bewaar
Oliebollen met appel
Oliebollen met appel
bewaar

Oliebollen met appel

45 min. bereiden
1 uur 30 min. wachten
80waarderingen

Ingrediënten

24 porties

1

sinaasappel

2

goudreinetten

150 g

rozijnen

500 g

bloem

1 zakje

gedroogde gist

1 tl

suiker

1 tl

zout

1

ei

250 ml

karnemelk

250 ml

magere yoghurt

frituurolie

poedersuiker

Dit heb je nodig

  • frituurpan, ijsbolletjeslepel, schone theedoek zonder wasmiddelenluchtjes

Aan de slag

1

Rasp de oranje schil dun van de sinaasappel. Meng in een kom appel, rozijnen en geraspte sinaasappelschil met 1 el bloem.

2

Meng in een ruime kom de rest van de bloem, gist, suiker en zout door elkaar. Maak in het midden een kuiltje. Voeg al kloppend met de handmixer, het ei, de melk en de yoghurt toe. Blijf kloppen tot het beslag glad is. Schep het appel-rozijnenmengsel luchtig erdoor.

3

Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme, tochtvrije plaats ca. 1 1/2 uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.

4

Verhit in de frituurpan de olie tot 175 °C. Doop de ijsbolletjestang in de hete olie en schep uit het gerezen beslag een bolletje. Laat het bolletje in de hete olie glijden. Bak zo maximaal 5 oliebollen tegelijk in ca. 5 min. goudbruin en gaar. Keer, indien nodig, de oliebollen halverwege de baktijd.

5

Bekleed een vergiet met een dubbele laag keukenpapier. Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze in het vergiet uitlekken. Laat de frituurolie opnieuw op temperatuur komen en bak opnieuw 5 oliebollen. Ga zo door tot het beslag op is. Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze royaal met poedersuiker. Serveer ze warm of koud.

tip

algemeenU kunt op deze oliebollen variëren door een deel van de vulling te vervangen door kleingesneden bigarreaus (gekonfijte kers), gehakte noten of amandelen.

Oliebollen bakken

Instructievideo - 04:48 min.