bewaar
Klassieke oliebollen
Klassieke oliebollen
bewaar

Klassieke oliebollen

Het jaar wordt maar met een ding afgesloten: oliebollen. Zo maak je ze op de klassieke manier.

30 min. bereiden
1 uur wachten
77waarderingen

Ingrediënten

20 personen

250 ml

halfvolle melk

1 zakje

gedroogde gist

1 el

kristalsuiker

300 g

tarwebloem

1

middelgroot ei

1 mespunt

zout

2 liter

zonnebloemolie

3 el

poedersuiker

Dit heb je nodig

  • zeef

  • garde

  • keukenpapier

Het jaar wordt maar met een ding afgesloten: oliebollen. Zo maak je ze op de klassieke manier.

Aan de slag

1

Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Meng 100 ml warme melk, de gist en suiker in een kom. Laat 5 min. staan tot het gaat schuimen. Zeef ondertussen de bloem boven een mengkom. Dit voorkomt klontjes. Klop het ei los. Maak een kuiltje in de bloem en voeg de rest van de melk, het gistmengsel, het losgeklopte ei en het zout toe. Roer glad met een garde.

2

Dek de kom af met een schone, warme en vochtige theedoek. Laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats tot het beslag in volume is verdubbeld. Verhit de olie in de pan tot 180 ºC. Doop steeds 2 eetlepels in de olie, schep er hoopjes beslag mee en laat die in de olie zakken. Bak maximaal 4 oliebollen tegelijk, anders kan de pan overstromen. Keer met een schuimspaan zodra 1 zijde bruin is. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker.

tip

algemeenHet rijzen maakt de oliebollen licht en luchtig.

Oliebollen bakken

Instructievideo - 04:48 min.