Ingrediënten
4 personen
1 struik
bleekselderij
1
ui
2 eetlepels
boter of margarine
2 eetlepels
bloem
50 ml
droge witte wijn
1 pot
gevogeltefond
150 g
stilton (kaas)
1 bekertje
creme fraiche
zout
(versgemalen) peper
Dit heb je nodig
staafmixer
Aan de slag
Bleekselderij schoonmaken en met dunschiller schillen. 1 Stengel in luciferdunne reepjes snijden. Rest van stengels in stukjes snijden. Ui pellen en snipperen. In pan boter verhitten. Stukjes bleekselderij en ui ca. 5 minuten heel zachtjes fruiten. Bloem erdoor scheppen. Wijn en 1 dl fond erbij schenken en al roerend aan de kook brengen. Blijven roeren tot massa gebonden is. Al roerend scheutje voor scheutje rest van fond erbij schenken en verdunnen met 3 dl water. Aan de kook brengen en groenten in ca.15 minuten gaar koken. Intussen korst van stilton afsnijden en kaas in hele kleine stukjes snijden. Groenten en kookvocht met staafmixer pureren tot gladde soep. Crème fraîche en helft van kaas toevoegen en erdoor mixen. Soep op smaak brengen met zout en peper.
Bleekselderijreepjes door soep roeren en opnieuw verwarmen, niet meer laten koken. Soep in vier diepe borden scheppen en rest van stilton erover strooien. Serveren met stokbrood of peterseliecroutons.
Bleekselderijsoep met stilton

voorgerecht
4 personen
395 kcal
50 min. bereiden
Aan de slag
Bleekselderij schoonmaken en met dunschiller schillen. 1 Stengel in luciferdunne reepjes snijden. Rest van stengels in stukjes snijden. Ui pellen en snipperen. In pan boter verhitten. Stukjes bleekselderij en ui ca. 5 minuten heel zachtjes fruiten. Bloem erdoor scheppen. Wijn en 1 dl fond erbij schenken en al roerend aan de kook brengen. Blijven roeren tot massa gebonden is. Al roerend scheutje voor scheutje rest van fond erbij schenken en verdunnen met 3 dl water. Aan de kook brengen en groenten in ca.15 minuten gaar koken. Intussen korst van stilton afsnijden en kaas in hele kleine stukjes snijden. Groenten en kookvocht met staafmixer pureren tot gladde soep. Crème fraîche en helft van kaas toevoegen en erdoor mixen. Soep op smaak brengen met zout en peper.
Bleekselderijreepjes door soep roeren en opnieuw verwarmen, niet meer laten koken. Soep in vier diepe borden scheppen en rest van stilton erover strooien. Serveren met stokbrood of peterseliecroutons.
algemeen:Vervang voor een vegetarische soep de gevogeltefond door 31/2 dl water met 1 groentebouillontablet.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)1 struik bleekselderij
1 ui
2 eetlepels boter of margarine
2 eetlepels bloem
50 ml droge witte wijn
1 pot gevogeltefond
150 g stilton (kaas)
1 bekertje creme fraiche
0 zout
0 (versgemalen) peper
Dit heb je nodig
staafmixer