bewaar
Hollandse erwtensoep
Hollandse erwtensoep
bewaar

Hollandse erwtensoep

Dé Hollandse klassieker: erwtensoep. Binnen één uur staat deze versie op tafel.

1 uur bereiden
1394waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1½ liter

kraanwater

300 g

spliterwten

2

schouderkarbonaden

1

gedroogd laurierblaadje

1

knolselderij

2

preien

25 g

verse selderij

1

Veluwse fijne rookworst

Dit heb je nodig

  • pureestamper

Dé Hollandse klassieker: erwtensoep. Binnen één uur staat deze versie op tafel.

Aan de slag

1

Breng in een soeppan het water met de erwten, karbonaden en het laurierblad aan de kook. Laat met de deksel op de pan 20 min. op laag vuur zachtjes koken.

2

Schil ondertussen de knolselderij en snijd in stukken van 2 cm. Was de preien en snijd in halve ringen. Snijd de selderij fijn.

3

Neem de karbonaden uit de pan en snijd in kleine blokjes. Doe terug in de pan. Voeg de knolselderij, prei en ¾ van de selderij toe en roer door. Leg de rookworst in de soep en laat nog 20 min. zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn. Roer regelmatig. Stamp de soep (niet de worst!) een paar keer door met de pureestamper.

4

Haal de rookworst uit de pan, snijd in plakjes en roer deze door de soep. Garneer met de rest van de selderij.

tip

algemeenErwtensoep vind je over de hele wereld, maar snert is typisch Nederlands. Het verschil? Daarover lopen de meningen nogal uiteen. Er zijn mensen die zeggen dat snert de dikkere variant is van erwtensoep die je een dag laat staan. Maar het verschil zit ’m volgens sommigen ook in ingrediënten: in erwtensoep zitten spliterwten, groenten en rookworst, snert bevat soms ook nog varkensvlees.

bereidingstipVind je de soep wat te dik, verdun hem dan met water of bouillon.

bereidingstipJe kunt de soep 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast.

serveertipLekker met roggebrood met katenspek. Het recept is dan niet meer glutenvrij.