Witlof-aardappeltaart
Witlof, maar niet zoals je hem kent. In deze hartige taart proef je niets van de bittere smaak.

Advertentie
Ingrediënten
- 5 plakjes deeg voor hartige taart
- 500 g vastkokende aardappelen
- 600 g witlof
- 2 el traditionele olijfolie
- 1 ui
- 3 middelgrote eieren
- 250 ml verse slagroom (beker)
- 125 g gerookt ontbijtspek (pakje)
Keukenspullen
- springvorm (Ø 24 cm)
Advertentie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de vorm in met de helft van de olie en bekleed deze met het ontdooide deeg. Druk de plakjes goed tegen elkaar aan.
- Schil de aardappelen en snijd in plakken van 1 cm dik. Kook deze 10 min. in water met zout. Laat de aardappelen uitlekken en afkoelen.
- Snijd de onderkant van het witlof, verwijder de harde kern en haal de blaadjes los. Snipper de ui. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de ui kort. Voeg het witlof toe en bak al omscheppend 8 min. Breng op smaak met peper en zout. Doe de losgeklopte eieren, de slagroom, peper en zout in een kom. Meng er het witlof en de aardappelen door en schep in de vorm. Bedek met het spek.
- Bak de taart ca. 35 min. in het midden van de oven. Dek de taart af met aluminiumfolie als het spek te donker wordt.
bewaartip:
Je kunt de taart 1 dag van tevoren bereiden. Laat de afgebakken taart afkoelen en bewaar afgedekt met vershoudfolie in de koelkast. Warm de taart op de dag zelf ca. 20 min. op in een voorverwarmde oven op 160 °C.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 710 kcal
- eiwit 19 g
- koolhydraten 52 g
-
vet 46 g
waarvan verzadigd 20 g - natrium 940 mg
- vezels 5 g
Ook te zien in
Witlof-aardappeltaart
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Witlof-aardappeltaart
Verwarm de oven voor op 200 °C.
- 5 plakjes deeg voor hartige taart
- 500 g vastkokende aardappelen
Schil de aardappelen en snijd in plakken van 1 cm dik. Kook deze 10 min. in water met zout. Laat de aardappelen uitlekken en afkoelen.
- 600 g witlof
- 2 el traditionele olijfolie
- 1 ui
Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de ui kort. Voeg het witlof toe en bak al omscheppend 8 min. Breng op smaak met peper en zout.
- 3 middelgrote eieren
- 250 ml verse slagroom
Doe de losgeklopte eieren, de slagroom, peper en zout in een kom. Meng er het witlof en de aardappelen door en schep in de vorm.
- 125 g gerookt ontbijtspek
Bedek met het spek. Bak de taart ca. 35 min. in het midden van de oven. Dek de taart af met aluminiumfolie als het spek te donker wordt.
bewaartip:
Je kunt de taart 1 dag van tevoren bereiden. Laat de afgebakken taart afkoelen en bewaar afgedekt met vershoudfolie in de koelkast. Warm de taart op de dag zelf ca. 20 min. op in een voorverwarmde oven op 160 °C.