Aardappelgratin met zoete ui
Een bijgerecht waar iedereen altijd heel blij van wordt. Het blijft tussen ons dat het stiekem heel makkelijk is.

Advertentie
Ingrediënten
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- 2 zoete uien
- 25 g ongezouten roomboter
- 600 g vastkokende aardappelen (groot)
- 75 g geraspte emmentaler 45+
- 250 ml verse slagroom
Keukenspullen
- 4 ovenschaaltjes (Ø 12 cm)
Advertentie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de ui in dunne ringen. Verhit de boter in een koekenpan en bak de ui op laag vuur in 15 min. zacht en lichtbruin. Schep af en toe om. Breng op smaak met peper en zout. Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in flinterdunne plakjes.
- Vet de ovenschaaltjes in. Beleg de bodems van de schaaltjes met 1/3 van de aardappel. Breng eventueel op smaak met zout en verdeel de helft van de ui erover. Bedek met aardappel, bestrooi met zout, de rest van de ui en dek af met aardappel. Schenk de slagroom erover en bestrooi met de kaas. Bak de aardappelgratins in ca. 40 min. goudbruin en gaar.
Tip:
De rest van de kaas is lekker op een kaasplank. Combineer met Hollandse geitenkaas en blauwaderkaas, zoals Gorgonzola.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 455 kcal
- eiwit 10 g
- koolhydraten 28 g
-
vet 33 g
waarvan verzadigd 22 g - natrium 110 mg
- vezels 3 g
Ook te zien in
Aardappelgratin met zoete ui
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Aardappelgratin met zoete ui
Verwarm de oven voor op 180 °C.
- 2 zoete uien
- 25 g ongezouten roomboter
Snijd de ui in dunne ringen. Verhit de boter in een koekenpan en bak de ui op laag vuur in 15 min. zacht en lichtbruin.
- 600 g vastkokende aardappelen
Schep af en toe om. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in flinterdunne plakjes.
Vet de ovenschaaltjes in. Beleg de bodems van de schaaltjes met 1/3 van de aardappel. Breng eventueel op smaak met zout en verdeel de helft van de ui erover.
- 75 g geraspte emmentaler 45+
- 250 ml verse slagroom
Bedek met aardappel, bestrooi met zout, de rest van de ui en dek af met aardappel. Schenk de slagroom erover en bestrooi met de kaas.
Bak de aardappelgratins in ca. 40 min. goudbruin en gaar.