Man­tel­schel­pen wit­lof-ham-kaas

(129)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
voorgerecht 8 personen
3 129

Ingrediënten

8 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Halveer 3 stronken witlof in de lengte. Snijd de ham in dunne reepjes van 2 mm. Doe de helft van de ham met het lof, de kaas en fond in een pan. Breng tegen de kook aan. Laat op laag vuur 20 min. smoren. Roer regelmatig. Zeef de saus en schenk terug in de pan (het witlof, de ham en kaas worden niet gebruikt). Voeg de slagroom toe en breng opnieuw aan de kook. Laat op laag vuur 10 min. inkoken. Breng op smaak met peper.
  2. Snijd ondertussen de onderkant van de rest van de stronken witlof en snijd het lof in de lengte doormidden. Verwijder de harde kern en snijd het lof in de lengte in reepjes. Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak het lof op hoog vuur 4 min. Dep de mantelschelpen droog met keukenpapier en bestrooi licht met peper en zout. Verhit de rest van de boter in een andere koekenpan en bak de schelpen in 3 min. goudbruin. Keer halverwege.
  3. Verdeel het gebakken lof over 8 borden of een schaal en leg de mantelschelpen erop. Schep de saus erover en garneer met de rest van de ham.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 300 kcal
  • eiwit 20 g
  • koolhydraten 3 g
  • vet 23 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Mantelschelpen witlof-ham-kaas

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Man­tel­schel­pen wit­lof-ham-kaas

1
1
  • 3 stronken witlof
  • 150 g yorkham
  • 100 g geraspte oude kaas
  • 380 ml gevogeltefond

Halveer de witlof in de lengte. Snijd de ham in dunne reepjes van 2 mm. Doe de helft van de ham met het lof, de kaas en fond in een pan.

2
2

Breng tegen de kook aan. Laat op laag vuur 20 min. smoren. Roer regelmatig.

3
3

Zeef de saus en schenk terug in de pan (het witlof, de ham en kaas worden niet gebruikt).

4
4
  • 250 ml slagroom

Voeg de slagroom toe en breng opnieuw aan de kook. Laat op laag vuur 10 min. inkoken. Breng op smaak met peper.

5
5
  • 4 stronken witlof

Snijd de onderkant van de witlof en snijd het lof in de lengte doormidden. Verwijder de harde kern en snijd het lof in de lengte in reepjes.

6
6
  • 37½ g boter

Verhit de boter in een koekenpan en bak het lof op hoog vuur 4 min.

7
7
  • 480 g mantelschelpen

Dep de mantelschelpen droog met keukenpapier en bestrooi licht met peper en zout.

8
8
  • 37½ g boter

Verhit de boter in een andere koekenpan en bak de schelpen in 3 min. goudbruin. Keer halverwege.

9
9

Verdeel het gebakken lof over 8 borden of een schaal en leg de mantelschelpen erop. Schep de saus erover en garneer met de rest van de ham.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.