
Klassieke oliebollen
Het jaar wordt maar met een ding afgesloten: oliebollen. Zo maak je ze op de klassieke manier.
Ingrediënten
20 personen
250 ml
halfvolle melk
1 zakje
gedroogde gist
1 el
kristalsuiker
300 g
tarwebloem
1
middelgroot ei
1 mespunt
zout
2 l
zonnebloemolie
3 el
poedersuiker
Dit heb je nodig
zeef
garde
keukenpapier
Aan de slag
Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Meng 100 ml warme melk, de gist en suiker in een kom. Laat 5 min. staan tot het gaat schuimen. Zeef ondertussen de bloem boven een mengkom. Dit voorkomt klontjes. Klop het ei los. Maak een kuiltje in de bloem en voeg de rest van de melk, het gistmengsel, het losgeklopte ei en het zout toe. Roer glad met een garde.
Dek de kom af met een schone, warme en vochtige theedoek. Laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats tot het beslag in volume is verdubbeld. Verhit de olie in de pan tot 180 ºC. Doop steeds 2 eetlepels in de olie, schep er hoopjes beslag mee en laat die in de olie zakken. Bak maximaal 4 oliebollen tegelijk, anders kan de pan overstromen. Keer met een schuimspaan zodra 1 zijde bruin is. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker.
Oliebollen bakken
Instructievideo - 04:48 min.
Klassieke oliebollen
Het jaar wordt maar met een ding afgesloten: oliebollen. Zo maak je ze op de klassieke manier.

20 personen
95 kcal
30 min. bereiden
60 min. wachten
Aan de slag
Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Meng 100 ml warme melk, de gist en suiker in een kom. Laat 5 min. staan tot het gaat schuimen. Zeef ondertussen de bloem boven een mengkom. Dit voorkomt klontjes. Klop het ei los. Maak een kuiltje in de bloem en voeg de rest van de melk, het gistmengsel, het losgeklopte ei en het zout toe. Roer glad met een garde.
Dek de kom af met een schone, warme en vochtige theedoek. Laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats tot het beslag in volume is verdubbeld. Verhit de olie in de pan tot 180 ºC. Doop steeds 2 eetlepels in de olie, schep er hoopjes beslag mee en laat die in de olie zakken. Bak maximaal 4 oliebollen tegelijk, anders kan de pan overstromen. Keer met een schuimspaan zodra 1 zijde bruin is. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker.
algemeen:Het rijzen maakt de oliebollen licht en luchtig.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 20 personen)250 ml halfvolle melk
1 zakje gedroogde gist
1 el kristalsuiker
300 g tarwebloem
1 middelgroot ei
1 mespunt zout
2 l zonnebloemolie
3 el poedersuiker
Dit heb je nodig
zeef
garde
keukenpapier