Flo­ren­tijn­se ei­e­ren

Perfect voor een heerlijke weekend- of paasbrunch.

(36)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans brunch Perfect voor een heerlijke weekend- of paasbrunch. 4 personen
3 36

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • 4 kopjes
  • broodrooster

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Splits ⅓ van de eieren. De eiwitten worden niet gebruikt. Pers de citroen uit. Doe de eidooiers en het citroensap in een kom. Breng een pan met een laagje water tegen de kook aan, hang de kom met de eidooiers in de pan, maar zorg dat de kom het water niet raakt (au bain-marie). Klop het mengsel luchtig.
  2. Smelt ondertussen 5/6 van de boter in een steelpannetje. Schenk de gesmolten boter langzaam en al kloppend met de garde bij de eidooiers terwijl de kom nog boven het hete water hangt. Breng de saus op smaak met peper en eventueel zout.
  3. Breng ondertussen een hapjespan met water aan de kook. Zet het vuur laag. Breek de rest van de eieren elk in een kopje en laat ze in een vloeiende beweging in het zacht kokende water glijden. Haal de gepocheerde eieren na 3 min. met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op een bord.
  4. Verhit ondertussen de rest van de boter in een grote koekenpan of wok en laat hierin in 3 min. de spinazie slinken. Schep regelmatig om. Laat eventueel uitlekken als er veel vocht vrijkomt. Halveer de broodjes en rooster alle helften in de broodrooster. Leg op elk bord een geroosterd ½ bolletje. Verdeel de spinazie over de bolletjes. Leg er een gepocheerd ei op. Schenk er wat saus over.

combinatietip:

Je kunt de spinazie ook vervangen door bijvoorbeeld veldsla. Verdeel zonder te verwarmen over het geroosterde brood.

Tip:

Het gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting sterk afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen zijn recepten met rauwe eieren niet geschikt.

kookstaptip:

Je kunt de saus eventueel verdunnen met wat heet water.

video

Ei­e­ren split­sen

Instructievideo - 00:36 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 435 kcal
  • eiwit 15 g
  • koolhydraten 13 g
  • vet 35 g
    waarvan verzadigd 18 g
  • natrium 160 mg
  • vezels 3 g
Tags
Ook te zien in

Florentijnse eieren

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Flo­ren­tijn­se ei­e­ren

1
1
  • 2 rondeeleieren
  • ½ citroen

Splits de eieren. De eiwitten worden niet gebruikt. Pers de citroen uit. Doe de eidooiers en het citroensap in een kom.

Florentijnse eieren Stap 1

Instructievideo

00:18 min.

2
2

Breng een pan met een laagje water tegen de kook aan.

Florentijnse eieren Stap 2

Instructievideo

00:04 min.

3
3

Hang de kom met de eidooiers in de pan, maar zorg dat de kom het water niet raakt (au bain-marie). Klop het mengsel luchtig.

Florentijnse eieren Stap 3

Instructievideo

00:10 min.

4
4
  • 100 g boter

Smelt ondertussen de boter in een steelpannetje.

Florentijnse eieren Stap 4

Instructievideo

00:06 min.

5
5

Schenk de gesmolten boter langzaam en al kloppend met de garde bij de eidooiers terwijl de kom nog boven het hete water hangt.

Florentijnse eieren Stap 5

Instructievideo

00:12 min.

6
6

Breng de saus op smaak met peper en eventueel zout.

Florentijnse eieren Stap 6

Instructievideo

00:06 min.

7
7

Breng ondertussen een hapjespan met water aan de kook. Zet het vuur laag.

Florentijnse eieren Stap 7

Instructievideo

00:07 min.

8
8
  • 4 rondeeleieren

Breek de rest van de eieren elk in een kopje en laat ze in een vloeiende beweging in het zacht kokende water glijden.

Florentijnse eieren Stap 8

Instructievideo

00:13 min.

9
9

Haal de gepocheerde eieren na 3 min. met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op een bord.

Florentijnse eieren Stap 9

Instructievideo

00:08 min.

10
10
  • 20 g boter
  • 400 g spinazie

Verhit ondertussen de rest van de boter in een grote koekenpan of wok en laat hierin in 3 min. de spinazie slinken. Schep regelmatig om.

Florentijnse eieren Stap 10

Instructievideo

00:14 min.

11
11

Laat eventueel uitlekken als er veel vocht vrijkomt.

Florentijnse eieren Stap 11

Instructievideo

00:09 min.

12
12
  • 2 witte bollen

Halveer de broodjes en rooster alle helften in de broodrooster. Leg op elk bord een geroosterd ½ bolletje.

Florentijnse eieren Stap 12

Instructievideo

00:13 min.

13
13

Verdeel de spinazie over de bolletjes. Leg er een gepocheerd ei op. Schenk er wat saus over.

Florentijnse eieren Stap 13

Instructievideo

00:24 min.

combinatietip:

Je kunt de spinazie ook vervangen door bijvoorbeeld veldsla. Verdeel zonder te verwarmen over het geroosterde brood.

kookstaptip:

Je kunt de saus eventueel verdunnen met wat heet water.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.