Een­den­borst met si­naas­ap­pel­saus

Eend en sinaasappel: een echte klassieker. Wij weten wel waarom.

(136) waardeer
frans hoofdgerecht Eend en sinaasappel: een echte klassieker. Wij weten wel waarom. 4 personen
3 136

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Boen de sinaasappels schoon. Schaaf met een dunschiller de oranje schil van de helft van de sinaasappels en snijd de schil in reepjes. Pers de vrucht uit. Snijd van de andere sinaasappel 4 mooie plakjes (1 per persoon) en pers de rest van de vrucht ook uit. Doe de reepjes en het sap samen met de fond in een pan en breng aan de kook. Laat in ca. 10 min. tot ¼ inkoken.
  2. Snijd met een scherp mes de vetkant van de eendenborstfilets kruislings in zodat een ruitpatroon ontstaat. Bestrooi de eendenborstfilets met peper. Verhit een koekenpan en bak de eendenborstfilets met de vetkant naar beneden 5 min. op laag vuur zonder te keren. Giet het gesmolten vet af en bak nog 2 min. op dezelfde kant op middelhoog vuur. Keer om en bak nog 4 min. Neem het vlees uit de pan en laat 5 min. op een warm bord onder een deksel rusten.
  3. Schenk de cognac in de koekenpan en roer de aanbaksels los. Voeg de sinaasappelschijfjes toe en bak 3-4 min. tot ze goudbruin kleuren. Schenk de sinaasappelsaus uit de steelpan erbij en laat nog even verder inkoken tot een stroperige saus.
  4. Snijd ondertussen de eendenborstfilets in dunne plakjes en leg op een schaal. Schenk de saus erover en leg de schijfjes sinaasappel erbij.
video

Een­den­borst be­rei­den

Instructievideo - 00:52 min.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 250 kcal
  • eiwit 18 g
  • koolhydraten 7 g
  • vet 16 g
    waarvan verzadigd 5 g
  • natrium 240 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Eendenborst met sinaasappelsaus

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Een­den­borst met si­naas­ap­pel­saus

1
1
  • 2 perssinaasappels

Boen de sinaasappels schoon. Schaaf met een dunschiller de oranje schil van de helft van de sinaasappels en snijd de schil in reepjes. Pers de vrucht uit.

2
2

Snijd van de andere sinaasappel 4 mooie plakjes (1 plakje per persoon) en pers de rest van de vrucht ook uit.

3
3
  • 200 ml wildfond in pot

Doe de reepjes en het sap samen met de fond in een pan en breng aan de kook. Laat in ca. 10 min. tot ¼ inkoken.

4
4
  • 360 g eendenborstfilets

Snijd met een scherp mes de vetkant van de eendenborstfilets kruislings in zodat een ruitpatroon ontstaat. Bestrooi de eendenborstfilets met peper.

5
5

Verhit een koekenpan en bak de eendenborstfilets met de vetkant naar beneden 5 min. op laag vuur zonder te keren.

6
6

Giet het gesmolten vet af en bak nog 2 min. op dezelfde kant op middelhoog vuur.

7
7

Keer om en bak nog 4 min. Neem het vlees uit de pan en laat 5 min. op een warm bord onder een deksel rusten.

8
8
  • 30 ml cognac

Schenk de cognac in de koekenpan en roer de aanbaksels los.

9
9

Voeg de sinaasappelschijfjes toe en bak 3-4 min. tot ze goudbruin kleuren.

10
10

Schenk de sinaasappelsaus uit de steelpan erbij en laat nog even verder inkoken tot een stroperige saus.

11
11

Snijd ondertussen de eendenborstfilets in dunne plakjes en leg op een schaal. Schenk de saus erover en leg de schijfjes sinaasappel erbij.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.