Franse voorgerechten: soep
Franse voorgerechten: soep

Franse voorgerechten: soep

De lekkerste Franse soeprecepten in een overzicht. Bouillabaisse en vichyssoise, met een onweerstaanbaar chic Frans randje.

Vissoep met rouille
Vissoep met rouille

Vissoep met rouille

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 3 tenen knoflook
  • 15 g verse tijm
  • 2 preien
  • 4 stengels bleekselderij
  • 140 g tomatenpuree
  • 1/20 g saffraan
  • 1 liter visbouillon van tablet
  • 250 g verse schelvisfilet
  • 250 g diepvries zeevruchten
  • 3 middelgrote eieren
  • 125 ml milde olijfolie
  • 1 mespunt cayennepeper
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • staafmixer
  • garde
  1. Snijd 2 tenen knoflook fijn. Ris de blaadjes van de tijm. Was de prei en snijd in ringen. Snijd de bleek­selderij in boogjes. Verhit 5 el olie in een soeppan en fruit de tijm en knoflook 1 min. Voeg de bleekselderij en prei toe en bak op laag vuur 10 min. Roer regelmatig en zorg dat het niet kleurt.
  2. Voeg 3/4 van de tomatenpuree, de saffraan en bouillon toe. Breng aan de kook en laat 10 min. op laag vuur zachtjes koken. Roer af en toe. Snijd intussen de schelvisfilet in stukken.
  3. Neem de pan van het vuur en pureer met de staafmixer. Zet de pan op laag vuur, breng op smaak met peper en eventueel zout en voeg de zeevruchten en schelvis toe. Laat nog 10 min. zachtjes koken.
  4. Splits intussen de eieren. Maak de rouille (pittige mayonaise): pers de rest van de knoflook uit boven een kom. Meng met een garde de eidooiers er 1 voor 1 door (het eiwit gebruikt u niet). Voeg al roerend met de garde rustig de rest van de olie toe.
  5. Roer de rest van de tomatenpuree en de cayennepeper erdoor. Breng op smaak met peper. Serveer de rouille bij de soep. Lekker met stokbrood en geraspte gruyèrekaas.