Ge­vul­de zalm­fi­let van de bak­plaat

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 575 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 30 min. wachten
(170)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht 4 personen
4 170

Ingrediënten

Keukenspullen
  • bakplaat

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Schil de sjalotten en halveer. Halveer de krieltjes met schil. Leg de zalmfilet op de velkant op een bakplaat.
  2. Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit. Ris de blaadjes van de takjes tijm, oregano en salie (uit de kruidenmix, houd de rozemarijn apart) en snijd ze fijn. Pers de knoflook. Meng het citroensap met de citroenrasp, de knoflook en de kruiden door de crème fraîche. Breng op smaak met peper en zout en bestrijk de zalm. Steek korte takjes rozemarijn in de zalm.
  3. Schuif na 10 min. de zalm met de sjalotten in het midden in de oven. Schep in een kom de krieltjes om met de olie en verdeel ze in één laag over de andere bakplaat. Bestrooi de zalm, de krieltjes en de sjalot met het zeezout. Schuif de krieltjes op een richel onder het midden in de oven. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schep de sjalotten om met olie en verdeel ze rond de zalm.
  4. Rooster de zalm met de sjalot en de krieltjes nog circa 20 min., tot de aardappeltjes gaar zijn en de zalm mooi rosé is vanbinnen. Schep de krieltjes op de borden en leg er een pluk rucola op. Leg de zalmfilet op een platte schaal; dat gaat het best met een paletmes. Snijd de zalmfilet aan tafel in 4 stukken.

combinatietip:

Lekker met sperziebonen

Tip:

Voor 8 personen verdubbelt u alle hoeveelheden. Niet voldoende ruimte in de oven voor een dubbele hoeveelheid zalmfilets en krieltjes met sjalotten? Verhit dan wat boter in twee koekenpannen en bak de krieltjes op het vuur goudbruin en gaar. Rooster de sjalotten wel samen met de zalm in de oven.

Tip:

U kunt de krieltjes ook in 10-15 minuten gaarkoken in een bodempje water met zout. Giet ze af en schud ze om met een klontje (gras)boter en (fijn zee)zout.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 575 kcal
  • eiwit 34 g
  • koolhydraten 29 g
  • vet 36 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Gevulde zalmfilet van de bakplaat

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­vul­de zalm­fi­let van de bak­plaat

1
1
  • 500 g sjalotten
  • 1 kg krieltjes
  • 600 g zalmfilet

Schil de sjalotten en halveer. Halveer de krieltjes met schil. Leg de zalmfilet op de velkant op een bakplaat.

2
2
  • 1 citroen

Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit.

3
3
  • 1 zakje Italiaanse kruidenmix

Ris de blaadjes van de takjes tijm, oregano en salie (uit de kruidenmix, houd de rozemarijn apart) en snijd ze fijn.

4
4
  • 3 tenen knoflook
  • 200 ml crème fraîche

Pers de knoflook. Meng het citroensap met de citroenrasp, de knoflook en de kruiden door de crème fraîche. Breng op smaak met peper en zout en bestrijk de zalm.

5
5

Steek korte takjes rozemarijn in de zalm.

6
6
  • 1 el olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 °C. Schep de sjalotten om met olie en verdeel ze rond de zalm.

7
7
  • 1 el olijfolie

Schep in een kom de krieltjes om met de olie en verdeel ze in één laag over de andere bakplaat.

8
8

Bestrooi de zalm, de krieltjes en de sjalot met het zeezout. Schuif de krieltjes op een richel onder het midden in de oven.

9
9

Schuif na 10 min. de zalm met de sjalotten in het midden in de oven.

10
10

Rooster de zalm met de sjalot en de krieltjes nog circa 20 min., tot de aardappeltjes gaar zijn en de zalm mooi rosé is vanbinnen.

11
11
  • 20 g rucola

Schep de krieltjes op de borden en leg er een pluk rucola op.

12
12

Leg de zalmfilet op een platte schaal; dat gaat het best met een paletmes. Snijd de zalmfilet aan tafel in 4 stukken.

combinatietip:

Lekker met sperziebonen

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.