise, citroensap, worcestersaus en melk. Buiten Italië is het gerecht vooral populair met een truffelmayonaise of balsamicodressing en een topping van rucola, pijnboompitten en snippers van Parmezaanse kaas. Buon appetito!

Carpaccio, welk vlees?

Voor de klassieke carpaccio wordt rauw rundvlees gebruikt. De bekendste vleessoort voor carpaccio is ossenhaas. Maar naast dit fijne stukje vlees zijn er genoeg alternatieven. Denk aan rosbief of kogelbiefstuk: allebei mals en geschikt om in dunne plakken te snijden. Je krijgt het vlees in mooie dunne plakken door het strak in plasticfolie te verpakken en vervolgens 1 à 2 uur in de diepvries te leggen. Hierdoor wordt het vlees stevig en kun je het extra dun snijden. Liever iets anders dan vlees? Varieer met vis, groente en fruit: met een zalmcarpaccio met dillesaus of een bietencarpaccio met dijonmosterd zet je zo een verrassende twist op tafel!

Is carpaccio gezond?

Carpaccio is gezond mits je het gerecht maakt van ossenhaas en je je beperkt tot gezonde toppings. Een gezonde variant maak je door magere, dungesneden plakjes ossenhaas te serveren met wat olijfolie, citroensap en veel rucola. Carpaccio is niet geschikt voor zwangere vrouwen.

Welke dressing bij carpaccio?

Truffelmayonaise, balsamicoazijn, olijfolie en dijonmosterd zijn goede smaakmakers voor een carpaccio. Met een balsamicoazijn dressing geef je het gerecht een lekkere zoetzure bijsmaak. Liever iets pittigers? Probeer dan een dressing met mosterd als basis, zoals in deze carpaccio met dijonmosterd en olijfolie dressing.

Bonbon van carpaccio met kruidensalade

In deze receptvideo zie je hoe je stap voor stap een feestelijk (kerst)hapje maakt. Met carpaccio, rucola, basilicum en peterselie zetten we een lekker recept op tafel. Bekijk de video en ga zelf aan de slag!                       
01:27